NASA İZMİR’E İSTASYON KURUYOR!

NASA İZMİR'E İSTASYON KURUYOR!

NASA İZMİR'E İSTASYON KURUYOR!

03 Mayıs 2017 - 11:52

NASA, dünyada ilk olacak ‘Deprem Tahmin Yer İstasyonu’nu İzmir’de kuruyor. DEÜ’de kurulacak istasyonla deprem haritaları yayınlanacak
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa) İzmir'e dünyada ilk olma özelliği taşıyan "Deprem Tahmin Yer İstasyonu" kuruyor. Hava durumu haritaları gibi deprem tahmin haritalarını yayımlaması planlanan istasyon Dokuz Eylül Üniversitesi Kampusu'nun içerisinde yer alacak. NASA'da, GeoCosmo Bilim ve Araştırma Merkezi'nin kurucuları arasında yer alan ve yaklaşık 40 yıldır bulutları inceleyerek deprem tahminleri yapan 63 yaşındaki Fransız asıllı Türk vatandaşı Ronald Karel, "Yaklaşık 60 ülkeden gelen bilim adamları ile birlikte Küresel Deprem Tahmin Sistemi (Global Earthquake Forecast System) projesi kapsamında Güneybatı Ege ve Akdeniz- Güneydoğu Anadolu bölgesi üzerinde kurulacak deprem analiz istasyonları NASA uyduları ile birlikte hareket edecek. Yer altında stres başladıktan sonra meydana gelecek olan değişik deprem ön sinyaller, çeşitli yer aletleri ve uydular tarafından bilgisayarlarda kaydedilecek" dedi.
TAHMİNLER YAPILACAK
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 34 ülkede kuracakları istasyonlardan elde edecekleri her türlü veriyi Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü ile yapacakları işbirliği ile toplayıp, değerlendirerek NASA'ya aktaracaklarını belirten Karel, "Depremleri önceden tahmin etme fırsatı bulacağımız gibi kısa bir süre sonra hava durumu haritaları gibi deprem olasılığı yüksek haritaları oluşturup, büyüklükleri ile birlikte yayınlamaya başlayabileceğiz" dedi. Dünyanın ilk 'Deprem Tahmin Yer İstasyonu'nun 23 Mayıs'ta kurulmaya başlayacağının altını çizen Karel, "Amacımız, 'deprem mekanizması' denilince 'deprem ön sinyallerini' de bu mekanizmaya ilave etmemizdir. Yani depremleri 3-5-7 gün önceden yeri, kuvveti ve zamanıyla kestirmek bu araştırmanın en büyük amacıdır. NASA'nın Aqua ve Terra uyduları başta olmak üzere birçok uydudan da veriler elde edeceğiz. Hazırladığım 85 sayfalık 'iyonize bulutlar' çalışmam NASA tarafından kabul edildi. İlk istasyonu başkanımız Dr. Friedemann Freund'a armağan ediyorum. Bu çalışma insanlık için hayırlı olsun" diye konuştu.
ÜNİVERSİTELİLER NASA'YA GİDİYOR
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) mühendis adayları NASA'da uzay ve havacılığın gelişimini yerinde inceleyecek. İzmir Ekonomili mühendis adayları, Amerika - Houston'da bulunan NASA Johnson Uzay Merkezi'ni ve Teksas Üniversitesi'nin Havacılık ve Uzay Laboratuvarlarını ziyaret edecek. Gezide, Teksas Üniversitesi ile öğrenci değişimi ve ortak proje geliştirilmesi için de işbirliği anlaşması yapılacak. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, "Gelecek yıllarda uzaya uydu göndermek için çalışıyoruz. Geleceğin mühendislerini yetiştirmek üzere attığımız adımlarda öğrencilerimizin bölümleriyle ilgili önemli kurumları da tanımalarını istiyoruz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x