BİLMEDİĞİN KONUDA KONUŞMAYACAKSIN

BİLMEDİĞİN KONUDA KONUŞMAYACAKSIN

BİLMEDİĞİN KONUDA KONUŞMAYACAKSIN

24 Mart 2018 - 08:20

Geçen gün bir siyasetçinin, görev alanı ve bilgisi dışında olmamasına karşın, Suriye politikası hakkında tutarsız bir yığın laf ettiğini yazmıştım.

Geçtiğimiz günlerde çok daha büyük bir rezaletle karşılaştım. Bir Televizyon Kanalındaki sabah programında aynı partiden bir başka siyasetçi de saçmalayarak. Aynen aşağıdakileri söyledi.

"....Türkiye kendi bölgesinde caydırıcı güç olmalı. Caydırıcı güç olmanın yolu da caydırıcı altyapınızdan ve silahınızdan geçer. Türkiye gerekiyorsa caydırıcı silah bile yapmalı....Kendi savunma silahını yapmalı. Füze ise füze, nükleer ise nükleer. Caydırıcıdır bunlar. Bu silahlar bazen barışı getirir.... Bu silah İran'da var, Suriye'de var, İsrail'de var, tüm komşularımızda var. İncirlik'de Amerikalıların var. Bende niye olmasın. Bugün Kuzey Kore ile masaya oturdu Amerika. Niye oturdu? Kuzey Kore'de caydırıcı silah olmasaydı masaya oturur muydu Trump? Türkiye barış için, caydırıcı güç olabilmesi için bu tip silahlara sahip olmalı..."

Arkadaş açıkça Türkiye'nin nükleer silah yapmasını istiyordu. Kulaklarıma inanamadım. Program sunucusu da inanamadı. İfadeyi düzeltmeye çalıştı. Arkadaş ısrar etti.

Söylediklerinin neresini düzeltebiliriz ki!

Birincisi, söyledikleri Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine ters. Türkiye Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşmasına taraf. Nükleer silah üretimine teşebbüs ederse ağır sonuçlar ile karşılaşır. Büyük bir siyasi partinin üst düzey yöneticisinin böyle bir görüş açıklaması bile uluslararası alanda dikkat çeker.Devleti sıkıntıya sokar.

İnanılmaz bir sorumsuzluk!

İkincisi, verdiği bilgiler yanlış. İran'ın ve Suriye'nin nükleer silahları yok. İsrail'de olduğu İsrail tarafından kabul edilmiş veya uluslararası bağımsız kuruluşlarca saptanmış değil. Kesine yakın bir şekilde olsa da, ancak tahmin edilebiliyor.

Üçüncüsü, söyledikleri partisinin programı ile de uyumlu değil. Programda aynen şu yazıyor:

“……, Nükleer silahlardan arındırılmış bir global güvenlik konseptinin egemen kılınmasını her uluslararası platformda destekler".

Dış politika partiler üstü ve millidir herkesin aklına geldiğini söyleyebileceği bir alan değildir. Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri falan bazı parti yöneticilerinin ve milletvekillerinin umurlarında değil.

Bu arkadaşın mensubu olduğu parti her halde hiçbir şeye egemen değil ve de özellikle üst düzey görev yapan mensuplarına. Toplum da, bu insanları seyredip onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Ama bu ara da olan Türkiye'ye oluyor.

Dördüncüsü, bir siyasetçinin Türkiye'ye örnek olarak gösterdiği ülkeye bakar mısınız! Dünyadan kendisini soyutlamış, tamamen içine kapanmış, uygar dünyanın dışladığı, en zalim diktatörlükle yöneltilen Kuzey Kore!

Türkiye öyle mi olsun? O zaman "tek adam" rejiminden neden şikayetçisiniz?

Bunlar Türkiye'yi yönetebilecekleri konusunda halkı ikna edecekler, öyle mi? Bu siyasetçinin söylediklerini "fıkra" sözcüğü bile yeteri kadar tanımlamıyor

Bu arkadaşa birisinin barışın bir bütün olduğunu, onun için Türkiye kendi iç güvenliğini sağlarken , dünya barışına yönelen tehlikeleri mümkün olduğu kadar azaltan; böylece bölge ve dünya barışına katkıda bulunan bir politika izlemelidir. Uluslararası silahlanma yarışının önlenmesi sürecine sürekli katkı sağlamalıdır.Kitle imha silahlarının yaygınlaşmasını teşvik etme yerine tam aksine yayılması önlenmeli ve özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede bu silahların ve fırlatma araçlarının konuşlandırılmaması için özel çaba göstermelidir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x