Karpal Tünel Sendromu Nedir!

Karpal tünel sendromu özellikle bilgisayar başında çok fazla zaman geçirenlerin muzdarip olduğu bir sağlık problemidir. Sinir sıkışmaları arasında en sık görülen karpal tünel sendromu, bilek ve parmaklarınızda uyuşma ve sızlama gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Peki, karpal tünel sendromu nedir?


Karpal Tünel Sendromu (kısaca KTS), parestezi, ağrı, uyuşma ve diğer belirtilerin neden olduğu bir medyan nöropati tuzağıdır. Temel problem ele giden medyan sinirin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDEN OLUR?

Özellikle uzun süreler tek tip el işi yapanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bilinen en eski vakalar daktilo kullanan sekreterlerde görülmeye başlanılmış, o dönemlerde halk arasında sekreter hastalığı adını almıştır. Daktilo gibi sert basma kuvveti gerektiren tuşlu klavyelerde, eldeki tendonların kalınlaşmasına ve buna bağlı sinir üzerinde baskı oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sağlık sorunu özellikle:

• fazla mesai yapmak zorunda bırakılan veri giriş elemanlarında,
• bilgisayar başında uzun çalışma saatlerine bağlı olarak yazılı çeviriyle uğraşan çevirmenlerde,
• sık ve uzun süre bisiklet kullananlarda,
• müzikle uğraşanlarda, özellikle piyano ve gitar gibi parmakla çalınan çalgıları kullananlarda sıkça görülmektedir.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

Kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların sıralı bir gelişimi süreci söz konusu değildir. Bu açıdan kişiden kişiye göre aşağıda geçen rahatsızlık tanımlarından sadece biri, bir kısmı veya birçoğu görülebilir.

Parmak uyuşması: parmaklarda uyuşma
Bilek ağrısı: bilekten kola uzanan ani ve keskin ağrı
Parmaklarda yanma hissi
Daha çok sabahları görülen şişlik ve el krampları
Başparmakta güç kaybı
El ve bilek ağrısıyla uyanma
Elde uyuşma, nöropraksi