Belli Oldu!

09 Nisan 2020 - 13:15 - Güncelleme: 09 Nisan 2020 - 13:34

Corona virüs salgını nedeniyle birçok çalışan ya evden çalışma sistemine geçti ya da ücretsiz izne çıkarıldı. Evden çalışmaya başlayanlar ile kamu kuruluşlarında idari izne ayrılanlar yemek ve servis ücretlerinin ödenip ödenmeyeceğini merak ediyor. Özel sektörde bazı şartlarda yemek ücreti ödeniyor. Kamu kuruluşlarında ise yemek ve servis ücreti ödemelerinde farklılık bulunuyor. Örneğin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda idari izne ayrılan çalışanlara yemek ve servis ücreti ödenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda ödeme yapılmıyor


Milyonlarca kişi corona virüs salgını sonrası yeni çalışma sistemine geçti. Türkiye'de ilk kez karşılaşılan bir durum olması nedeniyle çoğu çalışan bu durumda sahip oldukları hakları bilmiyor. Evden çalışmaya başlayanlar yemek ücretlerinin ödenmesi gerektiğini düşünürken özel sektörde bazı şartlar altında evden çalışanlara yemek paraları veriliyor. 


TALEP EDEBİLİRSİNİZ

Çalışanların aylık ücretleri içerisinde yol ve yemek giderleri bulunuyor. Eğer ücretiniz içinde bunlar varsa, yani işveren ile aranızdaki iş anlaşması bunları kapsıyorsa zaten ödeniyordur. Yoksa işverenden bunu talep edebilirsiniz.

AİLE BAKANLIĞI'NDA ÖDEME YAPILIYOR

Kamu kuruluşlarında yaşanan salgın nedeni ile idari izin kullandırılması söz konusu. İdrari izinde bulunan kamu çalışanlarına yol ve yemek ücretlerinin ödenmesinde çalışılan kuruma göre farklılıklar bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından 7 Nisan 2020'de yayınlanan resmi yazıda idari izinde bulunan ve uzaktan çalışanların yemek ve servis ücretlerinin ödeneceği duyuruldu.  Benzer bir duyuru da Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geldi. İdari izinde olan bakanlık çalışanlarının yemek ve servis ücretlerinin ödenmeyeceği açıklandı. 

Orman Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Koronavirüs nedeniyle çıkartılan genelgeler kapsamında idari izinli sayılan idari personele 7. Dönem İşletmeToplu İş Szöleşmesi’ndeve 375 sayılı KHK’nın Geçici 20’üncü maddesi uyarınca kadroya geçirilen işçilerin ücret ve diğer mali ve sosyal hakları ile yardımların belirlenmesinde esas alınacak Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan fiili olarak çalışmaya bağlanmış bazı mali ve sosyal hak ile yardımların ödenmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı belirtilmiş idi. Bakanlığımızın ilgi(b) kayıtlı yazısında ise esnek çalışma kapsamında dönüşümlü çalışan personel hariç olmak üzere diğer nedenlerle idari izinli olan işçi personele yemek yardımı ile servis ücretinin ödenmemesi emredilmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x