Bahçeli Sinyali Verdi!

Bahçeli Sinyali Verdi!

30 Mart 2019 - 18:30

MHP lideri Bahçeli'nin ''Seçim sonrası gündeme getireceğiz'' dediği anket şirketleriyle ilgili yasa teklifi, 5 yıla kadar hapis cezasını öngürüyor

MHP'nin 16 maddelik kanun teklifine göre, araştırma adı altında bir kurum, kuruluş, ürün, hizmet veya kişi hakkında, olumlu ya da olumsuz yönlendirme veya etkileme amacıyla yalan, yanlış, eksik ya da yanıltıcı bilgiler sunan araştırma şirketinin yöneticilerine, 2-5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

BAHÇELİ SİNYALİ VERDİ

Bahçeli önceki gece katıldığı bir TV programında "Bu şirketler kamuoyu araştırması değil, oluşturması yapıyorlar. Seçim sonrası kamuoyu araştırmaları yasa teklifimizi gündeme getireceğiz" dedi.

YASA TEKLİFİNİN DETAYLARI DA BELLİ

Bahçeli'nin işaret ettiği teklif, MHP Genel Başkan yardımcısı Mevlüt Karakaya tarafından hazırlandı. TBMM'ye sunulan ve halen Adalet Komisyonunda bulunan teklif uyarınca şirketler, araştırmayı kim için yaptığını, finansman kaynağını ve tutarını belgeleri ile birlikte açıklamak zorunda olacak.

TÜİK DENETLEYECEK

Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önüne geçilmesi amacıyla işlemler sona erdiğinde imha edilmesi de zorunlu olacak. TÜİK de anket şirketleri için denetim ve gözetim kurumu olarak görev yapacak. TÜİK, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği konusunda denetim yapma yetkisine sahip bulunacak. Bu koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; bu araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar para cezası da verilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x