KANSERDE DEVRİM NİTELİĞİNDE GELİŞME

KANSERDE DEVRİM NİTELİĞİNDE GELİŞME

17 Şubat 2016 - 10:29

Layla Richards'dan sonra ABD'de uzmanlar aynı yöntemi 35 lösemi hastasında daha denedi. 5 aylık ömür biçilen hastaların yüzde 94'ü kanserden tamamen arındı. ABD’de bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücrelerini kullanmaya dayalı olan bir yöntemle kanser tedavisinde devrim yaratabilecek bir gelişmeye imza attıklarını açıkladılar.

Vücuttan alınan T hücrelerinin genetiği değiştirilerek, tümörleri tanımaları ve yok etmeleri sağlandı. 35 AKUT lösemi hastasının yüzde 94’ünden fazlası tamamen iyileşti. Yayılan tümörleri yok etmek için vücudun kendi bağışıklık hücrelerini kullanan tedavi, etkisi uzun süren bir aşı gibi kanserin tekrarlanmasını da önlüyor. Washington’da Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği toplantısında sunulan araştırmaların sonuçları ‘olağanüstü’ diye nitelendi.

Bir daha tekrarlamadı

Vatan gazetesinde yer alan habere göe araştırma kapsamında, beş aydan fazla yaşaması beklenmeyen ölümcül kan kanseri hastalarına uygulanan tedavi, hastaların yüzde 90’ından fazlasının tamamen iyileşmesini sağladı. 18 ay boyunca süren kontrollerde de hastalığın tekrarlamadığı görüldü.

Laboratuarda hastaların kendi vücutlarından alınan T hücrelerinin genetiği değiştirilerek, tümörleri tanımaları ve yok etmeleri sağlandı. Bu yöntemin üzerinde denendiği 35 akut lenfoblastik lösemi hastasının yüzde 90’ından fazlası tamamen iyileşti. Kronik lenfositik lösemi (KLL) hastası olan 40 kişi üzerinde yapılan iki ayrı klinik denemede de hastaların yüzde 80’inden fazlası tedaviye cevap verdi. Bunların yaklaşık yarısında 18 aya kadar tam iyileşme görüldü. Uzmanlar, ihtiyat çağrısında bulunuyor ve her hastanın tedaviye cevap vermeyebileceğini belirtiyorlar.

50 milyon hücre üç ayda yok etti

Minik Leyla’ya tedavi kapsamında, sağlıklı bir donörden alınan ve lösemiyle savaşacak genlerle modifiye edilen ‘T hücreleri’ nakledildi. Yeni hücreler Leyla’nın vücudundaki kanserli hücreleri ortadan kaldırırken vücudun hastalığa karşı bağışıklığını güçlendirdi. Uzmanlar, Leyla’ya nakledilen 50 milyon yeni hücrenin, kanserli hücreleri 3 ay boyunca yok ettiğini belirtiyor. 3 ayın sonunda Leyla’ya yapılan ikinci kemik iliği naklinin ardından oluşan yeni hücreler de, tedavi için nakledilen hücreleri ortadan kaldırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x