Cep telefonu bağımlılarına kötü haber!

Cep telefonu bağımlılarına kötü haber!

20 Şubat 2018 - 08:37

Cep telefonu bağımlılarına kötü haber! 

GÖRME KAYBI YAŞABİLİRSİNİZ
 

Artık hayatımızın tam merkezinde yer alan akıllı telefonlar yediden yetmişe herkesin elinde.  Günün her anında yanımızdan bile ayırmadığımız telefonların her ne kadar zararlarını bilsek de görmezden geldiğimiz ve kullanmaya devam ettiğimiz aşikar. Ancak şöyle bir konu var ki, bu zararları görmezden gelmek önlenemez sonuçlara yol açabilir. En kötüsü de körlüğe kadar götürebilir. Avrasya Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, telefonların yaydığı mavi ışıkların zararlarını anlattı. 
 

Telefon beynin uyku hormonu melatonini engelliyor
 

Vücudun mükemmel bir dengesi var. Gündüz her zaman çalışmayı ve hareket etmeyi tercih ederken, gece ise kendini dinlenmeye alıyor. Ancak değişen dünya ve alışkanlıklarımızla birlikte bu durumda değişmeye başladı. Sebebi ise yatmaya hazırlanırken bile elimizden bırakmadığımız akıllı telefonlar. Teknolojinin en son hediyesi akıllı telefonların yaydığı ışıklar kendini dinlenmeye alan beyni tereddütte düşürerek yapay ışıklarla gündüzmüş hissi yaratır. Bu da beynin uyku hormonu melatonini salgılamasını engelliyor. Kişinin uykuya dalmasını engelleyerek  başka sağlık problemlerinin önünü açıyor. 
 

Daha küçük ekranlar, daha büyük sorunlar
 

Bilgisayar ve televizyonlara göre çok daha küçük bir ekrana sahip olan akıllı telefonlar miyopiye sebep oluyor. Çünkü ekran küçüldükçe gözün fokuslandığı alan daha yakın olduğundan göz ağrısı ve spazmların yaşanmasına yol açıyor. Akıllı telefonları hayatmızdan çıkarmak mümkün olmasa da en azından kullanımı konusunda kendimize kota koymak, uzun süre hiç ara vermeden telefona bakmayı bırakmak, ara ara molalar vermek, ekran parlaklığını düşürmek nispeten etkili olacaktır. 
 

Telefon kullanırken gözlerinizi çok kırpıyor musunuz?
 

Cevabınız evet ise,  aşırı telefon kullanımına bağlı olarak göz kuruluğu başlamış olabilir. ayrıca göz yaşının normalden daga hızlı buharlaşmasına neden olur. Ayrıca yanma, ışığa karşı duyarlılık, sürekli gözleri kırpma ihtiyacı hissetme ve  özellikle lens kullanan kişilerde belirgin lens tolerans bozulmalarına sebep oluyor.
 

Görme kayıplarına kadar götürüyor
 

Telefonlardan yayılan parlak ışığın olumsuz etkileri saymakla bitmiyor. Ancak retinaya verdiği zararlar göz önüne alındığında konunun boyutu farklı bir noktaya ulaşıyor. Çünkü retinaya verdiği zarar uzun vadede görme kayıplarına kadar yol açıyor. üstelik artan telefon kullanımı düşünüldüğünde telefon kullanımına bağlı görme kayıplarının artacağı öngörülüyor. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x