Adeta para yağdı!

Adeta para yağdı!

03 Şubat 2018 - 11:51

Hizmet ve komisyon geliri ihya etti

Bankacılık sektörü geçen yıl ekspertiz, EFT, yıllık üyelik, fatura ödeme ücretleri dahil 20 kalemden oluşan hizmet gelirlerinden 28 milyar lira elde etti. Kârlar artmasına rağmen şube ve personel sayısı azalıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların 2017'de toplam 49.1 milyar lira net kâr elde ettiğini açıkladı. Sektörde deyim yerindeyse kâr patlaması olduğu söylenebilir. Bu kâr artışını görünce bankaların nerelerden gelir ettiğine göz attık. Gelir ve gider kalemleri incelendiğinde, bankaların faiz giderleri dışındaki en önemli gider kaleminin personel harcamaları olduğu görülüyor. Ancak, diğer taraftan bankacılık hizmetlerinden sağlanan önemli bir gelir var.
 
Bankacılık sektörü 2017'de bankacılık hizmetlerinden 28 milyar 64 milyon lira gelir elde etti. Bankaların aynı yıl personele yaptığı toplam ödeme miktarı ise 24.5 milyar lira oldu. BDDK raporuna göre, bankaların kredilerden aldığı toplam ücret ve komisyonlar ise yaklaşık 8.4 milyar lirayı buluyor.
 
Bankaların faizdışı en önemli iki gelir kalemi olan hizmet ve komisyonlardan elde ettiği gelir ve geçen yıl toplam 36 milyar lirayı aştı. Bu rakamlar bize bankaların sadece verdikleri hizmet karşılığı elde ettikleri gelirle personel harcamalarını rahatlıkla karşılayabileceklerini de gösteriyor. Aynı yıl personele yapılan toplam ödeme miktarı 24.5 milyar lira oldu. 2016'da bankaların hizmet gelirleri 23.1 milyar lira olmuş, personel giderleri ise 22.2 milyar lirada kalmıştı.


 


DÖRT YIL ÖNCE SINIR GELDİ
 
BDDK, 2014 yılında bankaların SMS gönderim, banka kartı, ödeme planı değiştirme, kendi hesabına para yatırma ve reddedilen kredi ücretleri gibi işlemlerden ücret almalarını yasaklamıştı. Alınacak masraflar ise para çekme, ekspertiz, hesap işletim, havale, EFT, yıllık üyelik, nakit avans çekim, fatura ödeme ücretleri gibi toplam 20 kalemde sınırlandırılmıştı. Bankalar 46 kalemden ücret aldıkları 2013 yılında ise ‘hizmet gelirleri' kapsamında 16.9 milyar lira elde etmişti. 2014 yılından itibaren 20 kalemden ‘hizmet geliri' elde edilmeye başlandı.
 
Ücret alınan kalemlerinin sınırlanmasına karşın ‘hizmet'ten elde edilen gelir geçen yıl 28 milyar lirayı aştı. BDDK verilerine göre, bankaların mevduata ödedikleri faizle, kredilerden elde ettikleri faiz arasındaki uçurum da giderek artıyor. Bankaların mevduata ödedikleri faizin iki katından fazlasını kredilerden elde ettiği ortaya çıkıyor. Bankalar, geçen yıl mevduata 93 milyar 573 milyon lira faiz ödedi. Buna karşılık aynı dönemde kredilerden elde edilen faiz 200 milyar 235 milyon lirayı buldu.
 
3195 BANKACI İŞSİZ KALDI
 
Bankalar hızlı büyümesine ve kârını artırmasına rağmen şube kapatmaya ve eleman azaltmaya 2017'de de devam etti. Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan, Türkiye'de Bankacılık Sistemi Banka, Çalışan ve Şube Bilgileri Aralık 2017 istatistiklerine göre, Aralık 2017 itibarıyla sektörde toplam çalışan sayısı 193 bin 504 kişi oldu.
 
Sektörde çalışan sayısı geçen yıl 2016 sonuna göre yüzde 1.6 oranında, bir başka ifadeyle 3.195 kişi azaladı. Şube sayısı ise 2016 yıl sonuna göre 231 adet gerileyerek 10 bin 550'ye düştü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x