MUHALİFLERE BASKI BÜYÜYOR !

MUHALİFLERE BASKI BÜYÜYOR !

01 Ekim 2016 - 13:16

AKP'nin OHAL sansürü büyüyor. 12 televizyon kanalının yayınının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile durdurulmasının ardından dün de bu kanalların internet sitelerine erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından getirilen yasaktan Özgür Radyo da payına düşeni aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) kararıyla Hayatın Sesi, Özgür Radyo ve TV 10’un internet sitelerine erişim engellendi.

TÜRKSAT'tan çıkarılan televizyon kanalları yayınlarını internet üzerinden sürdüreceklerini açıklamıştı. TÜRKSAT tarafından önceki gün OHAL KHK’si kapsamında 12’ye yakın TV kanalının yanı sıra Yön Radyo’nun da aralarında bulunduğu 11 radyonun da yayını kesilmişti.

‘Teslim olmayacağız’

Kapatılan kurumlardan birçoğu internet üzerinden yayınlarını sürdürmekte kararlı. Muhalif kanal ve radyoların kapatılarak erişiminin engellenmesi birçok yerde protesto edildi.

22 yıllık radyo da kapatıldı

Urfa’da yayın yapan Radyo Karacadağ kapatıldı. Dün öğleden sonra kapatılmasına karar verilen 22 yıllık radyonun bulunduğu binaya gelen polisler, önce içeride arama yaptı. Aramanın ardından polis ekipleri, içerideki görevlilere, radyonun kararname ile kapatıldığını belirtti ve bu konudaki kararı tebliğ etti. Tebligatın ardından polis, radyo yayında kullanılan cihazlara ve müzik arşivlerinin bulunduğu dijital veriler ile dokümanlara el koydu.

Özgür Radyo, OHAL kararnameleriyle muhalif televizyon ve radyoların kapatılmasına karşı radyo binasında özgürlük nöbeti başlattı. Radyo, tüm dinleyicilerini, sanatçıları, aydınları, dostlarımını, Kadıköy’de bulunan radyo binasında dün saat 18:30 itibariyle başlatılan nöbete katılmaya davet etti.

*****

Kararatmalar tek sesli toplum oluşturma çabasının bir parçası

Radyo ve televizyon kanallarının kapatılmasını RTÜK’ün CHP’li üyesi İsmet Demirdöğen, Hayatın Sesi televizyonun programcılarından Zeliş Irmak değerlendirdi.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İsmet Demirdöğen: İletişim özgürlüğüne açık bir müdahaledir

Kapatma kararlarının RTÜK’ün dışında geliştiğini belirten Demirdöğen, “Anayasa ile güvence altına alınan haberleşme hürriyeti başlıklı maddelerin tamamına aykırı bir uygulama” dedi. Kapatmaların tek sesli bir toplum oluşturma çabası gibi göründüğünü söyleyen Demirdöğen, “Ben gazete, televizyon ve radyoların gerçek sahiplerinin dinleyici ve okurları olduğuna inanıyorum. Bir kurumun kapanıp kapanmayacağına okur ve izleyicileri karar verir. Yasadışı bir uygulama varsa da bağımsız yargı karar verir. İdari mekanizmanın yasalarda yer almayan bir yetkiyi kullanarak yargının da yerine geçerek kapatma kararı vermesi iletişim özgürlüğüne açık bir müdahaledir, kişinin haber alma hakkına açık bir engeldir. Kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Demirdöğen, muhalif seslerin yok edilme çabasının fısıltı gazeteciliği ile daha tehlikeli bir yol açıldığını işaret edip şu sözleri söyledi: “FETÖ ile mücadele adı altında tümüyle toplumsal muhalefetin kendisini ifade edebileceği bütün alanlar ortadan kaldırılıyor. Bu da toplumun bilgiden yoksun bırakılması ve dedikodu ile idare edilmesini sonucunu doğurur ki, aslında bu kararları alanların buna dikkat etmesi gerekiyor.”

‘Amaç demokratik sesleri susturmak’

halkin-haber-alma-hakki-engellenemez-191567-1.Hayatın Sesi TV’den Zeliş Irmak ise açıklamasında televizyon kapatmalarının memleket halinden bağımsız tutmadığını belirterek, yayınların durdurmaların OHAL sürecinde yapıldığını hatırlattı. Irmak aynı zamanda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL’in uzatalım mı sorusuna kalkan evet ellerinin ve OHAL’in uzatılmasına destek veren MHP var. OHAL’in uzatılmasının bu alınan kararların hukuki yollarla önüne geçilemeyeceğini göstergesi” şeklinde konuştu.

Irmak, açıklamasında Evrensel ve BirGün’ün de defalarca farklı mecralar tarafından hedef gösterildiğini ve temel amacın demokratik sesleri susturmak olduğunu “Memlekette iyi şeylerin olmayacağını ve hiçbir farklı sese tahammülün olamayacağını anlamamız gerekir. Erdoğan’ın ‘Tek vatan, tek bayrak” söylemi ‘Tek yorum, tek manşet’e dönüştü“ şeklinde ifade etti..

Öte yandan Hayatın Sesi televizyonunun kapatılmasının hâlâ yazılı olarak tebliğ edilmediğini söyleyen Irmak, kararın kendilerine TÜRKSAT tarafından telefonla aktarıldığını söyledi. Öte yandan kanal kapatma ile beraber televizyonun mal varlığına da el konulabileceğini aktaran Irmak, televizyon yayının YouTube üzerinden sürdüğünü belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x