1 Aralık Dünya AIDS Günü ve Farkındalık

1 Aralık Dünya AIDS Günü ve Farkındalık

01 Aralık 2018 - 17:00

1 Aralık Dünya AIDS günüyle 1988 yılından beri her sene HIV konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor. 1995 yılından itibaren Amerika'da resmi olarak tanınmış durumda. AIDS nedeniyle dünya genelinde bugüne kadar milyonlarca insan hayatını kaybetti

1 Aralık Dünya AIDS günü ve farkındalık1 Aralık Dünya AIDS günüyle 1988 yılından beri her sene HIV konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor. 1995 yılından itibaren Amerika'da resmi olarak tanınmış durumda. AIDS nedeniyle dünya genelinde bugüne kadar milyonlarca insan hayatını kaybetti. 


Milyonlarca insanın hayatına mal olan AIDS nedir?

Türkçeye "Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu" olarak geçen AIDS, insanın bağışıklık sistemini yok eden HIV kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Bugüne kadar  gelişmeler kaydedilse de bilinen kesin bir tedavisi malesef henüz yoktur.


Bilinen ilk vaka 1981 yılında California'da

HIV virüsünün yol açtığı ilk AIDS vakasına 1981 yılında Amerika'nın California eyaletinde rastladı. Uyuşturucu bağımlısı birkaç kişinin aynı şırıngayı kullanması nedeniyle hepsi aynı aynı hastalığa yakalanmış, böylece tarihte ilk AIDS vakası da kayıtlara geçmiş oldu.


En yaygın olduğu bölge Afrika kıtası

AIDS 1980'lerde eşcinsel hastalığı olarak bilinse de bu algı zamanla değişti. Günümüzde başta Afrika kıtası olmak üzere dünyanın pek çok farklı yerinde ve pek çok farklı insanda görülen AIDS ile mücadelede belli bir mesafe kaydedilmiş durumda. Bu konuda 1 Aralık Dünya AIDS Günü çerçevesinde çok sayıda farkındalık çalışması da yürütülmekte.


Pek çok ünlü isim AIDS kurbanı...

1980li yıllar başta olmak üzere hastalığın ortaya çıktığı dönemden günümüze kadar pek çok ünlü isim bu AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. Bunlardan akla ilk gelenler arasında kuşkusuz Queen grubunun solisti olan Freddie Mercury geliyor. Hastalıktan hayatını kaybeden tek ünlü isim Freddie Mercury değil elbette. Sanat dünyasının yanı sıra pek çok farklı alandan ünlü isim bu hastalık sonucu hayata veda etti.


Isaac Asimov'un ölümünden sonra açıklanmıştı...

20. yüzyılın en önemli yazarlarından biri  ve aynı zamanda biyokimyacı olan Isaac Asimov da AIDS yüzünden hayatını kaybedenler arasında. Ancak Asimov'un ölüm nedeninin AIDS olduğu, muhtemelen önyargılar nedeniyle ölümünden sonra açıklanmıştı.


Piyanonun popstarı Liberace...

Amerika'da piyanoyu popüler hale getiren Liberace de AIDS yüzünden hayatını kaybedenler arasında. 1987 yılında hayatını kaybeden Liberace'nin hayatı daha sonra beyazperdeye uyarlanmıştı. Michael Douglas'ın Liberace'yi canlandırdığı Behind the Candelabra filmi, 2013'te gösterime girmişti.


20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Foucault...

20. yüzyılın en önemli düşünürü ve eleştirmenlerinden biri olan Michel Foucault da AIDS nedeniyle hayatını kaybeden önemli isimlerden biri. 1984 yılında hayatını kaybedene kadar Foucault günümüzde de tartışılmaya devam eden metine imza attı.


Hollywood'un asi yıldızı Rock Hudson

Hollywood'un en ünlü oyuncularından biri olan Rock Hudson, hayattayken özellikle genç kızların hayranı olduğu bir isimdi. Yıldız oyuncu hayattayken bu hastalığa yakalandığını açıklayan isimlerden biriydi. Hudson 1984 yılında AIDS yüzünden hayatını kaybetti.


Rudolf Nureyev'in hazin öyküsü

1938 yılında Ural Dağları'ndaki bir trenin yolculuğu esnasında dünyaya gelen, zorlu bir çocukluğun ardından dünyanın en ünlü baletlerinden biri olmayı başaran Rudolf Nureyev de AIDS nedeniyle hayatını kaybeden isimlerden biri. Ünü Sovyetler Birliği'ni aşıp tüm dünyaya yayılan Rudolf Nureyev muhtemelen bale konusunda pek bir bilgisi olmayanların dahi tanıdığı biri haline gelmişti.
Ünlü olan herkesin fotoğrafçısı Robert Mapplethorpe

Yaşadığı dönem boyunca dünyanın en ünlü isimlerin ikonik fotoğraflarını çeken Robert Mapplethorpe da 44 yaşındayken AIDS yüzünden hayatını kaybetmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x