KONAK ATA’SINI ÖZLEMLE ANDI

KONAK ATA'SINI ÖZLEMLE ANDI

11 Kasım 2016 - 10:35 - Güncelleme: 11 Kasım 2016 - 10:36

Konak, Ata'sını özlemle andı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 78. ölüm yıldönümünde İzmir'in kalbi Konak'ta sanat dolu bir etkinlikle anıldı. Konak Belediyesi'nce Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirilen anmaya Cumhuriyet sevdalısı binlerce İzmirli katıldı.

Konak Belediyesi'nin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen etkinlik, Ata'nın öldüğü gün olan 10 Kasım 1938 ve sonrası günlerde çıkan gazetelerin ilk sayfalarından oluşan 'Milli Matem Sergisi'nin açılışıyla başladı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş tarafından açılışı yapılan sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Dönemin; Cumhuriyet, Ulus, Tan, Kızılay, Kurun gazetelerinde Ata'nın vefatının ardından kaleme alınan haberlerin yer aldığı sergiyi gezenler, o kara günün acısının tüm Türkiye'ye nasıl yansıdığını görmüş oldu. Başkan Pekdaş da sergiyi gezerek, o güne dair çıkan haberleri okudu.

İZMİR’İN AYDINLIĞI YAYILMALI

Etkinlik, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kurulan dev podyumda Çiğli Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin hazırladığı 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e temalı kıyafet defilesiyle sürdü. Vatandaşlar defileyi hayranlıkla izledi, bol bol fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirdi. Zeybek gösterileriyle renklenen defilede, en büyük alkışı Türk Bayrağı desenli kıyafet aldı. Defile sonunda 10. Yıl Marşı eşliğinde sahneye Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş çıktı. Başkan Pekdaş, Büyük Atatürk’ü ebediyete intikalinin 78. yılında özlemle andıklarını belirterek, “O’nun ideali olan Cumhuriyet’i temsil ederek, onun sembolleriyle analım istedik. Çünkü Büyük Atatürk Dünyanın ilk antiemperyalits Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrasında kurduğu bu Cumhuriyet’in hukukun üstünlüğünün gerçekleştiği bir Cumhuriyet olmasını istemişti. Bu Cumhuriyet'in laik ve modern bir devlet olmasını istemişti ve insanlarının özgürce sokakta dolaştığı aydınlık bir ülke olmasını istemişti. İzmir onun istediği gibi bir şehir. Gençlerinin böyle özgüvenli olmasını, böyle kendinden emin, ne istediğini bilen idealist, özgüveni yüksek gençler yaratalım istemişti. Çünkü Cumhuriyet’in bu özgüvene ihtiyacı var” diye konuştu. Ata’nın ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünü de hatırlatan Pekdaş, “Laik Cumhuriyet’i sonuna kadar savunma sorumluluğumuz var. Adalet için, özgürlükler için, Atatürk için çok çalışmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. İzmir’in aydınlığının tüm Türkiye’ye yayılması için çalışmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. İzmir bunu başarabilecek güçtedir. Gençlerimizle, onların özgüvenleriyle, onların idealleriyle aydınlık bir Türkiye için selam olsun İzmir’e” dedi.

ATA SEVGİSİ ANI DEFTERİNE YAZILDI

Anma etkinliği İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Tayfun Eraslan ile oyunculardan Şebnem Doğruer'in seslendirdikleri şiirlerle sürdü. İkilinin başarılı sahne performansı büyük alkış aldı. Gece, olarak Ata'nın fotoğraflarından oluşan sinevizyon gösterisiyle sona erdi. Duygu ve özlem dolu anların yaşadığı etkinlikte vatandaşlara Konak Belediyesince karanfil ve üzerinde Atatürk'ün fotoğrafının yer aldığı posteri armağan edildi. Ayrıca günün anısına hazırlanan hatıra defterine İzmirliler Ata'ya olan sevgi ve özlemlerini yazdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x