Bilim Kanıtladı!

Bilim Kanıtladı!

17 Ekim 2020 - 18:30

 

Doğadaki canlıların eş seçerken hangi durumlardan etkilendiği yıllardır bilim dünyasının araştırdığı konular arasında yer alıyor. Genetik çeşitliliğin sağlanması amacıyla bir canlının kendisine en uzak özelliklere sahip olanı kendisine eş seçtiği genel olarak kabul görüyor. Ancak söz konusu insanlar olunca araya sosyal, ekonomik, kültürel bir dizi karmaşık faktör giriyor, fakat biyolojik özellikler de belirleyici olmaya devam ediyor. Bu kapsamda ABD’de yapılan yeni bir araştırmada insanlarjn eş seçiminde kendisine benzeyen yüzlere sahip insanlara yönlendiği açıklandı

İNSANLAR YÜZÜ KENDİSİNE BENZEYENİ ÇEKİCİ BULUYOR

Araştırmacılar, 1987 yılında Michigan Üniversitesi tarafından ortaya atılan “çiftlerin yıllar içinde birbirine  fiziksel olarak benzemeye başladığı ” teorisini değerlendirdi. Bilim insanları, söz konusu teorinin yanlış olduğunu ve en başında insanların  kendisine benzeyen yüz hatlarına sahip kişileri seçtiğini keşfetti.

İnsanlar eş seçiminde kendisine benzeyen yüzlere yöneliyor - 2

Çalışmanın bulguları, insanların aynı değerlere ve kişilik özelliklerine sahip bir eş bulma konusunda yaptıkları gibi aynı fiziksel özelliklere sahip bir eş aradıklarını gösteriyor.

İnsanlar eş seçiminde kendisine benzeyen yüzlere yöneliyor - 3

ÇİFTLERİN YAŞLANDIKÇA BİRBİRİNE BENZEDİĞİ TEORİSİ DOĞRU DEĞİL

Çiftlerin benzer özelliklere sahip olacak şekilde yaşlandıkları  teorisi, Michigan Üniversitesi tarafından 1987 yılında başlatılmış, çiftlerin fotoğraları ilk evlendikleri andan itibaren 25 yıl boyunca karşılaştırılmıştı. Ardından, araştımacılar, 25 yıllık birlikteliğin ardından çiftlerin dış görünüşünün birbirine benzerliğinde yüksek bir artış olduğunu açıklamıştı.

İnsanlar eş seçiminde kendisine benzeyen yüzlere yöneliyor - 4

Stanford Üniversitesi'nden bir grup, bulguların ne kadar gerçekçi olduğunu değerlendirmek için çalışmayı yeniden değerlendirdi ve yaptıkları yeni aşamada 517 çiftin evliliklerinin başında ve ardından 20 ile 69 yıl sonra çekilmiş yüz görüntüleri incelendi. Çalışmaya katılan, gönüllüler, ne zaman çekildiğine bakılmaksızın kişilerin yüzlerini eşleriyle eşleştirebildiler ve eşlerin yüzlerinin zamanla biraz daha az benzer hale geldiğini fark ettiler. Çalışmanın ikinci kısmında ise benzerlikleri değerlendirmek için yüz tanıma teknolojisini kullandı.

İnsanlar eş seçiminde kendisine benzeyen yüzlere yöneliyor - 5

FİZİKSEL GÖRÜNÜM KARAKTERİ DE YANSITIYOR

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışmada araştırmacılar, "Çiftlerin yaşlandıkça birbirine benzediği hipotezine ilişkin bir kanıt bulamıyoruz. Eşlerin yüzleri birbirine benziyor, ancak bu zamanla meydana gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte araştırmada, kişilerin sahip olduğu kişilik ve sosyo-ekonomik  özelliklerinin yüz şekline ve fiziksel görünüme de yansıdığı ifade edildi.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x