5 Kişi Öldü Ama Hala Ders Alınmadı

5 Kişi Öldü Ama Hala Ders Alınmadı

18 Ocak 2019 - 08:10

Ankara’daki yangında hayatını kaybeden Suriyeli beş işçinin arkadaşı, işçilerin üç yıldır sigortasız, fason çalıştırıldığını söyledi. Bölge esnafı her atölyede 18 yaş altı Suriyelilerin çalıştığını anlattı

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Mobilyacılar Sitesi’nde çıkan yangında beş Suriyeli işçi yaşamını yitirirken geriye düşük ücretlerle sigortasız çalıştırılma, fason imalathaneler, yapılaşma sıklığı nedeniyle yangın merdivenlerinin olmayışı ve 15 yaşındaki işçilerin her şeye rağmen çalışmaya devam etmesi gerçeği kaldı.

Yaklaşık 12 bin iş yerinin bulunduğu Mobilyacılar Sitesi’nde dört katlı mobilya fabrikasında meydana gelen yangında Suriye uyruklu beş işçi yaşamını yitirdi.

İŞÇİLERİN YÜZDE 80’İ SİGORTASIZ

Binanın giriş katında yaşanan elektrik arızası nedeniyle yangının çıktığını ve kauçuk maddenin yanıcılığı nedeniyle alevlerin tüm katlara sıçradığını ifade eden işçi, “İşçilerin yüzde seksenine yakını sigortasız çalışıyor. Bizim çalıştığımız yer de fason imalathane. Yani kayıt dışı iş yapılıyor. Burada herkes işlerin böyle yürüdüğünü biliyor. O arkadaşlarımız da bunun kurbanı oldu” dedi.

BİR DÜKKÂNI DAHA MERDİVENSİZ
Aynı işyerinde çalışan Engin Sarı isimli işçi ise işverenin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığını belirterek, “Binada yangın merdiveni yoktu. İş yeri sahibinin birkaç sokak ötede bir başka iş yeri daha var. Bir gidip baksınlar, oranın yangın merdiveni var mı” diye sordu. Sarı, “Adam, aldığı siparişe göre eleman çalıştırıyordu” dedi.

ÇOĞU 15-16 YAŞINDA
Mobilyacılar Sitesi’nde işyeri olan bir esnaf ise Siteler’de düşük ücrete razı oldukları için Suriyelilerin çalıştırıldığını, çoğunun 15-16 yaşlarında çocuklar olduğunu itiraf etti. BirGün’e konuşan işyeri sahibi, “Bir işçinin sigortası için devlete bin TL ödememiz gerekiyor. Bizim bu kazandığımızla sigorta yaptırma şansımız yok. Beş tane personele 5 bin lira ödüyorum sigorta için. Ben 5 bin TL kazanmıyorum ki bu kadar ödeyebileyim” diye konuştu.

DEVLET HER ŞEYİ BİLİYOR
Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, iş güvenliğinin olmadığını, işçilerin sigortasız çalıştırıldığını, Suriyelilerin Türkiyeli işçilerin yarı fiyatına çalıştırıldığını anlattı. Taklacı, “ Sitelerde 1972’den beri ölümcül yangın kazası görmemiştik. Suriyeli işçiler burada ‘çalışmıyor’ diyemeyiz. Devletimiz de her şeyi biliyor. Beş, altı yıldır buradalar. Çıraklıkta yaş sınırı kalktı. Yabancıların da çırak olarak çalışma imkânı var. Bir de kimlikleri olanları İŞKUR’a başvurup çalıştırabilirsiniz. Yani İŞKUR vasıtasıyla çalışabiliyorlar” diye konuştu.

Taklacı, yangının yaşandığı dört katlı binada çalışanların kesin sayısını bilmediklerini söyledi. Yangının döşemeci dükkânında çıktığını hatırlatan Taklacı, “Kauçuk kullanıldığı için elektrik tesisatındaki bir anlık parlama, orayı alev topuna çevirmiş” dedi.

YANGIN YOLLARI BİNAYA EKLENMİŞ
CHP heyeti Ankara mobilyacılar sitesinde incelemelerde bulundu. Heyet, inceleme sonrası yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: ”Yaptığımız incelemelerde binaların birbirine bitişik olduğunu, yangın merdivenlerinin olmadığını, yangın yollarının da kapatılarak binalara ilave edildiğini gördük. Yangın anında kaçacak tek bir yer olmadığı gibi, itfaiyenin de ulaşması neredeyse imkansız. Belediyenin yeterli hizmet götürmediği, ilk bakışta anlaşılıyor. Yangın yolları kapatılarak binalara ilave edilmiş, ancak belediyenin hiçbir müdahalesi olmamış. Siteler esnafı çok zor durumda.”

GEÇEN YIL 108 YABANCI İŞÇİ ÖLDÜ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) Uluslararası Göçmenler Günü’nde açıkladığı rapora göre, geçen yıl 108’i yabancı uyruklu bin 923 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. İSİG verilerine göre, ölen yabancı uyruklu işçilerin sayısı 2013’te 22, 2014’te 53, 2015’te 67, 2016’da 96, 2017’de 88 oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x