Aldatılan Kadın Ne Yapmalı!

Aldatılan Kadın Ne Yapmalı!

12 Kasım 2018 - 19:30

Sevdiğiniz adamı, değil başka bir kadınla, işiyle bile zor paylaşırken, bazı kadınların nasıl olup da bu duruma kayıtsız kaldığını düşünmemek elde değil. Aldatılma anına tanık olunduğunda veya bu durum sonradan öğrenildiğinde hissedilen ilk duyguyu, başından böyle bir olay geçmeyenlerin tanımlaması oldukça güç. Peki ya sonrası? Bir kadın nasıl oluyor da ’diğer kadın’ olmayı kabul ediyor? Konunun uzmanları, aldatılma sonrası yaşanan sürece farklı yaklaşımlar getiriyorlar. İşte onlardan bazıları...

Aldatıldığını öğrenen bir kadının ilk olarak hangi duyguları yaşıdığı konusunu Psikiyatrist ve Evlilik Psikoterapisti Doç. Dr. Armağan Samancı şu sözlerle açıklıyor;

“Önce bir şok dönemi ve inanmak istememe duygusu oluşuyor. Ancak arkasından yoğun bir acı ve sıkıntı duygusu... Üzerine güvenin yıkılmasına bağlı bir boşluk duygusu ve eşi kaybetme tehdidi ile bağlantılı panik benzeri depresif şikayetler ekleniyor.

Ağlama ve fiziksel tepkiler verme ise kadının kişilik özelliklerine bağlı olarak değişiyor. Öfke kontrolü problemi olan kadınlar, eşine karşı ya da eşyaya karşı veya diğer kadına karşı saldırgan ve zarar verici olabiliyor.

Yapısal olarak daha içe dönük olanlar ise durumu sessiz ve içinde yaşıyor, ağlayarak tepki veriyorlar.”

SONRA NE OLUYOR?

Aldatılmayı kimse kabullenemiyor ama alışabiliyor. Alıştıktan sonra da affetme süreci başlıyor. Bu noktada aldatılan kadın eşini affetmek için onun kendini halen sevdiğine ikna olmak istiyor. Bu süreçte aldatan eş, kadının tutacağı bir dal oluşturursa, ilişki çözüme doğru ilerliyor. Eşi çözümü reddediyor ve diğer kadını tercih ediyorsa maalesef kadında kalıcı özgüven kaybı ve erkeğe karşı olumsuz duygular ortaya çıkıyor.

İLİŞKİ NEDEN DEVAM EDİYOR?

Peki kadınlar aldatıldığını bile bile neden ilişkiye devam ediyor? Aslına bakarsanız kadın bağlı ve hatta bağımlı ise duygusal ayrılık acısını yaşamamak için kör taklidi yapabiliyor. Bazı kadınlarsa bir gün eşinin bu sevdadan vazgeçeceği düşüncesi ile beklemeye geçebiliyor.  

Çocuk bir kalkan  

Genelde çocuk olduğu için kadınlar evliliğini bitirmediğini söyler. Peki acaba bu durum kadın için bir bahane olabilir mi? Doç. Dr. Armağan Samancı bu soruya şöyle cevap veriyor; “Çocuk ülkemizde önemli bir faktör. Genç yaşlarda çocukların sorumluluğu gerçek bir engelleyici ancak ileri yaşlarda, çocuk kadının ayrılık korkuları için bir kalkan olabiliyor. Sorumluluk duygusu olan anne-babalar, çocuklarını çok etkilenmeyecek döneme girinceye kadar sorunları öteleyebiliyor ya da çözebiliyorlar. Kendini seven bireyler çocukları çok düşünmeden kendi çizgilerinde ilerliyor” diyor.

ALDATILAN KADIN KENDİNE BAKIYOR

Aldatılan kadın kocasını sorgularken kendini de sorgulamaya başlıyor. Genelde 35 yaş üstü kadınlarda yeniden gençleşme ve çekici hale gelme ilk tepki olarak ortaya çıkıyor. Çünkü bu yaşlar, fiziksel yaşlanma ve çekiciliğini yitirme korkularının olduğu bir dönem. Aldatılan eşin ilk aklına gelen, eşinin daha güzel ve genç birisi ile beraber olduğu düşüncesi oluyor.

İkinci kadın olmak 

Hiçbir kadın ikinci kadın olmayı tercih etmez. ‘Diğer kadın’ olmayı kabullenmek hiç kolay bir durum değil. Ama olaya şöyle baktığımızda; evli bir erkekle olan kadın da, kendini ikinci değil birinci kadın olarak görüyor. Zaman zaman partnerinin kendini yasal eşiyle aldattığı duygusuna kapılıyor. Neden mi evli bir erkekle birlikte oluyorlar? Çünkü evli erkekler genellikle, hem kariyer hem de duygusal anlamda gelişimini tamamlamış oluyor. Yani hayatla mücadelesini bitirmiş, olgun ve tecrübeli erkekler, kadınlara daha çekici gelebiliyor. 

Uzmanlar, daha önce aldatılmış kadınların evli erkeklerle beraber olarak geçmiş travmalarını çözmeye çalışabildiğini söylüyor. İstediği bekar erkeği bulamayan ve duygusal boşluk içindeki kadın da güçlü bulduğu evli erkeklere eğilim gösterebiliyor. 

Samancı, “Evli erkekle olan kadınların zamanla beklentileri artıyor. İstekleri erkek tarafından karşılanmayınca ya da erkeğin duygusal ve fiziksel olarak özveride bulunmadığını fark ettiklerindeyse kendilerini değersiz hissetmeye başlıyorlar. Bu durumda ikinci kadınlar da bir süre sonra kendini aldatılmış ve kandırılmış hissediyor ve değersizlik duygusuna kapılıyor. Erkeğin eşinden ayrılıp kendisi ile evlenmesini bekler duruma geçiyor. Bu süreç uzarsa evli erkeğin aldatıldığının farkında olmayan eşine, durumu fark etmesini sağlayan ipuçları yollayarak, son darbeye hazırlanıyorlar” diyor.

BİR ERKEĞİN ALDATTIĞI NASIL ANLAŞILIR?
* Uzaklaşmaya ve kendi başına hareket etmeye başlar. 
* Beklenilenden fazla iyilik duygusu gösterir. 
* Harcamaları artar. 
* Eşini daha çok eleştirir. 
* Eşi onun yaşamı ile ilgili daha belirsiz hissetmeye başlar. 

MANEVİ TAZMİNAT HAKKINIZ VAR!

Kadınlar genelde maddi nedenlerden dolayı boşanmaya yanaşmıyor hatta aldatılma olayını birçok kadın bu nedenle sindirmeye çalışıyor. Biz de işin hukuksal boyutuyla ilgili Avukat Ozan Kayahan ile konuştuk.  

Birçok kadın maddi sebeplerden dolayı boşanma davası açmaya yanaşmıyor öyle değil mi?  

Evet. Boşanmanın maddi yönü çok önemli. Kadınlar için boşanma kararı çok kritik bir konu. Çoğu zaman boşanma kararını uzunca düşündükten sonra alıyorlar. Görüyorum ki en az altı ay bir yıl önce boşanmaya hazırlanıyorlar. Kadınlar boşanma sürecine maddi birikimi olmadan girmiyor. Ayrıca çoğu kadın eğer çalışmıyorsa çalışmaya başlıyor. Sonuçta düzen bozuluyor ve yenisi kuruluyor. Eğer bir kadının maddi birikimi yoksa, ‘eşim nafaka vermez’ diye düşünüyorsa veya rahatından vazgeçmek istemiyorsa boşanma kararı vermek kolay olmuyor. 

Medeni Kanun’a göre kadının boşanma halinde maddi olarak alabileceği haklar neler?  

Boşanma davası açıldıktan sonra bir kadın, çalışmıyorsa kendisi ve çocukları için tedbir nafakasını acilen isteyebilir. Burada ihtiyaç ve erkeğin geliri dikkate alınarak hakim tedbir nafakasına karar veriyor. Boşanma davasında bir kadın yaşam standardının düşmesinden dolayı maddi tazminat, mağduriyetinden dolayı manevi tazminat isteyebilir. Ayrıca kendisi için yoksulluk nafakası, çocuklar için iştirak nafakası da istenebilir. Çocukların velayeti, ziynet eşyaları, ev eşyaları, eşin malvarlığının yarısı da talep edilebilecekler arasında.  

Aldatılan bir kadının üçüncü kişiye tazminat davası açma hakkı var mı? Bu davayı açmak için koşullar neler?  

Bir kadın, eşi kendini aldatmış ise, üçüncü kişiye manevi tazminat davası açabilir. Bu davadan manevi tazminat alabilmek için üçüncü kişi, eşin evli olduğunu bilmeli. Onunla duygusal veya cinsel bir ilişki yaşamış olmalı. Evli kadın bunu öğrendikten sonra bir yıl içinde bu davayı açmalı. Açılmazsa bu dava hakkı zaman aşımına uğruyor.

DÜNYADA DURUM NASIL?

Doç. Dr. Armağan Samancı, “Ülkemizde kadınlar daha sahiplenici; eşini ya da sevdiğini başkasına bırakmak istemiyor. Boşanma noktasına gelen kadın bile, aldatıldığını ve başka kadını fark edince boşanmaktan vazgeçiyor. Yani bir anlamda ‘kadının onuru’ gündeme geliyor. Kaybedilecek savaşta bile kadınlık onurunu koruyacak bir çaba içerisine giriyor” diyor.

Eş uzun süredir aldatıyorsa bu davalarda da zaman aşımı var mı?  

Halen devam eden aldatmalarda 1-2 yıl önce dahi öğrenilmiş olsa bugün de dava açma hakkı var. Ancak davada aldatmanın halen devam ettiği tanıkla ya da başka delille ispatlanmalı.  

Eşinden aldatılma sonucu boşanan kadın daha fazla mı maddi tazminat alıyor?  

İhanet boşanma hukukumuzda en hassas boşanma sebebi. Diğer boşanma sebeplerinden daha yıpratıcı ve daha fazla mağdur edici. Hakim bu durumu tazminata karar verirken dikkate alıyor.  

Aldatmayı ispat etmek için ne tür belgeler isteniyor?  

Tanık, aldatma davalarında önemli bir delil. Sosyal medya görüntüleri, bilgisayar kayıtları, kamera kayıtları ve fotoğraflar en çok kullanılan deliller.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x