Bakan Açıkladı!

Bakan Açıkladı!

25 Mart 2020 - 19:51 - Güncelleme: 25 Mart 2020 - 20:12

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde;


Aziz milletim şehir şehir sokak sokak ev ev Türkiye ülkemin dört bir yanı bir virüs dünyayı tehdit ediyor 185 ülkede 8 milyara yakın insan kaybedilen inanların haberlerini endişe içinde öğreniyor. Virüs karşısında biz irade sahibiyiz. 


Misafirliğe gidip gelmemekte irade sahibiyiz. Dışarı çıkıp çıkmamakta irade sahibiyiz. Temasta bulunup bulunmakta irade sahibiyiz. Koronavirüse karşı mücadele her birimize bağlı. Mücadeleyi organize den güçtür. Uygulama bize bağlı. Hiçbir hekim virüsün size bulaşmasını önleyemez. Bunu siz önleyebilirsiniz.  Bu mücadelede devletimiz güçlüdür. Benzer şartlardaki ülkelerle kıyaslanmayacak kadar güçlüyüz. Ülkemin gençleri insan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamdır. Büyükşehirlerimizde sosyal mesafenin korunamadığı ortamlardır .Sizinle bir ağabey olarka konuşmak istiyorum. Risk altına giriyorsunuz. Sabah sizi evden uğurlayanlar akşam ne ile karışılacağını bilmiyor. Dışarıda bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin. Tolstoy’u okuyun sinemanın baş yapıtlarıyla tanışın. Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil virüs genç yaşlı ayırımı yapmıyor. Farkında olmadığınız bir hastalığınız varsa tedavi ummadığınız kadar zor olacaktır. Sosyal hayatınız asgariye indirmelisiniz. Sevdiklerimizle yakınlarımızla birbirimizi biraz özleyelim. Bu özlem biraz uzun süremeyecektir. Tavsiyelerime uymanız gerekir. Dışarıya çıkmak yok. Bir misafir gelirse sarılmak yok. Sevgimizi saygımızı uzaktan gösteriyoruz. Arkadaşlarla görüşüyoruz ama görüşmeler telefonla oluyor. Çocuklarınızın eğitimi devam ediyor. Şu an ara everilen eğitimin okul içinde sınıflarda yapılmasıdır. Eğitimi internet ve sınıflardan veriliyor. Uygulamayı tatil olarak görmeyin. Verilen ara uzatılacak çocuklarınızın sağlığı konusunda endişe duymayın. 


Bu salgında her şey mümkün. Başka ülkelere benzemek için her birimiz konuyu aldığından kat kat ciddiye almalıyız. O eşiği geçtikten sonra geri dönüş zordur.  Sizi basit tedbirleri uygulamaya davet ediyorum. Aldığımız tedbirler kadar güçlüyüz. Hayat eve sığar.


Her gün çıkan vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde ekran da gördüğünüz şekilde her şeyi görebileceksiniz. Dijital ortamda her gün güncellenerek bunu paylaşmış olacağız. Vaka sayısını görüyorsunuz. Günlük olan değişimi gösteren güncel olarak her gün paylaşacağımız bir tabloyu da buradan söylemek istiyorum. İlk vakalarımızdan olan iki hastamızın bilgisini vermek istiyorum. 65 yaşındaki hastamız taburcu oldu. Bir diğer hastamızda 60 yaşında erkek o da taburcu oldu.


Ulaşım uçak minibüs ve benzeri birçok alanda daha kontrollü bir yaşamı şekillendiren öneriler olabilir. Bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa yapılır. 


Sosyal izolasyon diyoruz. Toplantıda mesafeli. Yaşamın devam etmesini önemsiyoruz. Yeri geldiğinde ikramları da devre dışı bırakıyoruz. Hastanelerle ilgili özellikle şüpheli vakalarla ilgili hastaları diğerlerinden ayırıyoruz.


83 milyonun test yaptırması gerekmiyor, dünyada herkesin test yaptırması diye bir uygulama yok. Testi ancak hekim uygun görürse yaptırır olabilmeliyiz. Herkes, bu virüsü taşıyor olduğunu, bunu birilerine bulaştırabileceğini düşünerek davranmalı. Hiçbir test ücret karşılığı yapılsın istemiyoruz. 


Yoğun bakımda dün itibariyle 136 hasta var. Bu 136 hastaya başlandı. Tedavi dozu belli, ve ortalama bir kutunun bir hasta için kullanıldığını biliyoruz, en az 5 günlük bir kullanım. Bir hafta içerisinde bunu daha net konuşabiliriz. Bizim ilaç miktarı bin 250 kutuydu. 


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları şu şekilde;


Toplantıya başladık ve Bakanlık olarak Bilim Kurlu ile beraber tartışma yapma fırsat bulduk. Meseleye nasıl baktığımızı paylaşma fırsatımız oldu. Dünya tarihinde ilk kez karşılaşılan bir durum. Bizim için öncelikle çocuklarımızın sağlığı birinci referans noktamız. Eğitimsel olarak ortaya çıkan ihtiyaçları günlük olarak izleyerek tespit etmeye çalışıyoruz. Biz uzaktan eğitime başladık. Telafinin ne zaman nasıl olacağı bilim kurulumuzun önerileriyle bütün bu çalışmalarımıza baktığınız zaman eğitimde elbette kayıplar olacaktır. Çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarının telafisi konusunda her türlü senaryoya hazırız. Gereğini yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Önümüzdeki evde eğitim sürecin 30 Nisan tarihine uzattık. 


Ücretli öğretmenler konusundaki mevcut mevzuat derse giren öğretmenlerimizin ücreti alması konusunda çok açık. Her senaryoya açığız bu zaman dilimlerinde ücretli öğretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Çalışmalar devam ediyor.


Sosyal izolasyon diyoruz. Toplantıda mesafeli. Yaşamın devam etmesini önemsiyoruz. Yeri geldiğinde ikramları da devredışı bırakıyoruz. Hastanelerle ilgili özellikle şüpheli vakalarla ilgili hastaları diğerlerinden ayırıyoruz.


Sınavlar konusu başında beri gündeminizde. Sınavın zamanında yapılmasını önemseriz. LGS'ye ilişkin 3 senaryomuz var. Sınavların ertelenmesi veya ertelenmemesi bilimsel karalara bağlı. Tedbirimiz hazır. Bizim çocuklarımızın sınavla ilgili streslerini asgari düzeye almaktır.


Bugün dünyada 1,5 milyara yakın öğrenci evde. Bu anlamda bizim bütün velilerimizin önerimiz bu konu uzun soluklu bir konu ve telafisi yapılacak bir husus. Özel okullarla görüştüğümüzde de gündeme geldi. Şimdi yapılmayan eğitim hizmeti tamamlanacağı için bu konuda bir problem çıkacağını sanmıyorum.

Bir altyapımız var yapabiliriz. Aslında başka AR-GE çalışmalarımızda var biraz netleşsin kamuoyuyla paylaşacağız. Dünyada bunu yapabilen 2-3 ülke var. Bizim bunu TV yoluyla yapmamız her eve ulaşma amacı güdüyor. Yüksek Öğretim ile ilgili olarak YÖK paylaşacaktır. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x