ASKERİ PERSONEL İÇİN ’SAĞLIK YETENEĞİ’ YÖNETMELİĞİ

ASKERİ PERSONEL İÇİN 'SAĞLIK YETENEĞİ' YÖNETMELİĞİ

ASKERİ PERSONEL İÇİN 'SAĞLIK YETENEĞİ' YÖNETMELİĞİ

03 Ekim 2017 - 12:30


TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Muvazzafların haricinde dış kaynaktan "bordo bereli" olarak temin edilecek adaylar için "tam sağlam" olma ve renk körlüğü bulunmama şartı getirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli personelin, görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmeyi, barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenliyor.

Yönetmeliğe göre, asker yükümlülerinin sağlık muayeneleri, önceki düzenlemede olduğu gibi askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimince yoksa en yakın resmi sağlık kuruluşunda tek tabip tarafından yapılacak.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle hakkında karar verilemeyenler ile beyan ettiği hastalığı ya da fiziki muayene bulguları nedeniyle ileri tetkik yapılarak, değerlendirilmesi gereken yükümlülerin, en yakın Sağlık Bakanlığına bağlı engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşunun ilgili birimine doğrudan sevk işlemi yapılması şartı kaldırıldı. Söz konusu yükümlüler, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili en yakın sağlık kuruluşunun ilgili birimine sevk edilecek.

"Askerliğe elverişlidir", "askerliğe elverişli değildir", "ertesi yıla bırakma" ve "sevk geciktirmesi" kararlı raporlara itirazlar, askerlik şubesine, "istirahat" veya "hava değişimi" kararlı raporlara itirazlar da ilgili sağlık kuruluşlarına sevki yapan askerlik şubesi ise askerlik şubesine, birlik komutanlığı veya kurum amirliği ise birlik komutanlığı veya kurum amirliğine yapılacak.

Askerlik işlemleri için hastanelere sevk edilenlerin işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacak, bunlar genel randevu sistemine dahil edilmeyecek. Yoklama kaçağı ve bakayaların muayeneleri, sevk edildikleri hastanelerce aynı gün içinde sonuçlandırılacak. Sağlık kuruluna çıkarılması gerekenlerin işlemleri ilk heyet gününde bitirilecek.

Muvazzafların haricinde dış kaynaktan Özel Kuvvetler Komutanlığı tim kadrolarında görev yapmak üzere temin edilecek adaylar için "tam sağlam" olma ve renk körlüğü bulunmama şartı getirildi.

AYönetmelikte yapılan değişiklikle hastalıklar listesinde tam karşılığı bulunmayan sınır vakalarda, ihtisas hastanelerince düzenlenen rapora göre işlem yapılmasını belirleyen madde yürürlükten kaldırıldı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x