SİBEL PARMAKSIZ:18 KERE HAYIR!..

SİBEL PARMAKSIZ:18 KERE HAYIR!..

SİBEL PARMAKSIZ:18 KERE HAYIR!..

30 Mart 2017 - 10:14 - Güncelleme: 30 Mart 2017 - 10:36

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -6

89.Madde: Kanunların Cumhurbaşkanınca Yayımlanması

Bu maddede yapılan değişiklik diğer maddelerdeki değişikliklerle birlikte ele alınmalıdır. Zira Meclisin yani Yasama organının Yürütmeyi denetleme yetkisinin elinden alınmasının yanında iddia edildiğinin tersine yasama yetkisinin de sınırlandırıldığı diğer maddelerin yanında bu maddede yapılan değişiklik ile, Cumhurbaşkanının onayı olmaksızın, Meclisin yasa çıkarması daha da zorlaştırılıyor.

Mevcut yasada; meclisin yasa teklifi Cumhurbaşkanına gider. Cumhurbaşkanı bunu kabul etmeyebilir ve meclise geri gönderebilir. Bazı önerilerde de bulunabilir. Meclis isterse bu yasayı olduğu gibi yeniden Cumhurbaşkanına gönderebilir. Bu durumda da Cumhurbaşkanı yasayı aynen yayımlar. Meclis aldığı karardan vazgeçmeyebilir ve Cumhurbaşkanı da bunu onaylayarak yayınlar. Yani son ve kesin kararı Meclis verir.

Önerilen değişiklikte ise; Cumhurbaşkanı eğer Meclisin önerdiği yasayı kabul etmez, geri gönderirse, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile cumhurbaşkanına yasa aynen tekrar gönderilebilecek. Yani referandumdan EVET çıkması durumunda bu madde gereği 600 vekilin 301 tanesi yasayı tekrar Cumhurbaşkanına gönderirse ancak bu şartlarda Meclisin dediği olabilecek.

Kısaca Meclisin yasa çıkarması diğer maddelerle birlikte bu madde ile de zorlaştırılıyor.

“Cumhurbaşkanı makamında toplanan olağanüstü Yürütme yetkilerine ek olarak, sistem içinde Yasama konusunda da Cumhurbaşkanı lehine büyük bir dengesizliğin yaratılmış olduğu kolaylıkla görülebilmektedir. Gerçekten, Cumhurbaşkanı bir yandan “Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri” ile Türkiye Büyük millet Meclisi’ne paralel bir yasama yetkisi kullanmakta, diğer yandan da Yasama’nın Meclis’e bırakılmış olan ayağında da önemli etki ve müdahale gücünü elinde bulundurmaktadır.”

(İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Meclisin esas işlevi YASA ÇIKARMAK ve YÜRÜTMEYİ DENETLEMEK. Ancak bunlar hemen hemen tamamen meclisin elinden alınıyor.

Yüce Meclis’in itibarsızlaştırılmasına HAYIR !..

Rejimin Güvencesi ve Sigortası olan Parlamenter Sistemin Yıkılmasına HAYIR !..

TEK ADAM ANAYASASINA HAYIR !..

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x