BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM IRAK BAŞBAKANI İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM IRAK BAŞBAKANI İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM IRAK BAŞBAKANI İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ!

25 Ekim 2017 - 17:14

Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı İbadi, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Görüşme sonrası iki başbakan ortak açıklama yaptı. IKBY referandumu ile ilgili konuşan Yıldırım, "Yanlış adım Bağdat, Ankara ve Tahran'dan döndü. Bunda böyle Irak'la başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların arttırılması için daha yakın bir çalışma içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik müşterek bakanlar toplantısının Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık"dedi.

Referandum krizi sonrası ilk kez Ankara'ya gelen Irak Başbakanı  Haydar El-İbadi önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. daha sonra ise Çankaya Köşkü'ne geçti ve  Başbakan Binali Yıldırım ile görüşüyor. Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'yi Çankaya Köşkünde düzenlenen resmi törenle karşıladı.

BİR İLKE SAHNE OLDU 

İbadi için düzenlenen karşılama töreninde bir ilk gerçekleşti.Karşılama töreni Çankaya Köşkü'ndeki 1 No'lu salonda yapıldı. Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı için kullanıldığı dönemde de Başbakanlığa devredildikten sonra da kapalı alanda karşılama töreni yapılmamıştı.Tören kıtasının düzenlediği kapalı alandaki karşılama ilk kez İbadi için uygulandı.İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından İbadi, tören kıtasını 'Merhaba asker' diyerek selamladı. Basın mensuplarına poz verilmesinin ardından iki isim, baş başa görüşmeye geçti.  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da törende hazır bulundu. 

HABUR SIRIN KAPASI'NIN IRAK YÖNETİMİNE GEÇMESİ İÇİN DESTEK VERECEĞİZ

Görüşme sonrası ik başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk söz alan ve gayrimeşru IKBY referandumi ile ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi: "Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen, IKBY'nin gerçekleştirdiği gayrımeşru referandum asla tanınmamıştır, kabul edilmemiştir. Sorunların dayatmalar ve tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat'tan, Ankara'dan, Tahran'dan dönmüştür. Federeal hükümetin attığı kararlı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarda Irak hükümetiyle beraberiz. Masum insanlar bu referandumun sorumlusu değildir. Onların bedel ödememesi için azami göyret gösteriyoruz. Irak'ın yeni sorunlara sürüklenmemesi için her türlü tedbiri almaya konusunda Bağdat'ın yanındayız. Bundan sonraki hedefimiz; bölgemezde terör örgütlerinin barınamaması için birlikte çalışmaktır. Irak'ta değişik etnik grupların barış içinde yaşaması en büyük arzumuz. Gayrimeşru referandum sonrası aşamalı olarak bazı tedbirler almış bulunmaktayız. Bundan sonra da gereken her türlü tedbiri alacağız. Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük  kapılarının sevk ve idaresi Irak Anayasası'na göre Merkezi Hükümetin işidir. Bu  bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken  desteği sağlayacağız."

MÜŞTEREK BAKANLAR KURULU TOPLANTISI  İÇİN MUTABAKATA VARDIK!

Petrol boru hattı konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. Bunda böyle Irak'la başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların arttırılması için daha yakın bir çalışma içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik müşterek bakanlar toplantısının Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık.

İBADİ: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİ ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK İÇİN BURADAYIZ

Irak Başbakanı İbadi ise 'Buraya Türkiye ile ilişkileri en üst düzeye ulaştırmaya geldik" dedi ve şunları söyledi: "Ekonomik, ticari, kültürel alanların yanı sıra siyasi alanda da işbirliğimizin gelişmesini önemsemekteyiz. Şüphesiz Türkiye ve diğer ülkelerin desteği ile birlikte Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve parçalanmasının engellenmesi hayata geçirilmiş oldu. Bizler aynı coğrafyada yaşayan ülkeleriz. Halklarımızın güven içerisinde yaşamasını temin etmeliyiz. Bahsettiğimiz tüm bu alanlarda işbirliği ve koordinasyon halinde olmalıyız. Kalkınma ve gelişmeye odaklanarak, gençlerimizi de bu işe dahil ederek çalışmalıyız"

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x