Bakan Koca Uyardı!

Bakan Koca Uyardı!

23 Ekim 2020 - 09:40

Gelen son dakika haberine göre, koronavirüs vaka sayısı aylar sonra 2 binin üzerine çıkarken, İstanbul’daki durum endişe veriyor. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek, “Son 1 ayda ‘Çapa’da PCR testi pozitif çıkanların sayısı 3’e katlandı. İyileşip pıhtıdan ölenler var” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, "İstanbul'da vaka sayısı Türkiye genelinin %40’ına, Ankara’nın 5 katına ulaştı. İstanbul’da en çetin sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Mecbur olmadıkça kalabalık ortama girmeyin" uyarısında bulundu


Kovid-19 salgınında yeni vaka sayısı aylar sonra 2 binin üzerine çıkarken, İstanbul’daki durum uzmanları endişelendiriyor. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, son 1 ayda ‘Çapa’da PCR testi pozitif çıkanların sayısının 3’e katlandığını söyledi.


Mevcut vaka yükünün Nisan ayından bile kötü olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Tükek, “Test pozitiflik oranımız Haziran ve Temmuz’da yüzde 5’e gerilemişti.


Ancak Ağustos ve Eylül döneminde önce yüzde 12 ardından yüzde 15 olan pozitiflik oranı, şuan için yüzde 35’e ulaşmış durumda. Maalesef bu oranların katlanarak artacağından endişeliyiz ancak gidişat hiç değil.


Vatandaşlarımız, bu uyarılarımızı belki kanıksadı, belki de sıkıldı veya dikkate almaktan vazgeçti. Bir de, ‘atın ölümü arpadan olsun’ diyerek önemsemeyenler var. Herkes şunu bilsin ki, Nisan, Mayıs döneminden daha kötü durumdayız.


Kamu hastanelerindeki yataklar dolmaya başladı. Bu gidişat devam ederse boş yatak bulmakta sıkıntı yaşanır. Artık tek vücut halinde Kovid-19 seferberliği ilan etmemiz gerekiyor” dedi.


Test sonuçları pozitif çıkan çok sayıda hastanın 30, 40 yaş arası gençlerden oluştuğunu dile getiren Prof.Dr. Tükek, şu uyarılarda bulundu:


“Virüs kapan gençler arasında maalesef zatürre oranı da yükseliyor. Yatan hasta sayımızda da artış devam ediyor. Her gün tanıdıklarımız, dostlarımız arayıp, bir yakınının Kovid-19 olduğunu ve yatış yaptırmak istediğini söylüyor.

Vaka artışı devam ederse, Nisan, Mayıs dönemindeki gibi tamamen Kovid-10 kliniğine dönmüş oluruz. İnsanların yanlış bildiği konular var. Bir kez Kovid-19 geçirenlerin antikor ürettiği ve bir daha hastalığa yakalanmayacağı düşüncesi doğru değil.

Antikor 3 ay sonra işlevini yitirip, kayboluyor. Artık bize başvuran hastalar arasında 2. kez Kovid-19 geçirenler de var. Kimse ‘hastalığı geçirdim, bundan sonra bana bir şey olmaz’ demesin.


‘İyileşip pıhtıdan ölen var’ 
Tek çarenin aşı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr Tükek, “Bu nedenle aşıya erişene kadar tıpkı Nisan, Mayıs dönemindeki gibi çok disiplinli davranmalıyız. Salgın daha da kötüye gidecek. Bugünleri mumla arayabiliriz.


Vatandaş durumun ciddiyetinin farkında değil. Hastaların yüzde 95’i Kovid-19’u hafif semptomlarla atlattığı için önemsemiyor ancak bu vurdumduymazlığın sonu iyi olmaz.”


Tedavide kullanılan ilaçlar da kamuoyunda sürekli tartışılıyor. Şimdiye kadar Kovid-19’a karşı üretilmiş özel bir ilaç yok. Şu an için en etkin tedavi yöntemi olarak kortizon öne çıkmış durumda.


Ağır hastalarda kortizon tedavisi de başlıyoruz. Çok önemli bir ayrıntı daha var. Kovid-19 damarlarda ağır tahribat yaratabiliyor. Hastalığı geçirdikten sonra kimse ‘kurtuldum’ demesin. Bazı hastalar iyileştikten birkaç ay sonra damarlarında oluşan tahribat ve pıhtı atması nedeniyle yaşamını yitiyor” uyarısı yaptı.


Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da Vali Ali Yerlikaya ve sağlık yöneticilerinin katılımıyla koronavirüs değerlendirme toplantısı yaptı.


Değerlendirme toplantısıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Vali Ali Yerlikaya, "Koronavirüsün yayılımını azaltmak için işyerimizde açık ve kapalı alanlarda mutlaka ve mutlaka maske kullanımına özen göstermeliyiz" dedi. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter adresinden şu mesajı paylaştı:


"İstanbul'da vaka sayısı Türkiye genelinin %40’ına, Ankara’nın 5 katına ulaştı. Temaslı taramasını, test sayısını artırdık. Salgınla mücadelede, şu an, sizlerin uyacağı tedbirlerden daha güçlü bir silahımız yok.


Maskenin önemi arttı. Ve en çetin sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. İstanbul’da en çetin sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Mecbur olmadıkça kalabalık ortama girmeyin."


Öte yandan Dünya Psikiyatri Birliği, Avrupa Psikofarmakoloji Enstitüsü ve Avrupa Psikiyatri Birliği tarafından tüm dünyada 40’ın üzerinde ülkede yapılan çalışmanın Türkiye’deki araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Türkiye’ye ilişkin ilk sonuçlarla ilgili şu bilgileri verdi:


“Türkiye’den 2 binin üzerinde katıldığı çalışmada bu dönemin psikososyal etkilerini ölçmeyi hedefledik. Stres, yalnızlık, öfkelilik ve fedakârlık(başkalarına yardım etmek vb.) üzerinde psikolojik etkiler gözlemlendi.


Daha sistematik olarak katılımcıların 3’te 1’inden fazlası salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle ilgili stres seviyelerinde artış olduğunu bildirirken; yüzde 12’lik dilim azalma olduğunu belirtti.” diye konuştu.


Prof. Dr. Dilbaz açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Yalnızlık konusunda, salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların 3’te 1’i artış olduğunu belirtti. Ergen grubu ise bu oran yüzde 38 olarak belirlendi.



Öfkelilik için salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların yüzde 29’unda artış gözlendi.


Yardımsever davranışlar konusunda, katılımcıların yaklaşık yüzde 19’u gelişme gösterirken yüzde 50’si davranışlarında bir değişim olmadığını belirtti. Cinsiyet ve yaş gruplarının sonuçları arasında kayda değer bir farka rastlanmadı.


Çalışmaya katılanların yüzde 44’ü pandemi döneminde devletin aldığı önlemlerden çok memnun olduğunu belirtirken, katılımcıların medyayı bu dönemde çok önemsediğini gözler önüne serdi. Katılımcıların yüzde 82’si medyada geçirdiği zamanda artış olduğunu belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x