Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri

Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri

16 Mart 2018 - 20:50

Her anne baba çocuğunun iyi bir kitap okuyucusu olmasını ister. Çünkü erken yaşlarda kazanılan okuma alışkanlığının faydaları sayısızdır. Kitap okuyan çocuklar hayatı daha doğru kavrar, kendilerini daha iyi ifade eder ve sağlıklı ilişkiler kurarlar. Gündelik hayat sorunlarını anlamada, duygu ve düşünceleri yönetmede, analitik sorunları çözmede daha iyi sonuçlar alırlar. Bununla birlikte kitap okumak zor kazanılan ve sabır isteyen bir beceridir. Özellikle de her çocuğun elinde bir teknolojik oyuncağın olduğu, çocuklara ayrılan ekran süresinin giderek arttığı günümüzde, okuma alışkanlığı çok daha zor verilecek ancak bir o kadar da çocuklarımızı geliştirecek ve değiştirecek bir beceridir. Çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı mı kazandırmak istiyorsunuz. İşte size bazı küçük öneriler:

 

1.Okuması için çocuğunuza ''rüşvet'' teklif etmeyin

1 / 5

 Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri ©Foto: Shutterstock

Çocuklar hayatın neden - sonuç ilişkilerini anlamak konusunda çok yeteneklidirler. Yapacağı iş için kendisine ödül ya da "rüşvet" teklif edilen bir çocuk hemen şu sonuca varacaktır: Demek ki okumak, bir hediye olmadan yapılamayacak kadar sıkıntılı ya da zor bir görev.

Üstelik bütün araştırmalar, maddi hediyeler verilen çocukların gelişim ve öğrenme konusunda motivasyonlarını kaybettiklerini ve bir süre sonra sadece ödül kazanmak için harekete geçen materyalist çocuklar olmaya eğimli olduklarını gösteriyor. Bununla birlikte okuma alışkanlığı desteklemek için çocuğunuzu tabi ki ödüllendirebilirsiniz. İyi okuyan bir çocuğa verilebilecek tek hediye yeni bir kitaptır.

2. Çocuğunuzun seveceği kitapları bulmasına yardımcı olun

2 / 5

 Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri ©Shutterstock

Bir çocuğa kitapları sevdirmenin temel koşullarından biri de kendi okuma tercihlerinizi onlara empoze etmemektir. Çünkü her çocuk farklı kitaplardan hoşlanabilir üstelik bu çoğu zaman bizim çocukluğumuzdaki kitap zevkimize uymayabilir. Bir ebeveyn olarak bu süreçte yapmanız gereken çocuklarınızın gerçekten sevebileceği kitaplara ulaşmasına ve seçim yapmasına yardımcı olmaktır.

Bir çocuğu fazla sayıda kitapla tanıştırmanın en iyi yolu ise hala iyi kütüphanelerden geçer, bunu unutmayın. Yıllardır gitmemiş olsanız da semtinizdeki ya da çocuğunuzun okulundaki kütüphaneye bir ziyaretle işe başlayabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzu kitap okumayan biri olarak etiketlemek de onu kitaplara karşı soğutabilir. Sizin göreviniz, çocukların okuma etkinliğine destek olmaktır.

3.Fantastik kitaplardan korkmayın

3 / 5

 Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri ©Foto: Shutterstock

    

Define arayan ya da gizemleri çözen gizli beşler, yediler çetesi gibi bir zamanlar bizim favorimiz olan kitapların yerini alan dinazorlu, ejderhalı kurgu kitaplar, pek çok anne baba gibi size de pek "faydalı" gözükmeyebilir. Dönemin çocuk kitapları ruhunu fazla fantastik, gerçeklerden uzak ve hayalci bulabilirsiniz.

Her şeyden önce bu kitaplar da pek çok diğer iyi kitabın hedeflediği şeyi hedefler: Hayal Gücünü. Üstelik çocuğunuzun daha ileri metinlere geçmesine basamak sağlar. Ancak çocuğunuz sadece fantastik kurgular okuyor ve diğer kitaplara kendisini kapatıyorsa ona farklı seçenekler sunmak için harekete geçebilirsiniz.

4.Okumayı bir uyku öncesi etkinliği olarak tanımlamaktan vazgeçin

4 / 5

 Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri ©Foto: Shutterstock

Okumayı uyku saatiyle ilişkilendirmek, çocuğun sakinleşmesi ve dikkatini toparlanması açısından iyi olsa da kitapları sadece uyku öncesi dakikalara sıkıştırmak kalıcı bir okuma alışkanlığının önüne geçebilir. Okumak, gün içinde yapılan diğer etkinliklerden bir haline getirilmeli, okumak için zaman ayırılmalıdır.

5 / 5

 Çocuğunuza okumayı sevdirmek için 5 öneri ©Foto: Shutterstock

Çocuklarınızın başka şeyler yapamayacağı, fazla hareket edemeyeceği alanlar için elinizin altında, çantanızın içinde kitap bulundurabilirsiniz. Uzun bir yolculukta, bekleme salonlarında, arabayla büyükannelere seyahat ederken, metroda ya da metrobüsteyken birden sevdiği bir kitabı görmek çocuğunuzu mutlu edecektir.

Arabanızın bagajında bir kitap kutusu bulundurmak da iyi bir fikirdir. Böylece yolculuklarda sizden tablet ya da cep telefonu isteyen çocuğunuza iyi bir alternatif yaratabilirsiniz. Benzer şekilde, sık ziyaret edilen aile büyüklerinin evlerine bir kitap kutusu bırakabilir ya da ailenizden çocuklarınıza sadece kitap hediye etmelerini isteyebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x