AK Parti’nin Yasa Taslağı Hazır!

AK Parti'nin Yasa Taslağı Hazır!

27 Ağustos 2020 - 12:30

AK Parti'nin yerel yönetimler reformu çalışmalarında sona gelindi. 9 temel bölümden oluşan çalışmada büyükşehirlerdeki ilçe belediyeleri merkez ve kırsal olmak üzere ikiye ayrılıyor. Büyükşehrin, zabıtadan terminal hizmetlerine kadar pek çok yetkisini kırsal ilçe belediyelerine devretmesi planlanıyor. İşte AK Parti'nin hazırladığı yerel yönetim taslağı...

YEREL YÖNETİMLER TASLAĞI


 AK Parti'nin yerel yönetimler yasa taslağı önümüzdeki günlerde MYK toplantısında ele alınacak.

Edinilen bilgiye göre 60-70 madde civarında olan taslak, imar düzenlemeleri, belediyelerin görev alanları ve özlük hakları gibi 9 bölümden oluşuyor. Çalışmadaki en önemli düzenleme 30 büyükşehirdeki ilçe belediyelerinin merkez ilçeler ve kırsal ilçeler olarak ikiye ayrılması. Buna göre merkezdeki son evden 10 km uzakta olanlar ilçeler kırsal ilçe olarak tanımlanıyor.

BAZI YETKİLER BÜTÇELERİYLE BİRLİKTE İLÇEYE VERİLECEK

Kırsal ilçelerin belirlenmesi ile birlikte büyükşehirler, terminal, temizlik, mezarlık, zabıta, ilaçlama, otopark ve toptancı hali gibi 8-9 alandaki yetkilerini hizmet bütçeleriyle birlikte kırsal ilçelere devredecek.

"MALİYE PAYLARININ DENKLEŞTİRİLMESİ" SAĞLANACAK

Taslak çalışmadaki bir diğer önemli başlık da hazineden alınan vergi oranına göre, belediyelere kişi başına ödenen paralardaki eşitsizliğin giderilmesi. Buna göre, kişi başına 350 lira civarında bir para ödenen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile 1400 lira ödenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasındaki farkın eşitlenmesi planlanıyor.

HİBE YOLUYLA BELEDİYE ŞİRKETİ KURULMASI YASAKLANIYOR

MHP ile paylaşılan, CHP'ye ise sözlü olarak bilgi verilen çalışmada gelir arttırıcı bazı maddelerin de yer aldığı vurgulanırken, kurulduktan sonra hibe yoluyla belediyeye devredilen şirketlere de yasak getirilmesi planlanıyor.

İSTİSNAİ KADRODAN MEMUR ALIMINA KISITLAMA GELİYOR

Taslakta, belediye başkanlarına verilen istisnai kadrodan memur alımına da bir seçim dönemi için en fazla iki kişi ile sınırlandırma getiriliyor.

Taslak da yer almasa da büyükşehir yasasının genişletilmesi, merkezi nüfusu 500 binin altında olan yerlerde ilçe belediyelerinin kaldırılarak sadece büyükşehir belediyesinin görev yapması gibi bazı öneriler de gündemde.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x