‘Hayalet’ gemilere Türk-Alman darbesi

‘Hayalet’ gemilere Türk-Alman darbesi

Türk ve Alman polisi, Akdeniz’de hayalet gemileri kullanan göçmen kaçakçılığı şebekesini çökertti. Almanya’ya ulaşanların yaptığı ödemelerin kurye ile Türkiye’ye getirildiği tespit edildi. Örgütün lideri İstanbul’da yakalandı

30 Ocak 2016 - 08:38

Avrupa’ya “hayalet gemilerle” yapılan Suriyeli göçmen kaçakçılarının peşine düşen Alman ve Türk polisi “Dalga” operasyonuyla Suriyelilerin kontrolündeki kaçakçılık şebekesini günışığına çıkardı. Türkiye’deki liderliğini “Doktor” kod adlı Suriyeli Ahmet Sado’nun yaptığı suç örgütünün Almanya’dan kuryelerle çanta içinde Türkiye’ye para getirdiğini tespit etti. Almanya ve Türkiye’deki operasyonlarda 14 kişi gözaltına alındı. Bir Türk zanlının da bulunduğu şebekenin havayolunu kullanan kuryelerle yaklaşık 9.5 milyon Euro’yu Türkiye’ye getirdiği ortaya çıkarıldı.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, lideri ve yöneticilerinin tamamı Suriyeli olan suç örgütüne yönelik operasyonun ilk aşaması Almanya’da başlatıldı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, AB’nin önemli ülkelerinin başında gelen Almanya’da göçmen kaçakçılığı ile mücadele eden BPOL teşkilatı, son bir yıl içinde İtalya karasularında yakalanan üç ayrı “hayalet gemi” ile getirilen kaçak göçmenlerin yasadışı biçimde Almanya’ya sokulduğunu belirledi.

Hayalet gemiler

Alman polisinin yaptığı soruşturmanın ilk aşamasında, kaçakların, Moldova bandralı “Blue Sky M” ve “Ezadeen” ile “Sierra Leone bandralı “Carolyn” adlı gemilerle İtalya’ya taşındığını belirlendi. Kaçak göçmenleri, Türkiye’nin kıyı şeridindeki noktalardan bindirildikleri “hayalet” gemilerin İtalya karasularına gelişiyle birlikte dümen kilitleyerek başıboş kalması sonrasında devreye giren İtalyan Sahii Güvenlik güçleri, sığınmacıları karaya çıkardı.

Üç ayrı hayalet gemi organizasyonunda çoğunluğu Suriye’lilerden oluşan 1776 kaçak göçmen, karaya çıktıktan sonra yasadışı göçmen kaçakçılığı şebekelerinin girişmleri sonrasında Avrupa ülkelerine dağıtıldı.

Mersin’de canlı kasalar

Bu göçmenlerden 220’sinin yasadışı biçimde ülkeye giriş yaptığını belirleyen Alman BPOL birimi, kaçakçılık şebekesinin izini sürdü. Alman polisinin teknik takipleri sonucu tamamı Suriyelilerden oluşan kaçak göçmen şebekesinin ucu Türkiye’de bulundu. Türk polisi ile bilgi paylaşımı sonrasında devreye giren Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, İstanbul ve Mersin’de konuşlanan şebekenin Türkiye ayağı için adli çalışma başlattı. Yapılan takiplerde, Almanya’ya kaçırılacak göçmenlerin önce Mersin’de organize edildiği belirlendi. Polis, Suriye’den gelen kaçak göçmenlerin para gönderme merkezi olarak Mersin’de oluşturulan “canlı kasalar” aracılığıyla kaçırma bedellerinin yabancı bir firma üzerinden yapıldığını belirledi.

Üç gemiden 15 milyon dolar kazandılar 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x