İZLANDA’YA AKADEMİSYEN DEVLET BAŞKANI

İZLANDA'YA AKADEMİSYEN DEVLET BAŞKANI

26 Haziran 2016 - 21:01

İzlanda'nın yeni devlet başkanı seçimlerde bağımsız olarak yarışan tarih doçenti Gudni Johannesson oldu. Yeni devlet başkanı ilk iş olarak Fransa'ya İzlanda takımını desteklemeye gitti.

İzlanda'ya Akademisyen Devlet Başkanı, System.String[]İzlanda'nın yeni devlet başkanı seçimlerde bağımsız olarak yarışan tarih doçenti Gudni Johannesson oldu. Yeni devlet başkanı ilk iş olarak Fransa'ya İzlanda takımını desteklemeye gitti.

İzlanda'da halk dün devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. Tarih doçenti Gudni Johannesson yüzde 39,1'lik oy oranıyla devlet başkanlığına seçildi. Seçimlerde ona en yakın oy oranına yüzde 27,9 ile iş kadını Halla Tomasdottir ulaştı. Seçimlerde yarışan diğer 7 aday ise bir hayli geride kaldı.

"YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Johannesson başkent Reykjavik'te kendisini destekleyenlere hitaben yaptığı konuşmada "Zafer görünür hale geldi ve yeni bir dönem başlıyor. Çok teşekkürler" dedi. 5 çocuk babası olan Johannesson bugün 48'inci yaş gününü de kutladı. Yeni devlet başkanı, İzlanda milli takımını desteklemek üzere Fransa'nın Nice kentine hareket edeceğini açıkladı. İzlanda, Avrupa Futbol Şampiyonası EURO2016'da yarın İngiltere ile karşılaşacak.

ÜNİVERSİTEDE TARİH DOÇENTİ

Gudni Johannesson 245 bin nüfuslu ada ülkesinde televizyonda yaptığı siyasi analizlerle tanınır hale gelmişti. İzlanda Üniversitesi'nde tarih doçenti olarak görev yapan Johannesson İzlandalıların, sisteme olan güvenini yeniden tesis etmeyi hedeflediğini söylemişti. Devlet başkanı olarak partiler üstü bir konumda kalmayı istediğini belirten Johannesson "bazılarında da kısmen bölücü" bir etki yaratmak istediğini ifade etmişti.

SİYASETÇİLERE GÜVENSİZLİK ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Anketlere göre Gudni Johannesson seçim yarışını uzak ara önde götürüyordu ancak seçim zaferi beklendiği kadar güçlü olmadı. Siyasetin dışından gelen Johannesson'un başarısında İzlanda'da halkın siyasetçilere olan güvensizliği önemli rol oynuyor.

BAŞBAKAN PANAMA BELGELERİYLE İSTİF ETMİŞTİ

Panama Belgeleri'nin kamuoyuna sızmasıyla birlikte İzlanda'da Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson'un 9 yıl önce hayali bir şirket kurduğu ortaya çıkmıştı. Gunnlagson nisan ayı başında Reykjavik'te on binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri sonucunda görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. İzlanda'da 20 yıldır devlet başkanlığı görevinde bulunan Olafur Ragnar Grimsson da seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklamıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x