CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENERJİ FİYATLARI CİDDİ MANADA DÜŞECEK

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENERJİ FİYATLARI CİDDİ MANADA DÜŞECEK

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENERJİ FİYATLARI CİDDİ MANADA DÜŞECEK

29 Ağustos 2017 - 09:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üçüncü bir nükleer  enerji santrali çalışmasının da yer hazırlıkları bitmiş durumda. Bakanlığımız  onun da çalışmasını yapıyor. Bunlar bittiği zaman bize 10 bin megavatın üzerinde  enerji imkanı sağlayacak. Bütün bunlar devreye girdiği anda enerji fiyatları  ciddi manada düşecek." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ile 3. yıl özel yayını"nda  açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'de lisanslı sporcular noktasında son dönemde adeta bir devrim  yaşadığını ifade eden Erdoğan, gençleri sadece siyasete sokmanın işi  bitirmediğini belirti.

Gençlerin birçok etkinlikte yerini alması gerektiğini vurgulayan  Erdoğan, "Lisanlı sporcu sayımız şu anda artık milyonlarla anılır hale geldi.  Hemen hemen bütün spor branşlarında Türkiye yerini almaya başladı ama biz şimdi  bununla kendimizi yeterli görmüyoruz. Bütün branşlarda artık bizim altına doğru  yürümemiz lazım. Sadece spor deyince akla futbol gelmemeli. basketbol, voleybol,  atletizm, Tenis, masa tenisi, yüzmenin tüm branşlarında bunu yakalamamız lazım."  diye konuştu.

  Özellikle kış sporlarında çok daha iyi bir konuma gelinmesi  gerektiğini, bu spor dalı için ülkede çok önemli tesislerin yapıldığını dile  getiren Erdoğan, şunları söyledi:

  "Erzurum'da çok ciddi yatırımlar yapıldı. Şimdi bu yayılıyor. Biz  artık bir de neticeyi alalım diyoruz. Baskette artık iyi bir noktaya geldik.  Artık baskette dünyada ilk üçü zorluyoruz. Sağolsun benim danışmanım Hidayet  Türkoğlu da Basketbol Federasyonu Başkanı. Göreve geldiğimizde Türkiye'de kapalı  spor salonu kaç taneydi? Şimdi neredeyse her ilde kapalı spor salonumuz var. Bu  salonlarda müsabakalar yapılsın. Bundan önceki Gençlik ve Spor Bakanıma da yeni  bakanıma da söyledim. Bizim bütün ilçelerde, mahallelerde, sokaklarda bir iki  yere hemen potaları yerleştirmemiz lazım. O mahallenin çocukları o potalarda  oynasınlar. Amerika'da bunu her yerde görürsünüz. Bu gençliği aynı zamanda kötü  alışkanlıklardan koparır. O potalarla onlar meşgul olsun. Oradaki bir mahalleliyi  bu işlerle sorumlu hale getirerek bunu yaygınlaştıralım."

Erdoğan, gençleri uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan kurtararak spor  salonlarına sevketmekte yerel yönetimler başta olmak üzer herkesin çok öneli bir  görevinin olduğunu dile getirdi.

Fransa'da yapılan son oyunlarda sporcuların altın ve gümüş madalyalar  kazandığını anımsatan Erdoğan, sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını  diledi.

Seyahatler

Erdoğan, bir seyahati esnasında, uçakta konuşma metinlerini incelediği  fotoğrafın sorulması üzerine, "Büyük ihtimalle bir yurt dışı programı konuşma  metni. En az iki kere onun gözden geçmesi lazım. İki kere onu gözden geçiririm,  çıkması gereken yerler varsa onları çıkartırım, bu arada da dersimi çalışmış  olurum. Dolayısıyla hazırlanarak o yurt dışı seyahatine gitmiş oluruz ve  muhataplarımızla görüşmelere başladığımızda hazırlıklı olarak görüşmeleri  yaparız. Çünkü bu olmadan bunların hiçbiri olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Seyahatlar esnasında uçakta saatini ayarladığı bir fotoğrafın ve  uçaktaki heyetin koşuşturmacasının sorulması üzerine Erdoğan, "Şimdi uçakta bazen  ben onları ziyaret etmek isterim. Onlar da benim ziyaret edeceğimi duydukları  zaman edeplerinden, eğer ceketlerini çıkarmışlarsa hemen ceketine giymeye  yeltenirler veya uygun durumda değilse kendilerini uygun hale getirirler. O  telaş, koşuşturmaca biraz oradan kaynaklanıyor. Saat meselesi de gidilen yerlerde  saat farkları oluyor. Hele hele ABD olduğunda 7 saat saat farkı oluyor. Daha da  uzağa gidildiğinde 8 saate çıkabiliyor. Muhakkak hostes bize durumu söylemiştir,  biz de ona ayar çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşla kucaklaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı programlarda halkla bir araya gelmesi  ve bazı vatandaşlarla kucaklaşmasını, "bu kucaklaşmalar bir başka" sözleriyle  değerlendirdi.

Vatandaşla kucaklaşmadığı zaman "Bu ne kibirli, ne gururlu ya."  denildiğini anlatan Erdoğan, "Kibir, gurur bize ait değil. Bize tevazu yakışır.  Gurur, yücelik Allah'a aittir. Seninle bu şekilde kucaklaşmak isteyene o şekilde  bir mukabelede bulunduğun zaman o artık ömür boyu bunu unutmaz. Biz de onun  gereğini yapalım dedik ve yapıyoruz elimizden geldiği kadarıyla. Bundan da taviz  vermeyi hiçbir zaman düşünmedim, düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

Enerji

Erdoğan, "Son dönemde enerjide ciddi girişimler oldu. Aynı zamanda bir  de iklim değişikliği, sera etkisi konusu var. Enerji konusunda  cumhurbaşkanlığınız döneminde bir ivme sağlandı mı? Hedefler ne?" sorusu üzerine,  göreve geldiklerinde enerji konusunda Türkiye'nin durumunun pek iyi olmadığını  ifade etti.

  Enerji deyince akla hep hidroelektrik santralleri, kömürün altyapısını  oluşturduğu termik santraller, ve bütün bunların yanında ithalata dayalı doğalgaz  çevrim santrallerinin akla geldiğini ifade eden Erdoğan, "Geçmişte fuel oil  noktasında, özellikle hava kirliliği meydana getirdiği için zaman zaman mazot  kullanıldı. Emisyon ölçümlerinde bunlarda partikül olayı çok çok tehdit edici  unsur oluşturuyordu. Onun için de 'daha çok doğalgaz kullanalım' dendi ama  doğalgazın da maliyeti çok yüksek. Yenilenebilir enerjiye dönüşte doğalgaz o  dönemde önde geliyordu. Daha sonra biz rüzgar enerjisi santrallerine yönelik  adımlar attık. Bu konuda Türkiye'de hakikaten yatırımlar ciddi manada çoğalmaya  başladı. En son Siemens'in kazanmış olduğu ihale... Sekiz uluslararası firma  bizim yerli firmalarımızla iş birliği yaparak buna girdiler. Dört tanesi Alman  firmasıydı bunların. Siemens Türk firmalarıyla ortaklaşa bu ihaleyi kazandı. Bu 1  milyar doların üzerinde bir yatırım gerektiriyor. Bunlar burada üretim  yapacaklar, yatırım yapacaklar, ondan sonra da gösterilen alanlara rüzgar  enerjisi santrali kuracaklar. Bu bizim için çok önemliydi." değerlendirmesinde  bulundu.

  Erdoğan, daha önce güneş enerjisiyle ilgili önemli bir adım  atıldığını, buna da katılımın gayet iyi olduğunu aktardı.

"Enerji fiyatları ciddi manada düşecek"

Türkiye'nin Çorlu'dan Şırnak'a kadar uzanan linyit kömürü damarıma  sahip olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Elimizde böyle bir imkan varken biz niçin bunu değerlendirmeyelim.  Biz cari açık noktasında da bizi kurtaracak böyle bir adım için bu noktada  kömürde ithali durdurma noktasına geldik. Artık son dönemlerde ithal kömür yok.  Daha önce bunun belgesini almış olanlara bu veriliyor. Biz şimdi kendi kömürümüzü  kullanır hale geldik. Teknoloji ilerledi, bacalara hava kirliliğini engelleyici  aparatlar takılmak suretiyle bu engelleniyor. Bununla şehri hava kirliliğinden  kurtarmış oluyoruz. Bu noktada hidroelektrikte iyi bir konumdayız. Bol miktarda  enerji üreten barajlar kurduk Türkiye'de. Hala bu barajları kurmaya devam  ediyoruz. Barajlardan hem enerji üretiyoruz hem sulamada istifade ediyoruz.  Gerekirse içme suyunda da buralardan istifade etme imkanımız var.

Şimdi attığımız önemli bir adım var o da nükleer enerji. Akkuyu  Nükleer Enerji Santrali var. Onun çalışmaları devam ediyor. Bunu Ruslar ile  yapıyoruz. Bir diğer adım da Sinop Nükleer Enerji Santrali. Onu Japonlar ve  Fransızlar ile yapıyoruz. Üçüncü bir nükleer enerji santrali çalışmasının da yer  hazırlıkları bitmiş durumda. Bakanlığımız onun da çalışmasını yapıyor. Bunlar  bittiği zaman bize 10 bin megavatın üzerinde enerji imkanı sağlayacak. Bütün  bunlar devreye girdiği anda enerji fiyatları ciddi manada düşecek."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x