Myanmar’daki Siyasi Tutuklular

Myanmar'daki Siyasi Tutuklular

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'e çağrıda bulunarak, siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini bildirdi.

20 Ocak 2016 - 11:23

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'e çağrıda bulunarak, siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini bildirdi.

Myanmar Times'ın haberine göre, Blinken, başkent Naypyidaw'da Devlet Başkanı Thein Sein, ülkede 8 Kasım'da yapılan seçimleri kazanan Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) lideri Aung San Suu Çi ve diğer yetkililerle görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, ABD'nin Myanmar'daki demokratik geçiş sürecini desteklediğini söyledi.

Blinken, Devlet Başkanı Thein Sein'in görev süresi sona ermeden siyasi tutukluların hepsini serbest bırakması gerektiğini vurguladı.

Arakanlı Müslümanların durumuna hatırlatan Blinken, hangi dinin mensubu olduğuna ya da hangi etnik kökenden geldiğine bakılmaksızın herkes için insan haklarının korunması gerektiğini söyledi. Blinken, yaptığı görüşmelerde Arakanlı Müslümanların da aralarında bulunduğu dini azınlıkların gördüğü şiddet ve ayrımcılıkla ilgili endişelerini dile getirdiğini belirtti.

Bir milyondan fazla Arakanlı Müslüman'ın, 2012'den bu yana ölümle sonuçlanan şiddet olayları ve aşırıcı Budistlerin saldırılarına rağmen Arakan'da yaşamak zorunda olduğu ifade edildi. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Öte yandan, ülkede 128 kişinin siyasi suçlarla hapiste oldukları tahmin ediliyor. Aralarında öğrenci ve aktivistlerin de bulunduğu 472 kişi siyasi gerekçeli suçlamayla karşı karşıya ve bunların 23'ü geçen yılın kasım ayındaki seçimden sonra tutuklanmıştı.

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılan seçimlerde ezici çoğunluk elde eden ve mart ayında göreve başlaması beklenen Ulusal Demokrasi Birliği Partisi'nin (NLD) üst düzey bir yetkilisi, geçen iktidarda oldukları süre boyunca, siyasi tutukluların olmayacağı sözünü vermişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x