Çocuğunuz dişini gıcırdatıyorsa, sebebi yoğun sınav stresi

Çocuğunuz dişini gıcırdatıyorsa, sebebi yoğun sınav stresi

21 Şubat 2018 - 08:17

Çocuklar sınavdan yüksek not almak ya da iyi puan almak için çok çalışırlar. En iyisini yapmak için uğraşan çocuklarımız kendilerini stres altında hissedebilirler. Stres, vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilmektedir. Kısa süreli stres çocukta olumlu etki yaratsa da uzun süren stres çocuğun doğal dengesini bozmaktadır. Yoğun stresin vücuda zarar verdiği bölgelerden biri de diş ve diş etleridir. Diş gıcırdatması ve dişleri sıkmanın psikolojik kökenli rahatsızlıklar olabileceğini söyleyen Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Burak Büyüktürk, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. 
 

Diş sıkma ve gıcırdatmanın en büyük nedeni stres
 

Sınav stresi, duyguların, beklentilerin ve tepkilerin ifade edilememesi gibi nedenler diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi olarak uyku esnasında bedenin verdiği tepki olarak ortaya çıkar. Çok ciddiye alınmayan bu durum önlem alınmadığı zaman tedavide sıkıntılar yaşanmakta ve zor sonuçlar doğurabilmektedir. Refleks olarak meydana gelen diş gıcırdatması genellikle uyku sırasında dişlerin bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Çocuklar yaşadığı bu rahatsızlığın farkında olmamaktadır. Bunun dışında çürük dişlerin ağrısının diş sıkarak gideceğini düşünen çocuklar dişlerini gece sıkmaktadırlar. Diğer karşımıza çıkan problem ise yapılmış yüksek dolgulardır. Çocuk dolgunun yüksek olduğunun farkına varamazsa o yüksekliği gidermek için sürekli dişlerini sıkar ya da gece dişlerini gıcırdatabilmektedir. Bu durumlarda anne babalar çok dikkatli olmalıdır.  
 

Diş gıcırdatma zararlı mıdır?
 

Diş gıcırdatma, baş ve kulak ağrısına neden olmaktadır. Dişte aşınma, diş minesinin kırılması, dişin sıcak ve soğuğa olan hassasiyetinin artması, dişin ön yüzeyinde kemik kaybı ve diş eti çekilmesi gibi bir takım yan etkiler de olabilmektedir. Diş gıcırdatma çocuklarda kronik bir durum haline geldiyse eklem hastalıklarına da neden olabilmektedir.
 

Belirtilerini nasıl anlarız? 
 

Çocuklar gece uykusunda dişlerini gıcırdatırlar ve bunu hatırlamazlar. Bu nedenle dişlerini gıcırdattıklarının bilincinde değildirler. Dışarıdan bakan biri diş gıcırdatma şikayetlerini bu işaretler ile anlayabilir:
 

1- Uykuda diş gıcırdatma sesi,

2- Çiğneme esnasında ağrı oluşumu,

3- Sabahları çene ve yüzde ağrı şikayetleri.

4- Çocuğunuzun dişlerini gıcırdattığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir diş hekimine gidilmesi oldukça önemlidir. Erken fark edilen ve tedavisine başlanılan bu durumda diş minesinde görülen çatlaklar, kırıklar ve aşınmalar kısa sürede kontrol altına alınmaktadır. 
 

Doktor bu durumda hastaya şu sorular sormaktadır:
 

1- Derslerinde sıkıntı duyduğun bir durum var mı?

2- Sınava mı hazırlanıyor musun?

3- Uyumadan önce kendini nasıl hissediyorsun?

4- Okulda kendini yorgun hissediyor musun?

5- Stres kaynağının ne olduğunu düşünüyorsun?

Bu soruların yanıtı alındıktan sonra diş gıcırdatmasının anatomik ya da psikolojik nedenlerden hangisinden kaynaklandığı ortaya çıkmakta ve buna göre diş gıcırdatmasının tedavisine başlanmaktadır. 
 

Diş gıcırdatma ve sıkmanın dişlere verdiği zararlar nelerdir?
 

1- Diş minelerinde oluşan rahatsızlık diş boylarının kısalmasına neden olur,

2- Dişlerin çiğneyici yüzeyinde aşınmalar olur,

3- Ani diş sızlamaları meydana gelir,

4- Dişlerde kamaşma olarak bilinen, soğuğa karşı hassasiyet oluşur,

5-Dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri oluşur,

6-Diş ve çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşur bu da diş sallanmalarına veya dökülmelerine neden olur,

7-Ağız yaraları, baş ağrısı, çene ağrısı, şakak ve yanak bölgelerinde ağrı meydana gelir.
 

Nasıl tedavi edilir?
 

Diş sıkma ve gıcırdatmanın neden olduğu rahatsızlıklar da “gece koruyucuları” olarak adlandırılan silikon içerikli diş plaklar kullanılabilmektedir. Faydalı olan bu plaklar bazı kişilerde tedavi sürecinde yeterli olmamaktadır. Bu nedenle kişinin rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak kas gevşeticiler, psikolojik terapi, eksik dişlerin yerine protez tedavisi uygulanabilmekte ve hatalı yapılmış dolgu ya da kaplama varsa bunlarda yenilenebilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x