Bilim İnsanları Uyardı!

Bilim İnsanları Uyardı!

02 Temmuz 2020 - 19:00

Bilim insanları son 150 yılda meydana gelen küresel ısınma nedeniyle, gezegenden 6 bin yıldan fazla bir süredir gerçekleşen soğumanın tersine döndüğünü ve sıcaklıkların son 125 bin yıldır görülmeyen seviyelere yükselebileceğini açıkladı

BİLİM İNSANLARI UYARDI

Amerikalı bilim insanları, binlerce yıllık sıcaklık değişimlerini gösteren bir model geliştirdi. Son 150 yılda artan sıcaklıklar nedeniyle, 6 bin 500 yıldır süren soğumanın tersine döndüğü ortaya çıktı. Dünyanın, 125 bin yıldır görmediği sıcaklık seviyelerine yükselebileceği uyarısı yapıldı.

Kuzey Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları, tarih öncesi iklimi modellemek için fosiller, göl tortuları ve buzul örneklerinden yararlandı. Araştırmanın yöneticisi Profesör Michael Erb, dünyanın 6 bin 500 yıldan beri, yılda 0,1 derece soğuduğunu ancak son 150 yılda bu sürecin tersine döndüğünü ortaya koydu.

İNSAN FAKTÖRÜ VE SERA GAZLARI NEDEN OLUYOR

Sanayi devrimiyle sıcaklıkların aniden yükselmeye başladığını belirten bilim insanları, son 10 yıldaki rekor sıcaklık artışlarına işaret ederek bunun daha da artacağı tahmininde bulundu. Küresel ısınmanın nedeniyse, atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artması.

DÜNYANIN GELECEĞİ NASIL OLACAK?

Peki, bizleri ileride nasıl bir dünya bekliyor? Profesör Erb'e göre, bu insan faktörü ve sera gazı birikmesine bağlı. Eğer önlem alınmaz ve gezegen bu şekilde ısınmaya devam ederse dünyanın 125 bin yıl önce gördüğü rekor sıcaklıklarla yakın bir gelecekte tekrar karşılaşması mümkün. Bu da daha fazla iklim dengesizliği fırtınalar, sel baskınları, kuraklık, iklim düzensizliği, gıda krizleri, su savaşları, açlık ve salgın hastalıklar anlamına geliyor.

İNSANLIK İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Son 150 yıldaki 1 derecelik artış nedeniyle kuzey yarımküredeki buzul örtüsü giderek azaldı, deniz seviyesi yükseldi. Ortalama haziran sıcaklığı 9 derece olan Yakutistan'da bu yıl termometreler 38 dereceyi gösterdi. Uzmanlar, bu artışların insanlık için tehlike çanlarının çaldığı anlamına geldiğini ifade ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x