Bilim Tarihinde İlk!

Bilim Tarihinde İlk!

10 Nisan 2019 - 19:00

Event Horizon projesinde çalışan bilim insanları ilk defa bir kara deliğin fotoğrafını çekmeyi başardı. Bilim insanları, Dünya'ya 53 milyon ışık yılı mesafedeki Başak (Virgo) takım yıldızındaki M87 Galaksi'sinin merkezindeki süper masif kara deliğin fotoğrafını çekti


Kara delikler evrendeki en gizemli ve ilgi çekici nesnelerden biri. Birçok bilimcinin ilgisini çeken ve bilim kurgu eserlerine ilham kaynağı olan bu yapılar hakkında onlarca yıldır süren araştırmanın ardından bir çok bilgi elde ettik ama bugüne kadar herhangi bir kara deliğin fotoğrafını çekme imkanımız olmamıştı.

Event Horizon Teleskobu‘nu kullanan bilimciler, Samanyolu galaksisinin merkezinde bulunan Sagittarius A adlı kara deliğin fotoğrafını çekebildiklerini açıkladı. Fotoğraf bugün ilk kez TSİ 16:00’da dünyayla paylaşılacak. Canlı yayını buradan izleyebilirsiniz:

Kara delik nedir?
Kara delik, astrofizikte çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delikler Einstein’ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir.
İlk kara delik görüntüsü
Bilim adamları dünyanın farklı yerlerindeki radyo teleskoplarla elde edilen X-ışını verilerini birleştirerek oluşturdukları imajı dünyanın 5 kentinde eş zamanlı basın toplantılarıyla kamuoyuna duyurdu.

Fotoğrafta süper masif kara deliğin çekim alanına giren ışığın bükülmeleri görülebiliyor.

Fotoğraf, bilim tarihinin ilk kara delik görüntüsü olarak kayıtlara geçti.

Bilim adamları, fotoğrafın ilk kez Albert Enstein'ın yirmi yüzyılın başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürdüğü kara delikler konusunda yapılan ilk doğrudan gözlem olduğunu kaydetti.


Dünya genelindeki teleskopların konumları.
İnsanlık için büyük bir bilimsel buluş
Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Araştırma, Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Üyesi Carlos Moedas, kara delik görüntüsünün insanlık için büyük bir bilimsel buluş olduğunu söyledi.

Bilim tarihinin "bu görüntü öncesi ve sonrası" olarak ikiye ayrılacağını belirten Moedas, "Bu projeye katkı sağladığı için Avrupa'yla gurur duyuyorum." dedi.

Moedas, projenin kara deliklerin varlığı hakkında görsel kanıt sağladığını anlattı.

Hayallerin bilime ilham verdiğini ve kara deliklerin uzun zamandan beri insanlarda merak uyandırdığını vurgulayan Moedas, bilim insanlarının katkısı sayesinde kara deliklerin varlığının artık sadece teorik olmadığını vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x