’TARHANA OSMAN’ KARŞIYAKA’DA YAŞAYACAK

'TARHANA OSMAN' KARŞIYAKA'DA YAŞAYACAK

12 Ekim 2016 - 11:33

Yaşamını gıda emperyalizmi ile mücadeleye adayan, Türk tarımını korumak ve geliştirmek için ‘büyük güçlerin’ baskısına bile cesurca direnen ‘Tarhana Osman’ lakaplı Türk aydını Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, memleketi Karşıyaka’da ölümsüzleşecek. Karşıyaka Belediyesi tarafından, ünlü bilim insanı anısına yaptırılan büst, 14 Ekim Cuma günü, saat 17.30’da törenle açılacak.

GIDA TERÖRÜNE SAVAÇ AÇTI

Karşıyaka Belediyesi, Türkiye’nin beslenme alanındaki ilk bilim insanı olan ve yarım asır önce gıda terörüne karşı savaş açan Karşıyakalı Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk’ü anlamlı bir törenle onurlandıracak. İthal ürünlere karşı, zeytinyağı ve tarhana gibi sağlıklı gıdaları savunan, bu nedenle halk tarafından ‘Tarhana Osman’ adıyla tanınan Koçtürk, memleketi Karşıyaka’da, anısına açılacak büst ile yaşatılacak.

CUMA GÜNÜ TÖRENLE AÇILACAK

Karşıyaka Belediyesi tarafından, Heykeltraş Ahmet Uzun’a yaptırılan ‘Tarhana Osman Büstü’, Yalı Mahallesi’nde, 25 kooperatiften alınan ürünlerin halkla buluşturulduğu Kent Koop Gıda Market’in bahçesine yerleştirilecek. Açılışı ise 14 Ekim Cuma günü saat 17.30’da yapılacak. Büstün etrafına konulacak panolara, Koçtürk’ün gıda emperyalizmi ve Türk Tarımı ile ilgili sözleri asılacak. Törene; CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, Osman Nuri Koçtürk’ün İspanya’da yaşayan oğlu Cafer Koçtürk ile yeğeni Prof. Dr. Semra Koçtürk, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, oda, dernek ve kooperatif başkanları ile çok sayıda vatandaş katılacak. Açılışın ardından, Türk Tarımında Emperyalizm Baskısı ve Günümüz Sorunları isimli bir de panel düzenlenecek.

“MÜCADELESİNİ BİZ YAŞATACAĞIZ”

Osman Nuri Koçtürk’ün hem anısını hem de Türk halkının sağlığı için verdiği devrimci mücadeleyi yaşatacaklarını vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Marshall yardımları döneminde, Türkiye’de halkı yönlendirmek için ısmarlama şarkılar yapılırken, ‘Çocuklarınıza tarhana içirin’ diyor bir yurtsever. Gizli servislerin hedefi haline geliyor. 12 Eylül’de işkenceden geçiyor. O'nun adı Osman Nuri Koçtürk. O bir Karşıyakalı. Canı pahasına verdiği mücadeleyi yaşatmak, her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Tarhana Osman’ın büstünü açarak hem Karşıyaka’nın vefasını sergileyeceğiz hem de ülkemizin içinde bulunduğu gıda terörüne karşı duruşumuzu bir kez daha göstereceğiz” dedi.

OSMAN NURİ KOÇTÜRK KİMDİR?

Osman Nuri Koçtürk, Ömer Sadi ve Naime Koçtürk’ün ilk çocuğu olarak 25 Haziran 1918’de İzmir’in Karşıyaka ilçesinde dünyaya geldi. Karşıyaka İlkokulu'nda (1933) ve İzmir Erkek Lisesi'nde (1937) okudu. Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi'nden (1942) okul birinciliği derecesi ile mezun oldu. 1949-1953 yıllarında ABD Missouri Üniversitesi’nde beslenme üzerine araştırmalar yapan Koçtürk, 1953 yılından itibaren Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etti. Osman Nuri Koçtürk, 1980 yılına kadar 2 bin makale, 63 kitap ve sayısız konferans ile halkı beslenme konusunda bilinçlendirmek için mücadele verdi. Koçtürk, 4 Nisan 1994'te Ankara'da yaşamını yitirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x