21 MADDELİK TEKLİF 19 MADDEYE DÜŞÜRÜLDÜ

21 MADDELİK TEKLİF 19 MADDEYE DÜŞÜRÜLDÜ

21 MADDELİK TEKLİF 19 MADDEYE DÜŞÜRÜLDÜ

29 Aralık 2016 - 08:51

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürülmesi kararlaştırıldı.

Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı dünkü görüşmelerde, AK Partili vekiller, teklifin “Meclisin denetim yetkisini” düzenleyen 7. maddesi üzerinde değişiklik önergesi verdi. Kabul edilen önergeyle, Meclis soruşturması Meclisin denetim yolları arasına ekleniyor, “devlet faaliyetleri” de genel görüşmenin, TBMM Genel Kurulunda görüşülecek konuları arasına alınıyor. Buna göre, TBMM, meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak.

Teklifteki cumhurbaşkanı seçilme şartları arasında bulunan “doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından” hükmü, AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle, “Türk vatandaşları arasından” şeklinde değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Tekliften Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi ile ilgili 15. madde de çıkarılacak. Bu madde 11. maddeye eklenecek. Böylece Cumhurbaşkanına KHK yetkisi verilmesi ile ilgili eleştirilerin önüne geçilecek. Bu arada teklifte, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK’nın doğal üyesi olduğu ifade edildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x