İran’a Yönelik Yaptırımların Kaldırılması

İran'a Yönelik Yaptırımların Kaldırılması

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, P5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından İran'ın yabancı bankalardaki serbest kalacak parasını bölgedeki "habis eylemleri" için kullanabileceğini beklediklerini bildirdi.

20 Ocak 2016 - 11:23

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, P5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından İran'ın yabancı bankalardaki serbest kalacak parasını bölgedeki "habis eylemleri" için kullanabileceğini beklediklerini bildirdi.

Earnest'a, günlük basın toplantısında, nükleer anlaşmanın ardından İran'ın bankalarda serbest kalacak parasına ilişkin soru yöneltildi.

İran'da ekonominin nükleer programa ilişkin yaptırımlar nedeniyle önemli ölçüde sıkıntı çektiğini belirten Earnest, Tahran yönetimin bu uluslararası yaptırımlardan kurtulmak için masaya oturduğunu hatırlattı.

Earnest, İran'ın ekonomisini yeniden canlandırmaya ihtiyacı olduğunu dile getirerek, birikmiş birçok borcu olan İran'ın nükleer anlaşmayla büyük avantaj sağlayacağı iddialarını ise "abartı" olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, şunları söyledi:

"İran'ın yapmak zorunda oldukları altyapı projeleri bulunuyor. Bunun yanında vadesi dolmak üzere olan ödenmemiş büyük borçları da var. Dolayısıyla İran'ın bu anlaşmadan büyük avantaj sağlayacağı, anlaşmayı eleştirenler tarafından abartıldı. Ancak onların daha fazla kaynağa erişimleri olacağını kabul ediyoruz ve onların bu kaynakları, en azından bir süredir ilişkili oldukları bir tür habis eylemleri için kullanabileceklerini bekleyebiliriz."

Earnest, bu doğrultuda da Başkan Barack Obama'nın bölgedeki müttefik ve partnerlerle güvenlik işbirliğini derinleştirmeye çabaladığına dikkati çekti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) İran'ın nükleer anlaşmada yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair raporunun ardından uluslararası yaptırımları kaldırılan İran'ın yaklaşık 150 milyar dolarlık mal varlığına kavuşacağı belirtiliyor.

Özellikle İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, İran ile varılan nükleer anlaşmanın ardından Tahran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma eylemlerine hız vereceğini iddia ederek, "İran'a akacak olan yüz milyarlarca dolar Ortadoğu ve dünya genelindeki terörist örgütlerin silahlandırılmasına hizmet edecek" ifadesini kullanmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x