OTOMOTİV BOL KEPÇE

OTOMOTİV BOL KEPÇE

29 Ekim 2016 - 18:30

Yeme-içme sektörü turizm sektöründeki gelişmelerden olumsuz etkilenirken, tabldotlar otomotiv ve eğitim sektörü ile doldu

Ömer TEMÜR

Türkiye son bir kaç yıldır olağanüstü süreçlerden geçiyor. Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, 15 Temmuz darbe girişimi derken son olarak Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler çalışanların menüsündeki yemeğe kadar etkiliyor. Günde 1 milyon öğün yemek yediren Sofra/Compass Group’un CEO’su Nihat Kartal yemek sektörünün uçak krizinin ardından Türkiye’nin güneyindeki hastanelerde yemek alımlarının yarı yarıya azaldığını belirterek, “Bizim özellikle turizm bölgelerinde çalıştığımız özel hastaneler var. Yabancılar hem turizm hem tedavi amaçlı geliyorlar. Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi ile birlikte ciddi anlamda daralma yaşandı. Hastanelerin yemek alımları yüzde 50’nin altına düştü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da alımlar yüzde 30’a kadar azaldı. Ancak tekrar eski seviyelere döndük” dedi. Çin etkisiyle tekstil firmalarında da inişli çıkışlı bir sürecin yaşandığına dikkati çeken Kartal, otomotiv ve eğitim sektöründe ise işlerin iyiye gittiğini söyledi. Kartal, “Müşterilerimizin yüzde 25’i otomatik ağırlıklı. Mevcut müşterilerimizde hiç daralma yok. Her yıl alımlar yüzde 5-10 artıyor. Bunda yeni işçi alımı etkili oluyor. Yabancılar siparişlerini Türkiye’ye kaydırıyor. Bu da bize yansıyor. Eğitim sektöründe de ciddi artışlar var. Özel okullar müşterimiz. Sürekli yeni okullar açılıyor” diye konuştu. 

ÇİFTÇİDEN 500 MİLYON LİRALIK ALIM  

Günde 1 milyon kişiye ulaşan sebze ve meyvelerin istedikleri standartlarda ve kalitede yetiştirilmesinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Kartal, bu nedenle doğrudan çiftçiden alım yapmaya başladıklarını bildirdi. Yılda 26 bin ton sebze ve 10 bin ton meyve alımı ifade eden Kartal, şu bilgileri verdi: “450 çiftçi ile anlaşmalı üretim yapıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilerden alınan meyve ve sebzeler lojistik partnerimizin 6 deposunda toplanıyor. Geçtiğimiz yıl bu şekilde 500 milyon liralık yaptık. Böylece maliyetlerimizi kontrol altına aldık. Rekabet gücümüz arttı.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x