Kerkük"te "IKBY bayrağı" ısrarı sürüyor

Kerkük"te "IKBY bayrağı" ısrarı sürüyor

Kerkük"te "IKBY bayrağı" ısrarı sürüyor

02 Nisan 2017 - 10:33

Kerkük"te "IKBY bayrağı" ısrarı sürüyor
Irak'ta, Kerkük İl Meclisi'nin, parlamentonun kentteki  kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak bayrağı" asılması yönündeki kararını uygulamayacağı açıklandı.
Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebiwar Talabani, düzenlediği basın  toplantısında, "O karar (Irak Meclisi'nin aldığı) Kerkük'te uygulanmayacaktır çünkü Irak Federal Mahkemesine göre, Meclis'ten alınan her kararın uygulanma  şartı yok. Yani karar Kerkük İl Meclisi tarafından uygulanmayacaktır." diye  konuştu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının Kerkük'te göndere  çekilmesinin anayasaya aykırı olmadığını ileri süren Talabani, şunları ifade  etti:

"Kerkük İl Meclisi, Anayasa'nın 115'inci ve 140'ncı maddelerine göre  bu kararı aldı. Anayasanın 115'inci maddesine göre yerel meclisler, merkezi  hükümetin yetki alanı dışında kararlar alabiliyor. Bunun yanında 140'ncı maddede  de Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki ihtilaflı bölgeler arasında  yer alıyor. Her iki tarafın da kendi bayraklarını göndere çekme hakkı vardır. Bu  yüzden İl Meclisi yasal ve anayasaya aykırı bir davranış içinde bulunmamıştır."

Parlamentonun sadece "Irak bayrağının" kaldırılması kararını almadan  önce tüm taraflarla görüşmesi gerektiğini savunan Talabani, "Ancak bunu  yapmadılar. Parlamentodaki tarafların temsilcilerinin konuyu tartışmaya açmaması,  yasal tarafın eksik olduğunu gösteriyor." dedi.

Parlamento tarafından çıkarılan kararın Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un  onaylamamasını temenni ettiklerini söyleyen Talabani, ''Yasa parlamentodan geçti  ancak son söze sahip olan Cumhurbaşkanı Masum'un kararı onaylamamasını  istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Irak Meclisi, Kerkük'teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak  bayrağı" asılması yönündeki kararı onayladığı bildirilmişti.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla  toplanan Kerkük İl Meclisi'nde geçen hafta Salı günü yapılan oylamada kentteki  kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul  edilmişti.

Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen  ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı.

2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre, Kerkük'ün  statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç  ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin  statüsü hakkında referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak  öngörülüyordu ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz  uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu  belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler  Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise  buna karşı çıkarak Kerkük'ün özel statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu,  büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x