‘Sanatçıların başka iş yapması gerekiyor’

‘Sanatçıların başka iş yapması gerekiyor’

Önce çöp şiş, sonra meze restoranı açan Ayça İnci, işletmeciliğe el atmasını şu sözlerle özetledi: “Sanatla uğraşan bir insanın, özellikle Türkiye’de başka işler yaparak geçimini sağlaması gerekiyor”

14 Ocak 2016 - 10:57

Ayça İnci, dedesi Bilal İnci gibi hem oyunculuk hem de işletmecilik yapıyor. İnci, “Sanattan her zaman maddi anlamda memnun olamıyoruz. Yaşamımızı idare ettirmek için başka şeyler yapıyoruz” dedi. 

-Çöp şiş ve meze olmak üzere iki dükkanınız var. İşletmecilik nasıl gidiyor?

Kozyatağı’ndaki çöp şiş ve mangal dükkanımız beşinci yıla girdi. Kuzguncuk’taki meze dükkanımız üçüncü yıla girmek üzere...

İyi bir iş yapmak ve akılda kalmak istiyorsanız, zorlukları var tabii. Müşteri ve lezzetin değişmemesi gerekir. İşletmede, alışveriş, lezzet, personel, temizlik ve personel derken hepsiyle ilgileniyorsunuz. İşletmecilik de bir nevi yönetmenlik gibi...

-Bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?

20 yıldır yemek işletmelerimiz vardı. Dedem Bilal İnci’nin Bodrum’da işlettiği dükkanlar mevcuttu. Dedemin vefatından sonra, babam bu mekanları devretmişti. Oyunculukta, daha seçici olabilmek için yatırım yapmak istedim.

Tiyatro ve sinemada çok fazla para kazanamıyoruz. Yüksek bütçeli dizi teklifi geldiğinde, senaryoyu beğenmemene rağmen kabul edebiliyorsun. Bu konuda seçici olabilmek için yatırım yapmak istedim.

Dedemin aktörlükten sonra yaptığı, çöp şiş işine girmek aklıma geldi.

-İşletmeciliğini yaptığınız yerlerde mutfağa girer misiniz?

Kozyatağı’nda mutfağa girdiğim ve çöp şiş dizdiğim oldu. Servis yapıp, müşterilerle ilgilendim. Her şeyi yaptım. Güzel yemek yaptığım için Kozyatağı’ndaki yerimde kendimi yetersiz hissettim. Elim değsin diye, meze dükkanı açtım.

-Dükkanları nasıl idare ediyorsunuz?

Öğlene kadar Kozyatağı’nda oluyorum. Sonra Kuzguncuk’a geçiyorum. Gündüz meze dükkanımla Arsel Hanım ilgileniyor, sağ kolumdur.

Sevgi Abla’mız var, gece dükkanı beraber kapatıyoruz. Tiyatro provam varsa, beni idare ediyorlar.

-Üçüncü bir yeri açma hedefiniz var mı?

Minik bir meyhane ve kültür sanat evi tadında bir şey düşünüyorum. 100 - 150 kişilik bir yer.

-Hangi yemeklerinizi beğeniyorlar?

Cheesecake, kurabiyelerim ve bütün mezelerimi beğeniyorlar. Kendime ait püf noktalarım var. Herkese vermiyorum tariflerimi. Farklı lezzetlerim oluyor. Sıcak ve soğuk bütün yemekleri yapıyorum.

-Evde yemek yapıyor musunuz?

Zaman kalmıyor. Dükkanlarda yemek yiyorum. Evde yemek pişmiyor.

-Ön yargıyla bakanlar oldu mu?

‘Ne anlar oyuncu yemek pişirmekten?’ dediler. ‘Hobi olarak açmıştır, iki ay sonra kapatır’ bile dendi. Karakterimden             ötürü, ele aldığım iş iyi olsun isterim. Evde işi düşünürüm. Rüyalarımda işlerle uğraştığım oluyor. Bir dizide veya sinema filminde çalışırken de öyleyim. Gece rüyalarımda ezber yapardım.

-Dükkan açma kriteriniz ne?

Sırasıyla dekorasyon, temizlik, lezzet ve personelin güler yüzlü olması... Personelin kendi içinde  uyumlu olmaları gerekir.

-Oyunculara, ekstra işler yapmasını öneriyor musunuz?

Sanatla uğraşan bir insanın, özellikle Türkiye’de başka işlerle uğraşması gerekiyor. Sanattan her zaman maddi anlamda memnun olamıyoruz. Yaşamımızı idare ettirmek için, diğer bildiğimiz işleri yapmamız gerekir.

Kimisi emlak ve tekstile geçiyor. Ben de, hizmet sektöründe ilerliyorum.

‘Bizde skandala bakılıyor’

“Yurt dışında oyuncular, terlikle çıkıp sokakta dolaştığı zaman onları kimse tanımıyor. Bizde, piyasada olmak ve basının gittiği yerlere gidip gündemde kalmak var. Sanki yapımcı, gazeteden oyuncu seçiyor. Popülaritenin reyting getireceğini düşündükleri için işler uzun sürmüyor. Amerika’da en iyi oyuncular bile, film için ön çekime gidiyor. Burada ise ne kadar skandala imza atmış ona bakılıyor.”

‘Şimdiki işler fast food’ 

Şu sıralar senaryoları okuyorum. Belki 2 - 3 ay sonra ekranda olabilirim. Eskiden televizyonda sanat kokan işler olurdu. ‘Süper Baba’, ‘İkinci Bahar’ ve ‘Asmalı Konak’ gibi... Şimdiki işler daha fast food… Olaya maddi açıdan bakılarak, ‘daha az fiyata isimsiz oyuncu oynatayım’ diye düşünülüyor. 

‘Evli insandan farkımız yok’

- Gökhan Şeşen’le evliliği düşünüyor musunuz?

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x