TUTUKLU YARGILAMA

TUTUKLU YARGILAMA

05 Kasım 2016 - 12:18

TBMM’de dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından haklarındaki soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmeyen HDP’lilere yönelik önceki gece yarısı operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekili tutuklandı. 2 vekil yurtdışında, 1 vekil ise aranıyor. Sırrı Süreyya Önder dahil 3 vekil ise serbest bırakıldı.

TERÖR örgütü PKK propagandası yapmak’, ‘suçu ve suçluyu övmek’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs’ gibi suçlardan haklarında fezleke bulunan HDP milletvekillerine önceki gece Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıkları’nın talimatıyla operasyon düzenlendi. 

Gözaltı kararı üzerine HDP milletvekilleriyle ilgili Ankara’da 9 adrese eş zamanlı baskın yapıldı. Terörle Mücadele Şube polisi önceki gece saat 01.00 sıralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Çankaya Seyranbağları’ndaki evine gitti. Yüksekdağ, “Avukatlarım gelmeden kapıyı açmam” dedi. 
Bunun üzerine polis, kapıyı zor kullanarak açtı ve Yüksekdağ’ı gözaltına aldı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve HDP Mardin Milletvekili Abdullah Zeydan da aynı saatlerde evlerinde gözaltına alınırken, HDP’li İmam Taşçıer ise dün sabah kaldığı otelde gözaltına alındı. Yüksekdağ, Önder, Zeydan ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken kiralanan uçakla saat 03.30’da Diyarbakır’a gönderildi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı. Demirtaş, saat 01.30’da “Diyarbakırda evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımda” tweet’ini attı. 

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandılar. 

Bingöl’e götürülen İdris Baluken, sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklandı. Bu arada Baluken’in tutuklanmasına gerekçe olan fezlekeleri hazırlayan eski Savcı Ahmet Karacan’ın, MİT TIR’ları davası kapsamında yargılandığı ortaya çıktı. HDP’li vekiller Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Selma Irmak ile Abdullah Zeydan da tutuklandı. 

HELİKOPTERLE EDİRNE'YE
Tutuklama kararları sonrasında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı'nandan uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi. Yüksekdağ daha sonra geniş güvenlik önlemi altında Kandıra'daki F tipi cezaevine götürüldü. Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

KİM NEYLE SUÇLANIYOR
Selahattin Demirtaş (HDP Eş Genel Başkanı): Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet’i ve TBMM’yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı’na hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs. 

Figen Yüksekdağ (HDP Eş Genel Başkanı): Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğin ve ülke bütünlüğünü bozmak.

Ferhat Encü (Şırnak Milletvekili): Halkı askerlikten soğutma, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, askeri yasak bölgelere girmek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs. 

Leyla Birlik (Şırnak Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek. 

Selma Irmak (Hakkâri Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak. 

Abdullah Zeydan (Hakkâri Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak. Zeydan, TSK’nın PKK’ya hava operasyonu sonrası “PKK’nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar” demişti. 

İdris Baluken (Diyarbakır Milletvekili): Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak. 

Sırrı Süreyya Önder (Ankara Milletvekili): Suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik. 

Ziya Pir (Diyarbakır Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek. 

Gülser Yıldırım (Mardin Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek.

Nursel Aydoğan (Diyarbakır Milletvekili): Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.

Faysal Sarıyıldız (Şırnak Milletvekili):Terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suçu ve suçluyu övmek, terör örgütüne silah sağlamak. 

Tuğba Hezer Öztürk (Van Milletvekili): Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, suçu ve suçluyu övmek. 

İmam Taşçıer (Diyarbakır Milletvekili): Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek, örgüt adına suç işlemek.

Nihat Akdoğan (Hakkâri Milletvekili): Terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne yardım, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek.

ONLAR SERBEST
GÖZALTINA alınıp savcı tarafından sorgulandıktan sonra tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İmam Taşçıer ve Ziya Pir serbest bırakıldı. Önder ve Pir’e yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Önder, serbest bırakıldıktan sonra “Bu sivil, siyasi iradeye vurulmuş çok önemli bir darbe ve ortak yaşam umudunu çok körelten bir şey” dedi.

YURTDIŞINDALAR
HAKLARINDA yakalama kararı bulunan milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğu belirlendi. Öztürk, 28 Ağustos’ta Tunceli Nazımiye'de bir polisin şehit edildiği saldırının ardından çıkan çatışmada öldürülen terörist Sıdıka Yıldız’ın, Van Başkale’deki cenaze törenine katılarak, tabutunu taşımıştı. Hezer, 17 Şubat’ta Ankara 29 kişinin şehit olduğu bombalı saldırıyı düzenleyen canlı bomba Abdulbaki Sömer için kurulan sözde taziye çadırını ziyaret etmişti.

ARANIYOR
HDP Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında da gözaltı kararı bulunuyor. Adresinde bulunamayan Akdoğan aranıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x