Bornova İçin Fikirler(BİF) Beşinci Kez Sergilendi

Bornova İçin Fikirler(BİF) Beşinci Kez Sergilendi

07 Mart 2019 - 19:30

Bornova Belediyesi’nin ‘ortak akıl’ ilkesiyle üniversitelerle başlattığı tasarım alanındaki işbirliğinin sonucunda ortaya çıkan projeler, beşinci kez ‘Bornova İçin Fikirler’ (BİF) Sergi’sinde biraraya geldi. BİF sayesinde küçük bütçelerle büyük hayallerin gerçekleştirilebileceğini gösterdiklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bornova’yı tasarım, inovasyon ve turizm kenti yapmak için çalıştık. Bu amaca ulaşmak için yaptığımız çalışmalarda üniversite öğrencilerinin önemli katkıları oldu. Pek çok tasarım projemiz Bornova’nın simgesi oldu. Üniversite öğrencilerinin hazırladığı projelerin Bornova’nın geleceğinin tasarlanmasından etkili olacağına inanıyorum” dedi

Bornova İçin Fikirler (BİF) 5. Tasarım Sergisi, Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve ilgili belediye bürokratlarının yanısıra üniversitelerin öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı. Bornova Belediyesi’nin üniversitelerle birlikte ortak akıl ilkesiyle gerçekleştirdiği kamusal alanlara yönelik tasarım çalışmalarının yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.

Sergi’de Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Konya Teknik Üniversitesi’nden öğrencilerin, öğretim üyelerinin danışmanlığında hazırladıkları projeler yer aldı. Öğrencilerin proje dersleri kapsamında grup çalışmasıyla hazırladıkları tasarımlar, 8 Nisan 2019’a kadar görülebilecek. Bu tasarımlar (bif.bornova.bel.tr) adresinde de yayınlanacak. BİF kapsamında 5 yılda 1401 öğrencinin, 144 öğretim görevlisinin danışmanlığında hazırladığı 240 proje sergilendi.

Sergiyi ziyaretçilerle birlikte gezen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila düzenlenen törende, öğrencilere birer plaket verdi. BİF sayesinde küçük bütçelerle büyük hayallerin gerçekleştirilebileceğini gösterdiklerini söyleyen Başkan Atila, “Bornova’yı tasarım, inovasyon ve turizm kenti yapmak için çalıştık. Bu amaca ulaşmak için yaptığımız çalışmaları üniversite öğrencilerinin önemli katkıları oldu. Pek çok tasarım projemiz Bornova’nın simgesi oldu. Üniversite öğrencilerinin hazırladığı projelerin Bornova’nın geleceğinin tasarlanmasından etkili olacağına inanıyorum” dedi.

10 bin kişilik tasarım ofisi

Küçük yaşlardan itibaren yaşadığı kentte belediye başkanı olma hedefi olduğunu, bunu da gerçekleştirmiş olmanın onurunu yaşadığını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Hayallerimin büyük bir çoğunluğunu da görev sürem içinde gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Bazen hayallarin de ötesine geçilebiliyor. Bundan 5 sene önce 10 sene önce, böyle bir göreve geldiğimizde bunları yaparız dediğimizin 10 katını sizler sayesinde, değerli öğretim üyelerimiz, üniversite öğrencilerimiz sayesinde gerçekleştirdik. Çok büyük bir tasarım ofisi kuracağız demiştik. Bunu, 5 kişi, 7 kişiyle değil, sizlerle, 1401 öğrenci, 150’ye yakın akademisyen ve bunların çarpanlarıyla, diğer meslektaşlarımızla, bu projeleri farklılaştırarak uygulayan tasarımcılarla birlikte yaptık. Tasarım ofisimizin beşbinlere onbinlere ulaştığını görmek gerçekten bizi çok mutlu ediyor. Bunun için emeği geçen herkese teşekkkür ediyorum” dedi.

Küçük bütçelerle büyük hayaller

Beş yıl önceye kadar “İzmir’de taraftarı olduğunuz bir kulübün Bornova’ya gelip maç yapmasının çok büyük bir hayal, hayal ötesi, imkansız” olduğunun düşünüldüğünü hatırlatan Başkan Atila, “Bunu gerçekleştirdik. İlk senesinde takımımız Türkiye şampiyonu oldu, daha sonra ikinci sene Türkiye’nin önemli kulüplerinden UEFA Şampiyonu Takımımız Galatasaray, Bornova’da 2018 yılında şampiyonluk turu attı. Dolayısıyla Bornova markasının tasarım, inovasyon ve turizm hedefini, Bornova markasını Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmak yolunda bütün çalışma arkadaşlarımızla birlikte paydaşlarımızla birlikte ortaya koyduk. Bunlar küçük bütçelerle büyük hayallerin gerçekleştirilebileceğinin bir gerçeğidir. Bunu birlikte yaşadık. Bundan sonra da bu gerçeği birlikte yaşayacağımıza inanıyorum. Bugün 5. Tasarım Sergisini gerçekleştiriyoruz. Bunun altıncısını, yedincisini ellibeşincisini görmek inşallah hepimize nasip olur. 9 Eylül Üniversitemize Ege Üniversitemize, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitümüze, Yaşar Üniversitemize, İzmir Ekonomi Üniversitemize ve Konya Teknik Üniversitemize de çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bornova bir basamak üste çıktı

Bornova’da tasarım inovasyon ve turizmi biraraya getirdiklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bornovamız, son 5 yıl içinde bir basamak daha yükselerek yaşanabilir kentler sıralamasında 5. sıraya çıktı. Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitemizin bulunduğu Bornova’nın eğitim kenti olmasının da katkısıyla ilçemiz daha hızlı ilerliyor. Bornovamızı hep birlikte Türkiye’de yaşanabilir kentler sıralamasında ilk 20 ilçe arasına soktuk” dedi.

Bornova’nın daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamak için çeşitli yarışmalar düzenlediklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Homeros Öykü ve Şiir Yarışması, Bornova İçin Şarkılar Yarışması, İnstagram Fotoğraf Yarışması, Uluslararası Suluboya Ressamları Derneği ile birlikte düzenlediğimiz suluboya resim yarışması gibi yarışmalarımız Bornova’nın tanıtılmasına önemli katkılar sağladı. Konuşan Duvarlar Projemiz, suluboya resim yarışmamızdan çıktı. Yarışmanın sonunda yurt içinden ve yurt dışından gelen ressamlarımız 200’den fazla eserini sergi haline getirdik” dedi.

Çikolata yerine resim

Bir ziyarete gittiklerinde çikolata götürmek yerine Bornova’nın tarihi bir yerinin suluboya resminin çoğaltılmış halini götürdüklerini belirten Başkan Atila, “Bu hediye tablolarımızı yıllar sonra gittiğimizde ya da bir televizyon kanalında arka planda görmek çok güzel. Bornova’daki binaların kör cephelerini, vinil baskıyla çoğalttığımız suluboya resimlerle giydiriyoruz. İnstagram fotoğraf yarışmasında geçen sene ilk 10’a giren üç fotoğraf karesinde, yarışmamızdan resimler de yer alıyor” diye konuştu.

Özel temalı heykeller Bornova’nın simgesi oldu

Özel temalı heykellerin Bornova’nın simgesi olduğunu söyleyen Başkan Olgun Atila, “Türkiye’de futbolun ilk oynandığı kent olan Bornova’da, futbolun ilk oynandığı yere ilk futbolcu heykelini diktik. Mevlana Mahallemizi anımsatan Mevlana’nın heykelini sanatçılarımız yaptılar. Azerbaycan Dostluk Parkı’nda yaptığımız Anıt’ın önünde Hocalı Katliamı’nda yaşamını kaybedenleri andık. 17 aylıkken annesinin kucağında katledilen Türkan Bebeği de aynı şekilde İnönü Mahallesi’nde yaptığımız Türkan Feyzullah Parkı’nda yaptığımız anıtın önünde anıyoruz. Parklarımızı bu anıtlarla konsept hale getirerek, “Tarih bilincini ortaya koyarak, insanlık ayıplarını hatırlatıp bir farkındalık oluşmasına katkıda bulunduk. Çocuklarımızı geleceğe tarih bilinciyle hazırladık” dedi.

Mimari yarışmalar da düzenlediklerini hatırlatan Başkan Atila, “Yeni belediye hizmet binamızın tasarlanması için, öğrenci arkadaşlarımızın hazırladığı, öğretim üyelerinin onayladığı projelerden edindiğimiz bilgilerle fonksiyonlarını değiştirerek yeni ihtiyaçları ekleyerek yarışma düzenledik. Yarışmada birinci olan projemiz ruhsatını aldı inşallah onun da önümüzdeki dönemlerde temeli atılacaktır. Projesini yarışmayla belirlediğimiz Çocuk Dünyası projemiz de bizim için çok önemli. Karaçam Köyü’nde 32 dönümlük bir alanda çocuk köyü projemizi hazırladık. Çocuklarımızın doğal ortamda tarımla uğraştığı, spor yapabildiği, kamplar yapabildiği özel bir proje. Pınarbaşı bölgesinde 24 dönümlük bir alanda Hayal Bornova projemizi hazırladık. Bu da İzmir ve Ege Bölgesi’nin tarihi ören yerlerinin yaşamının kalitesinin 1/25 gerçek maketleriyle gezildiği çocuklar için özel bir alan olmasına önem gösterdik. Çocuklar bizim için çok önemli. Çünkü bugünün çocukları bir süre sonra yarının mimarları, yarının öğretim üyleri, yarının belediye başkanları, Türkiye’nin değerli kaymakamları, valileri doktorları ve cumhurbaşkanları olacaktır” diye konuştu.

Bizim çocuklarımızın imzası olacak

Başkan Atila, “Biz bugünün yöneticileri, ebeveynler, öğretim üyeleri, bugünün sorunları için çalışıyoruz. Ama yarının geleceği olan çocuklarımıza da, onların daha iyi yetişmesi için her türlü desteği sağladık. BELGEM Dershanesi’nde kapasitemizi arttırarak 6 binin üzerindeki öğrencimize, ücretsiz eğitim desteği sağlıyoruz. Eğitimdeki eşitsizliği adaletsizliği ortadan kaldırarak, onları geleceğe hazırlıyoruz. Türkiye’nin geleceğine, Dünya’nın geleceğine bizim çocuklarımızın imza atacağına ben yürekten inanıyorum” dedi.

Havuz müzik klibinde

Başkan Atila, Büyükpark’taki kuru havuz düzenlemesinin çok beğenildiğini belirterek, “Büyükpark’taki havuz düzenlemesinin bile biz farkında olmadan, Bora Duran’ın klibinde 3 saniye de olsa görünmesi beni çok gururlandırdı. Tasarım ve inovasyon alanında yaptığınız herhangi bir detayın, sizden habersiz bile Türkiye’de ve

Dünya’da izlenmesi bizi çok mutlu ediyor. Bütün muhtarlık binalarını tek tip haline getirdik. Bornova’daki muhtarlarımız farklı olmalı dedik, onlar farklı binalarda oturmalı dedik. Hepsini tek tip hale getirerek, muhtarlık hizmetlerini en iyi şekilde vermelerini sağladık. Yine kentimizde en çok sıkıntı çektiğimiz hurda araçlarımız var. Hurda araçlarımızı da nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük, toplayarak bitmiyor çünkü. Biz bunları kent mobillyaları haline getirdik. Parklarımızda bunları saksılık yaparak insanlarımızın önünde fotoğraf çektirdiği, kente bir değer kattığı alan oldu. Bu da bizim için önemliydi” diye konuştu.

Siyasetin uzun soluklu bir maraton olduğunu dile getiren Başkan Atila, “Siyasete kırgınlık olabilir ama vatandaşlarımıza, Bornovalılara İzmirlilere kırgın olmamız kesinlikle söz konusu değil. İlle de siyaset olarak hizmet edilmeyeceğine inanıyorum. Sivil toplum örgütleriyle hepbirlikte iyiliklere güzelliklere, gençlerimizin daha iyi eğitim alabilmesi için, burs imkanlarının arttırılması konusunda destek sağlanması için, Dost Market gibi iyilik projeleriyle ilgili sivil toplum örgütleri olarak neler yapabiliriz, kentimizde gördüğümüz sorunları azaltabiliriz sorularını sorarak bir yurtaş olarak çalışmalarıma devam edeceğim. Biz bu dönem aday değiliz . Politika bir yaşam biçimi , bir meslek de değil. Dolayısıyla bu bir askerlik göreviydi. Biz askerlik görevimizi tamamlıyoruz” dedi.

Başkan Atila, Bornova İçin Fikirler Projesi kapsamında ortaya konan projelerin çok önemli olduğunu belirterek, “Bundan sonra da kendime ait bir büroda bunları sunabildiğim bir sergi salonu hazırlayacağım. Sizlerin de katkılarıyla İzmir için güzel projeleri gerçekleştirdiğimiz alan olması için önem göstereceğim” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x