UYUŞTURUCU SATICILARININ CEZALARI AĞIRLAŞTIRILDI!

UYUŞTURUCU SATICILARININ CEZALARI AĞIRLAŞTIRILDI!

UYUŞTURUCU SATICILARININ CEZALARI AĞIRLAŞTIRILDI!

29 Ağustos 2017 - 16:14

Son KHK ile yapılan düzenlemeyle uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız ya da ruhsata aykırı imal, ithal veya ihraç edenlere 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 2 bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası da kesilebilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı satan, satışa hazırlayan, başkalarına veren, sevkini gerçekleştiren, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden ve bulunduranlara ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
İçişleri Bakanlığı, son Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile yapılan düzenlemeyle uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız ya da  ruhsata aykırı imal, ithal veya ihraç eden kişilere 20 yıldan 30 yıla kadar hapis  cezasının yanı sıra 2 bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası da  kesilebileceğini bildirdi. 

 Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Resmi gazete'de 25 Ağustos'ta  yayımlanan 694 sayılı KHK'da uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin yeni düzenlemelere  de yer verildiği belirtildi. Düzenlemelere göre, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerindeki  uyuşturucu madde suçlarına ilişkin hapis cezalarına ek olarak adli para cezaları  da getirildi.  Daha önce uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata  aykırı imal, ithal veya ihraç eden kişiye 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası  veriliyordu. Düzenlemeyle bu kişilere 2 bin günden  20 bin güne kadar adli para  cezası da verilebilecek.

 Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı satan,  satışa arz eden, başkalarına veren, sevkini gerçekleştiren, nakleden, depolayan,  satın alan, kabul eden ve bulunduran kişilere 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve  bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak. Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya  uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine  bağlı maddeyi ülkeye ithal eden, imalini yapan, satan, satın alan, sevkini  gerçekleştiren, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişiye de 8 yıldan az olmamak  üzere hapis ve bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

  ÖZENDİRENE 10 YILA KADAR HAPİS 

 Özel yer, donanım veya malzeme sağlayan, kullananların yakalanmalarını  zorlaştıracak önlemler alan, kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi  veren kişi hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına ek olarak bin günden 10  bin güne kadar adli para cezası hükmü uygulanacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu  nitelikte yayın yapan kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve bin günden 10 bin  güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.  KHK ile yapılan düzenlemelerle yasa dışı ekim suçunun düzenlendiği  Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'un ilgili maddesine de hapis  cezalarına ilave olarak adli para cezası verilmesi hükmü getirildi.

KENEVİR EKENE 12 YIL HAPİS...

 Bu kapsamda esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi, 4  yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5 yüz günden 10 bin güne kadar adli para cezasına  çarptırılacak. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin ellerini güçlendirmek amacıyla yasa dışı  ekim yapanların tespit ve takip edilmesi için iletişim araçları dinlenebilecek ve  görüşmeler kayda alınabilecek. Teknik araçlarla yapılacak izlemelerde kararın  gizli soruşturmacı görevlendirilmesiyle birlikte verilmesi halinde ön görülen  süre bir kat artırılacak.

 Düzenlemeler arasında uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti  suçunda kullanılan araca el koyulmasına yönelik madde de yer aldı. Buna göre, bu suçun işlenmesinde kullanılan araçlara, Ceza Muhakemesi  Kanunu'nun ilgili maddesi hükmüne göre el konulacak.  El konulan aracın, soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun  işlenmesinde tekrar kullanılması, Türkiye'de sicile kayıtlı olmaması, önemli  miktar veya değerde uyuşturucu veya uyarıcı maddeyle ele geçirilmesi ve suçun  işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatının bulunması hallerinden birinin  varlığı durumunda, el konulan araç sahibine iade edilmeyecek.

 Araç sahibi, aracın değeri kadar teminatı el koyma tarihinden itibaren  30 gün içerisinde Maliye Bakanlığına ulaştırması halinde araç sahibine iade  edilecek. Aksi takdirde Maliye Bakanlığınca soruşturma ve kovuşturma sonucu  beklenmeksizin araç derhal tasfiye edilecek. Tasfiyenin satış suretiyle  gerçekleşmesi halinde elde edilen gelirden aracın muhafaza edilmesi ve satışı  için gerekli bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma  sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınacak.  Araç değerinden kara araçlarında kasko, deniz araçlarında tekne ve  makina sigortasına esas teşkil eden değer, sigortasız araçlar ile hava ve  demiryolu araçlarında ise piyasa değeri anlaşılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dolmabahçe'de Jandarma ve Emniyet Teşkilatlarına Motosiklet Teslim Töreninde konuşurken "Bugün yayınlanan KHK'nın içerisinde uyuşturucu ile alakalı çok daha ağırlaştırılmış cezai müeyyide bulunuyor. Ezcanelere varıncaya kadar üzerine gideceğiz. Bunların satıldığı yerlerin araştırılmasında asla taviz vermeyeceğiz" demişti.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x