Eroğlu: Trüf mantarı için orman kuruluyor

Eroğlu: Trüf mantarı için orman kuruluyor

Orman Bakanlığı dünya pazarında çok aranan, pahalı bir mantar türü olan trüf için orman alanları kurulacağını açıkladı

27 Ocak 2016 - 17:24

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için 2014 yılında uygulamaya koyduğu “Trüf Ormanı Eylem Planı” çerçevesinde 130 dekar alanda suni trüf ormanları kurdu.
Trüf mantarının toprak altında yetiştiği için ülkemizde pek fazla tanınmadığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak olan Trüf Ormanı Eylem Planı’nı hazırladık” dedi.
Eylem planı çerçevesinde tabii trüf alanlarının tespit edilerek tabii trüf ormanına dönüştürüleceğini, müsait orman içi sahalarda da suni trüf ormanları tesis edileceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Aradan geçen 2 yıllık süre zarfında 760 dekar tabi trüf alanı, tabi trüf ormanına dönüştürdük. 130 dekarlık orman içi alanda ise suni trüf ormanı tesis ettik” dedi.

395 DEKARLIK SUNİ TRÜF ORMANI KURULACAK
Eylem planının sonunda 395 dekar alanda yapay trüf ormanı oluşturulacağını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ayrıca eylem planı çerçevesinde 18 gen maksatlı bahçe oluşturulacak. Bu gen maksatlı bahçelerden tohumlar elde edilerek bu mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesi sağlanacak. Diğer yandan eylem planı çerçevesinde, 3 bin 685 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim verilmesi öngörülürken 1.365 kişiye bu konuda eğitim verildi. 2018 yılına kadar bu eğitimleri de tamamlayacağız” diye konuştu. Eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye’de tabii olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalamasının yapılacağını da belirten Prof. Dr. Eroğlu, “Gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının
rastgele toplanmasının önüne geçilerek bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunması sağlanacak” dedi.

YENİ İSTİHDAM İMKANI YARATACAK
Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi ile Odun Dışı Orman Ürünü olarak tabii trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime yeni istihdam alanı sağlanacak ve yeni gelir kapıları oluşturulacak. Ülkemizin önemli biyolojik zenginliğinden biri olan trüf türlerinin toplanması sırasında oluşacak hatalar azaltılarak tabii
dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanacak.

BİNLERCE EUROYA ALICI BULUYOR
Ülkemizin yer altı hazinelerinden olan trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Ayrıca parfümeri sanayinde tercih ediliyor. Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlar da oldukça yükseliyor. Toprak altında yetişen ve ülkemizde pek fazla tanınmayan başta Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendirilen trüf mantarının kilosu, Avrupa’da binlerce euroya kadar alıcı buluyor.

Kasaplar et ithalatına karşı

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x