TECAVÜZ KANAYAN BİR YARA
Filiz TEKALTI

Filiz TEKALTI

TECAVÜZ KANAYAN BİR YARA

Uzun zamanlardır devamlı tartışılan bu konu günümüzde hala değişik çözümleri ile alakalı sabit bir noktaya varılamayan çok önemli bir cinsel, sosyal ve toplumsal bir sorundur..

 

Neden tecavüze başvuruluyor ve kimler tecavüze uğruyor diye bir soru sorarsak buna asla kesin ve doğru bir cevap alamıyoruz maalesef. Bu konu senelerdir değişik bilimciler tarafından incelenmekte ve değişik teoriler yürütülmekte ama hala çözümlenebilmesi çok zor olan toplumsal bir problem olmaya devam ediyor.

 

Hepimiz etrafımızda veya toplumda, kimilerinin tecavüz olayını yakinen yaşadığını ya işitmişizdir veya tanık olmuşuzdur veya medyalarda ne çok okumuşuzdur.

 

Tecavüzün bir çok değişik yüzleri olduğunu unutmamak gerekir. Kimisi o anı fırsat bilip yalnız ve savunmasız gördüğü bir kıza veya kadına, tecavüz eder, kimisi kızları kandırarak kötü emellerine ulaşmak için tecavüz eder ve kimisi seviyorum gözükür ve gene fırsattan yararlanmak ve çıkarı ve için tecavüze başvurur ve sonunda sadece zevk için tecavüz edenler var ki, bunu hangi hak ve adaletle kendilerine uygun görmekteler, aklım ve hayalim kabul edemiyor.

 

Tecavüzü kendi keyfi için yapanlar ve zorla cinsel ilişki yaşamak isteyenlerin psikolojilerinin sağlıklı olmadığını biliyoruz. Bir insana kendi isteği dışında ve zoraki baskı yaparak cinsel ilişkiye girenin bu durumdan haz aldığı ve karşı tarafın fiziksel zayıflığından ise keyif alması, bu kişinin 

psikopatlığını gözler önüne seriyor. Kaba kuvvetini kullanarak, başkasının acı çekmesinden zevk alanın, normal olmadığına şahit gerekmez.

 

Gelgelelim kadınların da bu gibi durumlardan hoşlandığını öne süren teorilere göre, kadınların tecavüz durumlarında, illa ki belli sinyallerle yaklaştığını savunanlar olmakta, tabi ki istisnalar haricinde. Bunlara göre bazı kadınlar tecavüz edilmekten hoşlanmasa da bu durumu yaşama arzuları ve davranışlarını kasıtlı veya kasıtsız belirtmekteler, yani bir yer çekimi misali..

Cinsel eğilimleri ve buna olan düşkünlüğünü, ister istemez vücudun algılamasında ve gönderdiği vücut mesajlarında okumak mümkün. Ve anlaşılana göre cinsel içgüdüleri yüksek olanlar ve bunu hem algılayıp hem gönderenlerin tecavüz durumlarına mazur kalmaları daha yüksek olmakta..

Şimdi kadınlara ve kızlara çok seksi giyinme, gece geç saatlere kadar dışarı hayatı yaşama ve emin olmadığın yerlerde dolaşma ve namusuna dikkat et yoksa tecavüze uğrarsın diyebilir miyiz..Eğer dersek, ekonomik özgürlüğü olan kadın hemen saldırıya geçer, feminizmden bahseder ve kadın haklarını ve özgürlüğünü kaynak gösterir. Peki ekonomik özgürlüğü olmayan ve urban kesimlerde yaşayan kadınlar neyi kaynak gösterebilirler!!..

 

Kısacası kadın/kız içkiyi içti, seksi giyindi ve emin olmayan ortamlarda da bulundu ve tecavüz edildi, o zaman, ha iyi oldu, bu olanlar sana müstahaktır, diyebiliyor muyuz?!! 

 

Demek ki bir kadın/kız yanlış kontra doğru sinyaller, verse  de tecavüz edilmeyi hak etmiyor. Bu vicdanen, manen ve insanen doğru değildir.

 

İsveçte, kadınların özgürcesine istedikleri yerde ve istedikleri zaman bulunmalarında ve giysilerinden dolayı tecavüze uğramalarına karşı önlem alınıp, kadınları koruma adına güvence ve o özgürlük, yasalarla sağlanmıştı.

 

Gene İsveçte bir zamanlar tecavüze uğrayanlar, polis şikayeti yaptıktan sonra, doktor kontrolünden geçip mahkeme prosedürünü beklerken, sigortadan epeyi yüklü bir tazminat almaktaydı. Bunların bir çoğu gerçekten tecavüze uğramışlarken bir çoğu da bu yüklü tazminat almak için eğri bir tecavüz olayını uydurmaktaydı. Dünyanın neresine gidersek gidelim, tecavüz olayını hiç birimizin hoş karşılamadığını biliyoruz. Ama para için iftira atıp, birilerinin hayatını karartırken, bir yandan da mahkemenin, polisin ve kamunun vaktini çalıp, bunları çıkar için kullanmanın ne kadar hoş olmadığını da bilmekteyiz.

 

 

Gelgelelim gerçekten kadınların üzerlerine giydikleri seksi ve açık elbiseleri, içkili veya içkisiz olmaları veya sabahın erken saatlerine kadar istedikleri yerlerde özgürce dolaşabilmeleri, onlara tecavüz edilme tehlikesi mi yaratmakta. Buna benim inancım fazla değil ve olmamakta. Her kadın veya erkek üstlerine giydiklerinden ziyade ve istedikleri yerlerde özgürce dolaşabilmeleri için, içkili veya içkisiz, kendilerini taşıyabildikten sonra, sanırım tecavüz edilme değil de, onun dışında olan her türlü tehlikeden korunabilirler.

 

Özgürlük kanımca, istediğini giyip, olur olmaz zamansız yer ve saatlerde vakit geçirmek değildir. Hepimizin içgüdüleri vardır, ya bunları doğru hissedip tedbirli oluyoruz veya içgüdülerimize kulak asmadan, bencilce kendimizi tehlikelerin içine atmaktan sorumlu oluyoruz.

 

Diğer bir yandan da içkili veya içkisiz olup yanlış sinyaller vererek ve isteyerek tecavüzün eşiğine kadar gidip aniden pişmanlık duyup, karşı tarafı tecavüz ile şikayet eden bir çok davayı yakından izledim. Kadınların bulunan sistemi gene kendi çıkarları için bencilce kullanmalarını, kamunun ve halkın hiç hoş karşılamadığını da belirtmek isterim. Bunun gibi sahte şikayetler, gerçekten yaşanan tecavüz olaylarının adaletini kısıtlamakta ve kadın haklarına gölge düşürmekte.

 

 

Benim yakından bakmak istediğim diğer bir tecavüz konusu ise evliliklerde yaşanan tecavüzler. Insanların yasal eşleri tarafından yapılan tecavüzlere ne demeli acaba..! Bu konu genelde hiç ve asla konuşulmazken, nice kadınların eşleri tarafından uzun seneler boyunca tecavüze uğradıkları çok açık ve acı bir gerçek. Maalesef eşi tarafından tecavüze uğrayan kadınlar hem utançlarından ve hem de bunun evliliklerde çok doğal olduğunu düşündüklerinden dolayı, evlilik içinde olan bu tecavüzler böylesi karanlıklarda kalmaktadır. Bu durumun ne kadar vahim olduğunu hangimiz inkar edebiliriz..

 

Evlilik sınırları içinde olan tecavüzleri nasıl açığa çıkarabiliriz ve bu konuda nasıl çözüm yolları bulabiliriz bilemiyorum. Böylesi bir açığa çıkmanın sayısı eğer farz ettiğimizden de yukarıda ise, bu problemin gün ışığı görmemesi daha iyidir, çünkü, belki bu durumun vahimliği kendisiyle beraber toplumun üzerine koca bir çığ gibi düşecektir..

 

Bu konuda yazılacak ve söylenecek o kadar çok şey var ki buna binlerce makaleler ve zaman yetmeyecek..

 

Umarım insanlar vicdanlarına biraz sahip çıkabilirler ve birinin vücuduna zorla sahip olmakla ve tecavüz etmekle bir kadına/kıza, ömrü boyunca taşayacağı koca bir yarayı açmazlar..

 

Sağlıcakla kalın

 

Son Yazılar