AH BENİM ZENGİN ÜLKEM!

AH BENİM ZENGİN ÜLKEM!

AB Bakanı Bozkır: 3 Milyar Euro, Şubat Sonundan Önce Türkiye'ye Gelecek.

30 Ocak 2016 - 14:55 - Güncelleme: 30 Ocak 2016 - 15:20

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları için verilmesi taahhüt edilen, ancak İtalya'nın blokajından dolayı AB'nin yürürlüğe sokamadığı 3 milyar euroluk yardımın, şubat ayı sonundan önce Türkiye'ye geleceğini söyledi. Bozkır'ın, İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'den bu konuda teminat aldığı belirtildi.

Volkan Bozkır İtalya'daki programına, dün İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Başbakanlık AB Müsteşarı Sandro Gozi ile bir araya gelerek devam etti. Bunun ardından, temaslarına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Bozkır, İtalya'da önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

"ÜST DÜZEY TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR"

Bozkır, Sandro Gozi ile Türkiye'nin AB sürecini, müzakerelerde gelinen noktayı, bu yıl açılacak 5 faslı, vizenin kaldırılması yolunda kaydedilen gelişmeleri, ekonomi, enerji ve siyasi platformda gerçekleştirmekte oldukları üst düzey temasları değerlendirdiklerini belirtti.

"Tabiatıyla İtalya bizim dostumuz" ifadelerini kullanan Bozkır bu ülkenin, Avrupa sürecinde en zor anlarında yanlarında olduğunu ve Sandro Gozi'nin, önümüzdeki dönemde müzakerelerle ilgili ortaya çıkabilecek bazı engellerin aşılmasında her zamanki gibi destek olma taahhütlerini sürdürdüğünü aktardı.

Bozkır, Dışişleri Bakanı ile olan görüşmesine ilişkin ise şunları aktardı "Onunla hem AB sürecini hem de illegal göç dalgasıyla vermekte olduğumuz mücadeleyi, Türkiye'de alınan önlemleri ve bundan ortaya çıkan sonuçları değerlendirdik. Suriye vatandaşlarına uygulamakta olduğumuz vizenin (8 Ocak'tan itibaren), deniz ve kara yoluyla gelen Suriye vatandaşlarına, önemli sonuçlar verdiği bilgisini paylaştım. Suriyeli kardeşlerimize Türkiye'de çalışma izni verilmesiyle birlikte bu göç dalgasındaki baskının azalmasının beklendiğini ifade ettim ve yaklaşık 160 bin illegal göçmeni 2015 yılında Türkiye'nin yakaladığını ve 3 bin 700 insan kaçakçısının da bu şekilde tutuklandığını kendileriyle paylaştım."

'3 MİLYAR EUROYA İTALYA REZERV KOYMADI'

"İtalya'nın önümüzdeki dönemde bu işbirliğine devam edeceğini biliyorum" diye sözlerini sürdüren Volkan Bozkır, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı kapsamında, sığınmacılar için Türkiye'ye gönderilmesi planlanan 3 milyar euroluk kaynağa İtalya'nın rezerv koyduğu ve bunun Türkiye'ye verilmesini arzu etmediği şeklinde ortaya çıkan yanlış bazı algılar olduğunu savundu.

Bunun hiçbir şekilde doğru olmadığının, görüşmeleri sırasında anlaşıldığını belirten Bozkır, "İtalya'nın bütün derdi, 250 milyon euro civarındaki bir katkısının İtalya bütçesinden değil, AB mekanizmaları içinde değerlendirilip, zaten AB'nin yapmakta olduğu katkılar içinde Türkiye'ye gönderilmesini savunuyor idi. Sanıyorum İtalya Başbakanı ve Alman Şansölyesi arasında bugün (dün) gerçekleştirilen görüşme sonrasında da bu konu çözüme kavuşmuş. 3 milyar euronun Türkiye'ye gelmesi, şubat ayı sonundan önce gerçekleşecek. Bu konuda da yanlış bir algının İtalya bakımından ortadan kalkması imkanını bulmuş olduk" ifadelerini kullandı.

İTALYA BAŞBAKIN RENZİ: SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ

AB bakanlığı kaynakları da, Bozkır ile görüşmesi sırasında İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni'nin, 3 milyar euronun şubat ayı içerisinde Türkiye'ye gönderilmesi konusunda teminat verdiğini aktardı.

Dün Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "İtalya bu katkıya 'evet' dedi ve bu sözümüzün arkasındayız. Ancak AB Komisyonu'nun bazı soruları yanıtlamasını bekliyoruz" diye konuşmuştu.

Merkel, Türkiye'ye yardım da dahil her konuda İtalyan muhatabıyla mutabık kaldıklarını söylese de Renzi, Londra'da 4 Şubat'ta yapılacak olan Suriye toplantısından önce AB'nin bu kaynağa ilişkin bazı konulara açıklık getirmesini bekleyeceğini belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x