Bahar Alerjisine Dikkat

Bahar Alerjisine Dikkat

20 Mayıs 2018 - 21:00

Mevsimsel alerjik rinit diğer adıyla bahar nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biri. Her yıl aynı zamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız siz de bahar alerjisine sahip kişilerden biri olabilirsiniz.

Bahar alerjisi nedir?

Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmalarıysa ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, bahar alerjisi hakkında şu bilgileri veriyor:
 
Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?
 

Genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, göz kaşıntısı, göz batması gibi rahatsızlıkları beraberinde getiren bahar nezlesi, çoğu zaman farklı üst solunum yolu hastalıkları ile karıştırılabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. E. Sevda Özdoğan alerjik rinit belirtileri hakkında bilgiler veriyor.

 

Bahar nezlesinin belirtileri nelerdir?
 

Polenler alerjik kişilerde ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya burun tıkanması, burun ve damakta kaşıntı, gözlerde yanma ve kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler gösterir. Ancak bazı kişilerde cilt döküntüleri kaşıntı, bazı kişilerde astım şeklinde de görülebilir.


Bahar nezlesi kimleri tehdit ediyor?
 

Bahar nezlesi, Atopik dediğimiz çevresel alerjenlere karşı duyarlılığı olan kişileri etkiler. Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yüzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma oranı yüzde 60'tır. Çocuklarda bahar alerjisi teşhisi koymak için ise biraz beklemek gerekir. 2 yaşından küçük çocuklara bu teşhisi koymak yanıltıcı olabileceğinden çocuğun en az iki bahar mevsimi geçirmesini öneriyoruz.

 

Bahar aylarında doğan çocuklar risk altında!
 

Ailede alerjik yapısı olan birinci derece yakınlar dışında (genetik geçişin göstergesidir) polen mevsiminde doğmuş olmak, erkek cinsiyet, yaşamın ilk yıllarında sigara dumanına maruz kalmak gibi etkenler de alerjik nezle gelişiminde risk faktörleridir.

 

“Alerji semptomları, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye (antijen) yanıt vermesiyle başlıyor. Bunu da alerjenin giriş yerine antikor göndererek yapıyor. Alerjen ve antikor arasındaki savaş kana çeşitli kimyasal maddelerin salımına neden oluyor. Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerji genetik bir hastalık olduğu için, ailede başka bireylerde alerji olması tanı koymaya yardımcı oluyor. Alerjik rinit sıklıkla çocuk ve genç erişkinlerin hastalığı olarak görülüyor. Ayrıntılı bir kulak-burun-boğaz muayenesi yapılması gerekiyor. Hastanın sorgulaması ve muayene bulguları alerjiyi düşündürüyorsa, alerji testleri uygulanıyor. Alerji testleri; deri testleri ya da kanda alerjenlerin incelenmesi yöntemleriyle yapılıyor. Alerji tedavisine yanıt vermeyen kişilerde burun muayenesi detaylı olarak gerçekleştiriliyor. Çocuklarda geniz eti, erişkinlerdeyse kıkırdak eğriliği, burun polipleri, sinüzit olup olmadığı araştırılıyor. Çocuklarda eşlik edebilecek orta kulak iltihabı olup olmadığına da bakılıyor. Sık sık orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda da alerji olup olmadığı sorgulanıyor.

 

Polenler, gıdalar, mantar, toz, hayvan tüyleri, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve çevresel iritanlar alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Saman nezlesi polenler nedeniyle oluşuyor. Türkiye’de en sık rastlanılan alerjenin çim poleni olduğu belirtiliyor. Ev tozu akarı, evcil hayvanlar, gıdalar, bazı kimyasal maddeler gibi alerjenler her zaman oluyor. Bu alerjenlerin yol açtığı belirtiler, kış aylarında evler kapalıyken artıyor. Küf mantarları da polenler gibi alerjik reaksiyonlara neden oluyor ve hem evde hem de dışarıda bulunuyor. Ev içi bitkileri ve nemli bölümler banyo mantarlarının bulunduğu yerler olarak görülüyor. Renkli veya kokulu çiçekler ise sanılanın aksine nadiren alerjiye yol açıyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x