YENİ BAŞLANGIÇLARIN KENTİ BUCA

YENİ BAŞLANGIÇLARIN KENTİ BUCA

YENİ BAŞLANGIÇLARIN KENTİ BUCA

04 Mayıs 2017 - 15:35 - Güncelleme: 05 Mayıs 2017 - 11:28

 

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina göreve gelmesinin 3.yılında görev süresi boyunca belediyecilik hizmetlerini değerlendirdi. Piriştina,  göreve geldiği günden bu yana 183 milyon yatırımın birçok alanda hayata geçirildiğini vurguladı. Düzenlenen basın toplantısında sosyal belediyecilik felsefesi ve adaletli hizmet dağılımı konularına değinildi.

Bugün saat 10.00’da Buca Kültür ve Sanat Merkezi’nde gazeteciler ile buluşan Levent Piriştina sözlerine 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü’nü kutlayarak başladı. Buca’da göreve geldiği günden bu yana idari, ekonomik, sosyo-kültürel, sağlık, spor ve eğitim alanlarında yürütülen projelerine değinerek sosyal belediyecilik anlayışının altını çizdi. Piriştina. ‘ 3 yıl boyunca hep birlikteydik. Sevinçlerimizi ve üzüntülerimizi birlikte yaşadık. Göreve geldiğimiz günden bu yana özlemle beklenen adaletli hizmet dağılımını hayata geçirdik. Buca,  geçmişten beri kozmopolit ve metropol hizmet yapısına erişememişti. Öncelikle basit halk talepleri ile işe koyulduk. Altyapıyı geliştirdik, üstyapıda adımlar attık. Altyapı çözüme kavuşmadan sosyal hizmetleri veremezdik. Önce altyapı sorunlarına değindik sonra da ivme kazanarak sosyal, sağlık, eğitim ve spor alanlarında çalışmalar yürüttük. Bu anlamda adaletli hizmet götürmeyi başardığımıza inanıyorum’ diye konuştu.

‘ BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVİ KAYNAK KAZANMAKTIR’

Projelerin bütçesel sıkıntılarına da değinen Başkan Piriştina sözlerini şöyle sürdürdü;  ‘Bütçe, tüm belediye başkanlarının ortak sorunudur. Tüm dünyada başarıya ulaşmış çağdaş ve modern kentlerde bir merkeze kayma var. Sistem merkeze kaymayı emrettikçe finansal bir felaket bizi bekliyor demektir. Merkez yetkiyi aldıkça parayı da kısma durumunda kalabiliyor. Biz kıymetli bir ikiliyiz. Yerel ve merkez çok ciddi bir uyum içerisinde olmalıdır. Taleplerin sınırsız kaynakların sınırlı olduğu bilincinde belediyenin ana kaynağı dışında yeni kaynak arayışı ve kaynak artırımına gittik. Başta Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği gibi kaynak oluşturmaya başladık. Belediye başkanlığının önemli görevlerinden birisi de kaynak kazanmaktadır.’

Engelsiz Buca’dan Türkiye’de Bir İlk

Başkan Piriştina Türkiye’de bir ilk olan ‘Kompos Üretim ve Solucan Gübre Merkezi’ne tamamen engellilerin istihdam edileceğini ve projenin temellerinin 17 Mayıs’ta atılacağının müjdesini verdi. Piriştina ‘Merkezi hükümetin teşvikle başlattığı projenin onaylanması tam 2 yıl sürdü. Bu bir tarım ve ekonomik yatırımdır. O açıdan çok değerli ama burada çalışacakların engelli bireyler olması da Türkiye’de bir ilk. Bakanlık burada çalışacak engelli vatandaşlarımızın 5 yıl boyunca ücretlerini ödeyerek engelli arkadaşlarımızı emekli ediyor. Türkiye’de bir ilk,  örnek teşkil ediyor.’’

‘Büyükşehir, İhtiyacı Olanlara Destek Oluyor’

‘Büyükşehir bazında ilçelere destek vermeyi göreve edinmiş bir anlayış var biz de ondan nasipleniyoruz. Büyükşehir’de ihtiyacı olanlara destek oluyor. Bizim majör ve altyapıya dayanan, yaşam standartlarını geliştirecek yatırımlara ihtiyacımız var. Yatırım planlanırken bütçeyi en büyük yere göre yaparsanız. Fiziksel ve nüfus olarak en büyük yer Buca dolayısı ile hak ediyoruz. Ondan sonra geçmişteki az yatırımlar düşünülürse biz bu yatırımları hak ediyoruz diye düşünüyorum. Biz de bu süreçte olumlu katkılar koymaya çalışıyoruz.’

Belediye çalışanlarının ve emekçilerin haklarının sendika ile garanti altına alındığını vurgulayan Piriştina, taşeron sisteme ilişkin olarak şunları ekledi;

‘Yasaların bize emretmiş olduğu tüm sendikal haklara zaten sahipler. Hukuksal olarak verilmeyen yetkiler açısından hala örgütlenemeyen emekçilere biz içinde yasal hakkı olmamasına rağmen ofis açmasına ve örgütlenmesine izin verdiğimiz bir emekçi grubumuz var. Umuyorum hükümetin yapacağı uygulamalar ile bu sorunlar da ortadan kalkarsa artık belediye emekçisin komple kamu anlamında korkulu rüyası bitecektir. Biz birbirimizi anlıyoruz, bir sorunumuz yok iyi gidiyoruz.’

Buca’da Eğitime Tam Destek

Eğitime verdiği destek ile birçok projeyi hayata geçiren Buca Belediyesi okul öncesi eğitime yönelik kurulan pırlanta merkezleri, ortaöğretim ve lise eğitimlerini kapsayan web tabanlı eğitimler, üniversiteye hazırlık sürecini kapsayan milli eğitim merkezleri, üniversite ve sonrasına yönelik hizmetlerin verildiği gençlik merkezleri ile eğitimin her aşamasında destek veriyor. Meslek edindirme kurslarına da öncelik veren Buca Belediyesi, kadınlara yönelik iş garantili hobi ve meslek edindirme kursları ile eğitime katkı sağlıyor.

‘Başbakan’dan Destek Alacağıma İnanıyorum’

Binali Bey’in göreve geldikten sonra Buca ile ilgili çalışmalar yürütmeye fırsat bulamadığını vurgulayan Priştina; Sayın Başbakanımız İzmir’e hakim sorunları hızlı bir şekilde anlatabiliyoruz. Merkezi hükümeti ilgilendiren konular ile ilgili randevu alacağım. Merkezi hükümeti ve yarım nüfusu ilgilendiren konularda kendisine götüreceğim destek alacağıma inanıyorum. Yarım nüfusu ilgilendiren konulara destek olmak onların da asli görevidir’

BUCA'DA 3 YILDA 183 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Pırlanta Merkezleri

Buca Belediyesi, ev hanımı annelerin toplumsal yaşama katılımlarını arttırmak amacıyla 3-6 yaş grubu çocuklara geçici bakım hizmeti sunduğu 7 Pırlanta Merkezi’yle 6 bin 577 minik pırlantanın ve annelerinin yaşamına dokunuyor.

Aziz Nesin Bilgi Ve Eğitim Merkezi

Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’ni kuran Buca Belediyesi, merkez ile mali durumu yeterli olmayan 2 bin 334 lise ve orta öğretim öğrencisine ders desteği sağlayarak eğitimlerine destek verdi.

 

Tarık Akan Gençlik Merkezi

Tınaztepe’de hizmete açılan ve işlevselliği bakımından Türkiye’de benzeri bulunmayan Tarık Akan Gençlik Merkezi’nin üye sayısı 5 ayda 6 bin 519 kişiye ulaştı. Üniversiteli gençler çamaşırhane, kütüphane, 80 farklı bilgisayar programının bulunduğu bilgisayar atölyesi, güzel sanatlar atölyeleri, bowling salonu, oyun salonu, fitness salonunun hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor. Merkezde ayrıca 3 adet sinema salonu da bulunuyor.

İzcilik Ve Doğa Sporları Merkezi

Doğa tutkunlarını Kaynaklar bölgesinin eşsiz güzellikleriyle buluşturan İzcilik ve Doğa Sporları Merkezi, ağaç evi, bungalovları, çadır alanları, hobi bahçeleri, bisiklet tamir alanı, tırmanma duvarı ve muhteşem lezzetler sunan Dere Kafesi ile 8 ay gibi kısa sürede 652’si konaklamalı olmak üzere 5 bin 652 kişiyi ağırladı.

Charlie Chaplin Etüt Meslek Ve Sanat Atölyesi

Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Göksu Mahallesi’nde açılan Charlie Chaplin Etüt Meslek ve Sanat Atölyesi, sosyal ve kültürel kursların yanında meslek edindirmeye yönelik ücretsiz eğitimleriyle de ilgi odağı haline geldi.

Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi

Mart ayında Yenigün Mahallesi’nde hizmete açılan Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, meslek, eğitim ve hobi kursları ile Bucalı kadınların önündeki sosyo-ekonomik engelleri ortadan kaldırdı. İŞKUR ile işbirliği içerisinde iş garantili makinalı dikiş nakış kurslarının yanı sıra, çok sayıda kursa ev sahipli yapan Merkez, spor salonu, çok amaçlı salonu, seminer salonu, bahçe ve teras kafesi, açık hava sineması ile Bucalı kadınlara çağdaş bir eğitim merkezi oldu.Pırlanta Merkezleri’nin 7.si de Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi içinde faaliyet gösteriyor.

 

HABER: EZGİ TAŞLI

FOTOĞRAF: HİLAL KAYIŞŞAHİN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x