İsrail gazında rota Türkiye

İsrail gazında rota Türkiye

İsrail Enerji Bakanı Steinitz, doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek istediklerini belirterek, “Türkiye’ye boru hattı inşa etmek Kıbrıs ve Yunanistan’dan çok daha ucuz” dedi

31 Ocak 2016 - 14:06

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yumuşamanın ardından İsrail gazını Avrupa’ya taşıyacak Türkiye  doğalgaz boru hattının da önünün açıldığı yorumlarını haklı çıkaran bir gelişme yaşandı. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “Türkiye’ye boru hattı inşa etmek  Kıbrıs ve  Yunanistan’a inşa etmekten çok çok daha ucuz” dedi.

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, Doğu Akdeniz’den çıkan doğalgazı Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya sevk etmek için dün Lefkoşe’nin Rum kesiminde masaya otururken, aynı saatlerde İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’den Rumlarla Yunanlıları kızdıracak bir açıklama geldi. Jerusalem Post’un haberine göre, Lefkoşe’deki üçlü toplantıya katılmak üzere bindiği uçakta gazetecilere açıklama yapan Steinitz, ülkesinin doğalgazı hem Türkiye hem de Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek istediğini belirttikten sonra, “Ancak Türkiye’ye boru hattı inşa etmek Kıbrıs ve Yunanistan’a inşa etmekten çok çok daha ucuz” ifadesini kullandı. Türkiye kriz yaşadığı Rusya’ya karşı gazda alternatif oluşturmak isterken, İsrail de gaz   için en ekonomik yol olarak Türkiye üzerinden gazı taşımak istiyor.
 
Üçlü komite kurulacak

Lefkoşa’da bir araya gelen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum Kesimi lideri Nicos Anastasiades, Doğu Akdeniz’deki doğalgazın Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ihraç imkanlarının araştırılması için ortak bir komite kurulmasını kararlaştırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu üçlü zirvede, İsrail ve Kıbrıs doğalgazının Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması için bir boru hattı inşası projesini incelemeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Vatan

Kanal İstanbul ‘çılgın’ atıyor

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x