O İSİM HOLLANDA KRİZİ İÇİN NE DEDİ?

O İSİM HOLLANDA KRİZİ İÇİN NE DEDİ?

EKONOMİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

13 Mart 2017 - 16:46

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, iki önemli ticari ortak olan Türkiye ve Hollanda arasındaki krizin diplomasiyle çözülmesini ve ilişkilerin normalleşmesini ümit ettiklerini söyledi.

Hollanda'nın ülkeye gitmek isteyen Türk bakanlara yönelik engellemeleri haftasonunda iki ülke arasında daha önce benzeri görülmemiş bir diplomatik krize dönüşürken, atılan adımların karşılıksız kalmayacağını duyuran Ankara Hollanda'ya dönük yaptırımları tartışıyor.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı sonu itibarıyla Hollanda, Türkiye'deki toplam 22 milyar dolarlık doğrudan
yabancı yatırım ile toplam yatırımların yüzde 16'sını oluşturarak birinci sırada yer alıyor. Özyeğin Reuters'a yaptığı açıklamada, "Hollanda'nın tutumunun seçim öncesi geçici bir siyasi tutum olduğunu düşünüyor, kalıcı olmadığını umut ediyorum. Hollanda'nın içinde bulunduğu siyasi atmosferin geçmesine paralel, onların da makul bir noktaya geleceğine inanmak istiyorum" dedi.

Türkiye Hollanda arasında 2016 sonu itibarıyla 6.6 milyar dolar ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye'nin Hollanda'ya ihracatı
3.6 milyar dolar, ithalatı ise 3 milyar dolar seviyesinde. Hollanda, sadece geçen yıl, 956 milyon dolarlık doğrudan
yabancı yatırım tutarı ile toplam uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 14'ünü oluşturdu.

İki ülke arasındaki turizm verilerine bakıldığında ise, Hollanda'dan Türkiye'ye geçen yıl gelen turist sayısı 906,336
olarak gerçekleşirken bu rakam toplam turist sayısının yüzde 3.57'sini oluşturdu. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, Hollandalı turist sayısı 2015 yılında 1.2 milyon, 2014 yılında ise 1.3 milyon olarak gerçekleşmişti.

Aralarında ING Bank A.Ş., Rabobank A.Ş., gibi bankalar da olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 2,700 Hollanda sermayeli şirket bulunuyor.

Analistler bu tür durumlarda akla ilk gelen ekonomik yaptırımların sadece karşı tarafa değil Türkiye'ye de zarar
verebileceği uyarısında bulunuyor. BGC Partners başekonomisti Özgür Altuğ Hollanda ile yaşanan krizin kısa vadede ciddi ekonomik sonuçları olmasını beklemediklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Ancak tansiyon yükselir ve ülkeler birbirlerine yaptırım uygulamaya başlarsa bunun Türk ekonomisi üzerinde ciddi etkileri olabilir; çünkü Hollanda AB'nin geri kalanıyla birlikte Türkiye'nin ticaret ve turizmde önemli bir ortağı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x