18 KERE HAYIR!.. -7-
Sibel PARMAKSIZ

Sibel PARMAKSIZ

18 KERE HAYIR!.. -7-

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -7

93.Madde: “Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, doğrudan doğruya veya bakanlar kurulunun istemi üzerine, Cumhurbaşkanınca toplantıya çağırılır.”

Önerilen değişiklikte; ”doğrudan doğruya veya bakanlar kurulunun istemi üzerine” cümlesi kaldırılıyor.

Bu yasa değişikliğine göre; Meclisin doğrudan veya Bakanlar Kurulunun isteği üzerine toplanabilmesi mümkün olmayacak. Bundan böyle yalnızca Cumhurbaşkanı tarafından toplantıya çağırılabilecek.

“Düzenlemenin kabulü halinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin ara verme veya tatil sırasında acil bir ihtiyaç ortaya çıktığında dahi kendi iradesiyle toplanamayacağı; bunun için ancak Cumhurbaşkanı’nın çağrısına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu düzenlemenin bir diğer önemli boyutu da, Yasama ve Yürütme arasındaki dengenin Yürütme lehine daha da bozulmasının bir örneğini oluşturmasıdır.” (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Meclis kendi iradesi ile toplantı bile yapamayacak.

Bilindiği üzere; TEK ADAM ANAYASASINDA artık Başbakan olmayacak. Partili Cumhurbaşkanı Yürütmenin Başı olacak ve Bakanlar Kurulunu kendi oluşturacak. Üstelik vekillerden değil, seçilmemiş kişilerden. Özetle Yürütme demek Partili Cumhurbaşkanı demek olacak.

Teklif kapsamında; Meclisin, Yürütme ( yeni anayasaya göre Cumhurbaşkanı) üzerindeki denetim yetkisi tümüyle kaldırılırken, Cumhurbaşkanının Meclis üzerinde kuracağı etki ve baskının tüm yolları da açılmış olacak.

600 milletvekili seçilecek ve bu milletvekilleri ne yasa çıkarabilecek ne de Başkan ve Adamları tarafından yapılan icraatları denetleyebilecek. Toplantı bile yapamayacak.

Yargıyı da zaten Başkan seçip, belirleyecek. Muktedir ne yaparsa yapsın ne denetlenebilecek ne de yargılanacak.

Peki seçilen 600 milletvekili ne yapacak? Yasa çıkarmayacak, denetlemeyecek, toplantı yapamayacak, soru bile soramayacak.

Ulu önder Atatürk’ün Yüce Meclisi’nin düşürülmeye çalışıldığı bu durumu değil tartışmaya açmak, dile getirmek bile utanç verici bir durum. Yazık ki, aylardır tartışıyoruz üstelik referanduma gidiyoruz.

Şanlı tarihimize böyle bir utanç, hiç ama hiç yakışmadı. Bize bunu yaşatanlara yazıklar olsun!..

Bu ülkeye bıçak sırtında giden EVET-HAYIR yakışmaz.

Öyle bir HAYIR lazım ki bunlara, söyledikleri yalanlarla utanmayanların yüzleri milletten yedikleri tokatla kızarsın!.

Yüce Meclis’in itibarsızlaştırılmasına HAYIR !..

DİKTATÖRLÜĞE HAYIR!..

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)

Son Yazılar