RUS AYAKKABICILAR TÜRKİYE İLE YOLLARINI AYIRIYOR MU?

RUS AYAKKABICILAR TÜRKİYE İLE YOLLARINI AYIRIYOR MU?

Rusya'da 2015 yılında Türk ayakkabıcılarla çalışan birçok dev ayakkabı şirketi, bu yıl Türkiye'den mal almayı ve Türkiye'de üretim yapmayı bırakıyor.

28 Ocak 2016 - 16:51 - Güncelleme: 28 Ocak 2016 - 16:56

Rusya'da 2015 yılında Türk ayakkabıcılarla çalışan birçok dev ayakkabı şirketi, bu yıl Türkiye'den mal almayı ve Türkiye'de üretim yapmayı bırakıyor. Rusya Ulusal Ayakkabıcılar Birliği Başkanı Nadejda Demidova, Rusya'nın Türkiye yaptırımlarının ayakkabı sektörü kapsamamasına rağmen, Rus şirketlerin Türkiye'yi bırakarak Çin, Romanya ve Brezilya gibi ülkelere yöneldiğini ifade etti.

GÜMRÜKTEN MAL ALAMIYORLAR

Rus ayakkabı üreticileri geçen yıla kadar toplam ayakkabı hacimlerinin yüzde 10'unu Türkiye'den aldığını söyleyen Demidova, Zenden, Tervolina, Unichel ve Ekonika ayakkabı firmalarının yeni yılda Türkiye'den ürün almayı durdurduklarını belirtti. Demidova'nın sözlerine göre Rus ayakkabıcılar tarafından sipariş edilen hazır ayakkabı ve deriler, ya Türkiye ya da Rusya gümrüğünde bekletiliyor ve sorunun çözümü uzun zaman alıyor. Geç gelen siparişlerden dolayı satışları sekteye uğrayan Rus firmalar, çareyi başka ülkelerden ayakkabı ve deri almakta buluyor.

AYAKKABILARIN YÜZDE 8'İ TÜRKİYE'DEN

Demidova, 2014 yılında Rusya'da 100 milyon çift ayakkabı üretildiğini, 300 milyon çift ayakkabının ise İthal edildiği bilgisini verdi. Rusya'nın ithal ettiği ayakkabıların yüzde 80'i Çin'den, yüzde 8'i ise Türkiye'den geliyor.

HAZIR AYAKABILARINI ALAMADILAR

Zenden ayakkabı mağazaları zinciri sahibi Andrey Pavlov, Türk ürünleriyle ilgili problemin geçen yılın sonunda başladığını ifade ediyor. Pavlov, şirketinin Türkiye'den sipariş ettiği ve ücretinin üçte birini ödediği hazır ayakkabıları hala alamadığını belirtti. Türkiye ile yollarını ayırmayı planlayan şirket, Rusya, Çin ve Brezilya'da yeni ayakkabı üreticileri ile anlaşmak istiyor.

TÜRKİYE YERİNE ROMANYA

Bir diğer Rus ayakkabı firması olan Trevolina da benzer şikâyetlerden dolayı Türkiye yerine alternatif ülkelerle çalışmak istiyor. Firmanın satış müdürü Mariya Şarova, sınırların açılması halinde Türkiye ile çalışmaya devam etmeye hazır olduklarını belirtti. Şarova, Trevolina şirketinin 15 bin dolarını peşin ödediği 500 bin çift ayakkabısı Türkiye gümrüğüne takıldığını ve bunun üzerine firmalarının Türkiye yerine Romanya'dan ayakkabı almaya karar verdiğini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x