Dikkat edin:Yediğimiz yumurtalar zehir mi!

Dikkat edin:Yediğimiz yumurtalar zehir mi!

25 Ocak 2018 - 20:30

Yumurta ve zehir tartışmalarında son nokta

Teknoloji ve tıptaki çok büyük ilerlemelere rağmen besinler ve insan vücuduyla ilgili bilmediğimiz veya yeni öğrenmeye başladığımız çok fazla şey var.

Yumurta da hakkında yeni bilgiler edindiğimiz yiyeceklerden biri. Son dönemlerde zehirli yumurta iddiaları çokça tartışılırken, yumurtanın ve diğer hayvansal gıdaların vücudumuzda hangi süreçlerden geçtiği de konuşulur oldu.

Gaia Dergi’nin derlediği habere göre, yumurta yüksek protein içeriği ile tanınan bir hayvansal gıda türü ve tüm aminoasitleri bulundurur, ancak bitkisellerle de bütün aminoasitleri alabilir, böylece protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

Proteinin azotlu bir bileşik olduğunu unutmamak, vücutta atılırken geçen dönüşümleri iyi bilmek gerekir. Gaia Dergi haberinde, tüm bunların yanında içeriğindeki yüksek oranda bulunan kolinin vücudumuzda nelere dönüştüğü ise şöyle belirtildi;

“Vücudumuza aldığımız yararlı ya da zararlı her şey, bağırsaklarımızdan kan damarlarına verilir ve oradan gerekli organlara taşınır. Yumurta ve et, süt, süt ürünleri gibi hayvansalları yediğimiz zaman vücudumuza zararlı pek çok madde almış oluruz. Bu zararlı maddeler doymuş yağ ve kolesterolle de sınırlı kalmaz. Vücuda yumurta tüketimi ile kolin; et, süt ve süt ürünleri, enerji içecekleri ile karnitin adlı iki madde alınır. Bunlar bağırsaklarda ve karaciğerde belli maddelere çevrilir ve Trimetilamin N-Oksit (TMAO) denilen bir madde ortaya çıkar. Adından da anlaşılacağı üzere kısaltılmış adıyla TMAO, oksitlenme sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Bu maddenin vücudumuza verdiği zararla ilgili çalışmalar 2011 yılından itibaren hız kazandı. O zamandan beri de konuya dair pek çok araştırma yapılıyor. Artık, kalp damar hastalıkları, inme, diyabet, kanser gibi hastalıklardan bahsedilirken TMAO maddesinden daha sık bahsediyoruz”

 

Peki, TMAO, vücutta nelere yol açar?

Pıhtılaşmaya neden olur, kalp krizi ve inme riskini arttırır.

Pıhtılaşma dolaşım sistemininin gerekli bir fonksiyonudur. Ancak, hayvansallarla alınan kolin ve karnitin, pıhtılaşmayı arttırıyor ve pıhtılar kalbi besleyen damarların tıkanmasına neden oluyor. Yüksek plazma TMAO seviyeleriile artan pıhtılaşma faaliyetleri nedeniyle 3 yıl içinde kalp krizi ve inme riski oluşuyor.

 

Prostat kanserini tetikliyor

47.896 erkek birey üzerinde yapılan bir çalışmada yumurta tüketiminin prostat kanserini %70 arttırdığı ortaya kondu. Bir diğer çalışmada ise haftada 2.5 adet ve daha fazla yumurta yiyen erkeklerle haftada 0.5 ve daha az yumurta yiyenler karşılaştırıldı, haftada 2.5 ve daha fazla yumurta yiyen grup diğer gruba göre prostat kanseri açısından %81 daha riskli bulundu.

Şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırır:

14 çalışmanın derlendiği, 320.778 kişinin katıldığı yumurta tükeimi ile kardiyovasküler hastalıkların ve şeker hastalığı ilişkisini ortaya koyan bir metaanaliz çalışmasında, yumurta tüketimiyle şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklar arasında ilişki saptanmıştır. Ayrıca oluşan şeker hastalığı kardiyovasküler hastalıkları arttırmaktadır.

 

Yumurta ve karnitin tüketimine dikkat!

Uzmanlar, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için yumurta ve karnitin kullanımında dikkatli edilmesi gerektiğini savunuyor.

Gözlemlere göre, aynı miktarlarda yumurta tüketenlerde aynı miktarda TMAO oluşmaması bağırsaklarındaki bakteri cinslerindeki değişikliklere bağlanmıştır. Yüksek miktarda yumurta yediklerinde yüksek miktarda TMAO üretmeyen bireyler için yumurta kalp ve damar hastalıkları konusunda önemli bir risk faktörü gibi görünmezken yüksek TMAO üreten insanlarda uzun vadede risk oluşturduğu gözlemlenmiştir.

Yüksek miktarda TMAO üreten bünyelere sahip insanların özellikle yumurta tüketimine dikkat emesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar şu açıklamayı yapıyor:

“Bağırsaklarda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bu bakterilerin 'gram negatif' ve 'gram pozitif' bakteriler olarak genellikle iki gruba ayrılıyor. Gram pozitif bakterilerin çoğunlukla olduğu bireylerde genellikle bağırsak fonksiyon bozuklukları, obezite ve hatta bazı tür kanserlerin daha sık görüldüğü bilinmektedir. Gram negatif bağırsak bakterilerinin daha yoğun olduğu bireyler ise genellikle daha sağlıklıdır. Lesitin parçalanmasında da aynı durum söz konusudur. Son yıllarda bağırsaklarımızın sağlığımızda ne kadar önemli bir rol oynadığı anlaşılmıştır. Bağırsak metabolizması, humoral ve hormonal etmenler, bağırsak bakterilerinin metabolizmaları henüz tam olarak anlaşılamamıştır"

Sporcular dikkat!

Zayıflamak veya metabolizmayı hızlandırmak için kullanılan karnitinin de kalp ve damar sağlığını bozabildiği vurgulanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x