SÜPER LİG İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!

SÜPER LİG İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!

SÜPER LİG İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!

06 Haziran 2017 - 19:10

Her sezon olduğu gibi Süper Lig'de sezonun bitiminin ardından, bu sezon ligden düşmenin olmayacağı iddiaları gündeme geldi.

Bu bağlamda yeni sezonda Spor Toto Süper Lig'de küme düşme olmayacağı, TFF 1. Lig’den ise 3 takımın Süper Lig’e yükseleceği gündeme getirildi. Bu iddiaya göre mevcut ligden düşmeyen 3 takım ve bir alt ligden çıkan 3 takımla sayı, 2017-2018 sezonunda 21 takıma yükselecek. 
 
Gündeme getirilen bu iddianın uygulanması halinde Türk futbolu için büyük zararların ortaya çıkacağı ise bir gerçek.
 
Bu iddianın en önemli dayanak noktası ise İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya liglerinin 20 takımla oynanıyor olması. 
 
FIFA'dan ihraç tehlikesi
 
Ligden düşmenin kaldırılıp, takım sayısının 21'e çıkarılması halinde FIFA Statüsü'ne aykırılık ciddi aykırılık teşkül ederken, Türkiye'nin ihraç edilme tehlikesini de ortaya çıkıyor.
 
FIFA Statüsü göre üyelik yükümlülüklerini ciddi şekilde ihlal eden federasyonların üyeliklerinin askıya alınabileceği, ağır şekilde ihlal edenlerin üyelikten ihraç edileceği öngörülmektedir.
 
Ayrıca yükümlüklerini yerine getirmeyen federasyonlara FIFA Statüsünün 56. Maddesinde belirtilen disiplin cezaları (ihtar, kınama, para cezası, ödüllerin iadesi, seyircisiz oynama, tarafsız sahada oynama, belirli bir sahada oynamanın yasaklanması, müsabaka sonucunun iptali, ihraç, hükmen mağlubiyet, puan düşürme, maçın yeniden oynanması) da uygulanabilir.
 
Takvimde yer yok
Ligde takım sayısının 21 olması halinde 2018 yılında Dünya Kupası olduğu için maç oynayacak hafta kalmıyor. Ayrıca olası erteleme gereksinimi halinde maç oynamak için uygun gün bulmak imkansız hale gelecek. Ziraat Türkiye Kupası’nın grup sistemiyle oynanması da imkansız hale geliyor. 
 
21 takımlı lig yapısının olası takvimsel dezavantajları şöyle sıralanıyor:
 
• 21 takımlı bir lig için 42 maç günü gerekir ve her takım 40 maç yapar. 11 Ağustos’ta başlayıp 20 Mayıs’ta bitecek olan 2017 – 2018 sezonunda devre arası dahilkullanılabilecek toplam 37 hafta sonu, 15 hafta içi vardır. Dolayısıyla hafta içinde maçların oynatılması gerekecektir. Bu hesaba Türkiye Kupası maçları dahil değildir.
 
• Her hafta bir takımın BAY geçmesi gerekecektir. Milli Maçlar için lige verilen araları hesaba katarsak takımlar açısından lige sık sık ara verilmiş olacaktır.
 
• FIFA Dünya Kupası nedeniyle ligi 20 Mayıs 2018 de bitirmemiz gerektiği için, zaten erken açılan ligde devre arası uygulaması da yapılamayacaktır.
 
• Türkiye Kupası maçları için tarih bulunması zorlaşacaktır. Tur ve katılan takım sayısını ciddi manada azaltmak gerekecektir.
 
• Özellikle Avrupa Kupalarında mücadele eden takımların maç sayıları oldukça artacak ve çok sıkışık bir fikstürde maç yapmak zorunda kalacaklardır.
 
• Ülkemizin iklim ve siyasi şartlarını da düşündüğümüzde, hava şartları ve/veya seçim, referandum gibi sebeplerle herhangi bir erteleme olması halinde elimizde alternatif tarih kalmayacaktır.
 
• Hafta içine sık sık maç koymak durumunda kalacağımız için, fikstür planlamasında takımların dinlenme ve gün dengesini sağlamak oldukça zor olacaktır.
 
• Özellikle ligin sonlarına yaklaştıkça, ligin üstünde veya altında yaşanacak muhtemel puan farkları sebebiyle iddiasız takım sayısı da artabilecektir. Bu da ligin kalitesine olumsuz etki yapacaktır.
 
Ekonomik kayıp 71.6 milyon dolar
?18 takımlı Süper Lig’den 21 takımlı lige geçişle birlikte mevcut kulüplerin gelirleri önemli ölçüde azalacaktır. 
 
- Eşit dağılım geliri düşer. Takım sayısı 18’den 21’e çıkarsa, naklen yayın havuzu eşit dağılım gelirinden her kulüp için ortalama 1.2 milyon dolar azalma yaşanacak. Bu da 18 takım için 21.6 milyon dolara tekabül eder. 
 
 - Kulüplere ödenen galibiyet başına bedel düşecektir. Bir yılda oynanan maç sayısı 306’dan 400’e yükseleceği için galibiyet başına gelir 145 bin 350 dolar azalacaktır. Bu da 15 galibiyet alan orta seviyedeki takımlar için 2.2 milyon dolar, 25 galibiyetle şampiyon olan bir takım için de 3 milyon 633 bin dolar demektir. Bu durumda 3.2milyon dolarlık ortalamadan 18 takımın kaybı 57 milyon 600 bin doları bulacaktır. 
 
3-TFF 1. Lig takımları da kaybedecek. TFF 1. Ligi’nde de dağıtımı planlanan 35 milyon dolardan 21 takıma çıkması durumunda kulüp başı gelir 1 milyon 945 bin dolardan 1 milyon 666 bin dolara düşecektir. Yani her kulübün geliri 279 bin dolar azalacaktır. Bu da toplam 5 milyon 22 bin dolar olacaktır.
 
Masraflar artıyor
21 takımlı Süper Lig ile birlikte kulüplerin sadece gelirleri düşmeyecek masrafları da artacaktır. 
 
Her kulüp 3’ü içerde, 3’ü dışarda olmak üzere 6 maç ekstra oynayacak. Deplasman gideri maç başına 100 bin TL ve bu durumda her kulüp 300’er bin TL ekstra masraf yapacak. 21 takımın toplam ekstra deplasman gideri 6 milyon 300 bin TL’yi bulacak.
 
Her takım iç sahada güvenlik, temizlik, personel ve stat masrafları olmak üzere maç başına 250 bin TL ödüyor. Bu rakam ekstra oynanacak 3 iç saha maçı için kulüp başına 750 bin TL, 21 takım için de 15 milyon 750 bin TL olarak gerçekleşecek. 
 
Bir kulüp naklen yayın havuzu kaybı (3.4 ile 4.4 milyon Euro arasında) ve artan maç masrafları ile birlikte minimum 3.7 milyon dolar (Bu rakam şampiyon ve ikinci için 4.7 milyon dolar) gelir azalması ile karşı karşıya kalacak. Bu durumda Süper Lig’deki 18 takım 3.7 milyon dolardan toplam 66.6 milyon dolar, ayrıca TFF 1. Lig’deki 18 takım da 5 milyon dolar olmak üzere 71.6 milyon dolar minimum kayıp yaşayacak. Bu rakam diğer faktörlerle 100’e de çıkabilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x