KEKİK FAYDALARI NELERDİR?

KEKİK FAYDALARI NELERDİR?

KEKİK FAYDALARI NELERDİR?

20 Nisan 2017 - 11:26

Salataların, yemeklerin vazgeçilmezi herkesin bildiği gibi baharatlardır. Kekik, kimyon, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuz salatalarda başlıca vazgeçilmez tercih edilen maddelerdir. Ülkemizde birçok kişi yemek yaparken baharatsız yemek yapmaz. Hele Doğu illerimizde çeşitli baharatlar yemeklerin vazgeçilmez yiyecekleridir. Kebap, çiğ köfte, döner gibi yiyeceklere asıl tat veren bu baharatlardır. Yapılan yemeklere ve salatalara ayrı bir tat katar. Salatanın içerdiği malzemesine göre karabiber, kırmızı biber, nane ve kimyon gibi çeşitli baharatlar salataya ayrı bir lezzet verir. Ayrıca dolma, yaprak sarması gibi yiyeceklerin hazırlanan iç kısmına da tat vermesi açısından bu baharatlar eklenir. KekikPirinç ve soğan ile birleştirilerek kekik, kimyon, nane inanılmaz bir lezzet kazanır. Peki lezzeti ve yemeklere kattığı tat bu kadar fazla olan bu baharatların faydası, şifaları nelerdir? Tabii ki bu kadar lezzetli olan bu baharatların vücudumuz için faydaları da vardır. Peki bu baharatlardan olan kekik faydaları nelerdir?

KEKİK FAYDASI NEDİR?

Bu şifalı bitki ülkemizde bölgelere göre farklı isimlerle anılmaktadır. Latince adı thymus vulgaris olan bu şifalı bitki, bölgelere göre güveyotu, sinek kanadı, zatrin, sater, anzer çayı, çatır, zahter, kakuk, keklik otu, zater, nemamulotu gibi isimlerle de anılır. Balkanlarda, Avrupa ve Anadolu da çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Aslında yetiştiriciliği çok da zor değildir. Yol kenarlarında bile kendiliğinden yetişebilir. Yaz aylarında çiçekler açan bir bitkidir. Bol miktarda A ve C vitaminleri ile demir, manganez ve bakır minerallerini içerir.

Baş ağrısını geçirir. Balgam söktürür, bu sayede sinüslerin ve bronşların temizlenmesini sağlar. Yaraların kolay iyileşmesini, yara yerlerinin kolay kapanmasını sağlar. Bağırsakları solucanlardan temizler. Bağırsak solucanlarının düşmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırması ve sindirim sistemini rahatlatması da faydaları arasındadır. Kekik FaydalarıMide şişkinliğini giderir. Bronşiti geçirmeye faydalıdır. Romatizma ve siyatik ağrılarından bıktınız mı? Hem bu şifalı baharatı tüketerek lezzetinize lezzet katabilir, hem de romatizma gibi ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Adet yani regl ağrılarınızdan da bu şifalı bitki sayesinde kurtulabilir, adet döneminizi daha rahat, ağrısız bir şekilde atlatabilirsiniz. Adet dönemi birçok bayan için korkulu bit rüya gibidir. Bu dönemdeki ağrılar bayanların günlük hayatını yüksek oranda etkiler. Fakat bu şifalı yağ ile adet ağrılarından kurtulmak mümkündür. Aynı zamanda uykusuzluğu giderir. İdrar söktürücüdür.

Kas ağrısı ve artrite faydalıdır. Sinir sistemine şifa sağlaması da bu şifalı bitkinin faydaları arasındadır. Eski zamanlardaki savaşlarda mikropların yayılmaması için yine bu şifalı bitki kullanılırmış. Özellikle kekik çayı mide ağrılarını giderir, astım, faranjit ve bronşit gibi hastalıklara yarar sağlar. Ayrıca saçları güçlendirmesi ve saç dökülmesini önlemesi de faydası arasındadır. Araştırmalara göre kekik ile hazırlanan kremler akne ve sivilcelere iyi gelir. Yüksek tansiyon yani hipertansiyonu düşürücü etkisi vardır. Kolon kanserine fayda sağlaması da yararları arasındadır. Celal Bayar Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonucunda kekiğin meme kanserini yavaşlattığı ve bu şekilde geliştirilen ilaçların meme kanserine çare olabileceği belirtildi. Beyin, kalp ve böbrekler için de faydalı bir baharattır. Beyindeki hücrelere fayda sağlar, yaşlanma sürecini geciktirir. Kolesterolü düzenler. Öksürük, bronşit ve boğaz ağrısı gibi kış hastalıkları için kekik çayı içerek şifa bulabilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR!

Gün boyu iş stresi ve yorgunluk vücudunuzu yorarak yıpratabilir. Kekik içeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde sizi zinde tutar, günün yorgunluğuyla kolay savaşmanıza yardım eder. İyi bir demir, bakır ve mangan kaynağı olması sebebiyle de soğuk algınlıklarına karşı sizi korur.

SİVRİSİNEKLERE KARŞI DA ETKİLİ!

İçeriğindeki timol sayesinde açık ve kapalı alanlardaki birçok pestisiti ortamdan uzaklaştırır. Yaygın olarak bakteriler, virüsler, haşereler, fare yada sıçanları uzak tutar. Ayrıca kekik özü sivrisineklere püskürtüldüğü zaman ortamdan uzaklaşmalarına sebep olur. Bir tatlı kaşığı zeytinyağının içine 4 damla kekik karıştırın ve sivrisineklere püskürtün. Bu sayede sivrisineklerden kurtulacaksınız.

SARIMSAK KEKİK İKİLİSİ!

Sarımsak da kekik ile birlikte tüketildiğinde çok faydalıdır. Bu muhteşem ikili ile vücuttaki bakteri ve mikroplardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Grip gibi kış ayları hastalıklarından da bu bitkiler sayesinde kurtulmak mümkündür. Boğaz ağrısı ve öksürük için de faydalıdır.

KEKİK ZARARLARI NELERDİR?

Küçük çocuklara yedirildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hamile ve emziren bayanların tüketmemesini tavsiye ederiz. Kalp yetmezliği durumlarında kullanmamalısınız. Midenizde gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar varsa kekik yemekten kaçınmalısınız. Unutmayın ki her şeyin fazlası zarar, hiçbir yiyeceği lüzumundan fazla tüketmemelisiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x