Dış Gebelik Nedir ?

Dış Gebelik Nedir ?

10 Temmuz 2018 - 12:12

Doğal hamilelik bulgularıyla benzerlik gösteren dış gebelik, anne adayı için de ciddi bir risk oluşturuyor. Annede iç kanamalar gelişebilir ve bu durum hayatı tehdit edebilir. Peki, dış gebelik tam olarak, nasıl anlaşılır? İşte, dış gebelik hakkında bazı detaylar

Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı hayat, seyahat sağlığı, çevre ve sağlık, beden kitle indeksi hesaplama, aile hekimini bul, merkezi hekim randevu sistemi, yüzme suyu takip sistemi, anne-bebek TV gibi bölümlerinden oluşan 'www.sagligim.gov.tr' adresinde dış gebelikle ilgili bilgiler şöyle aktarılıyor: 

Gebelik kesesinin ana rahmi yerine başka bir yerde yerleşmesi durumudur. Her 1000 gebeliğin 20 sinde görülebilmektedir. Genellikle %98 oranında rahim kordonunda(tüpler)  daha az oranda yumurtalıklarda ve nadiren karın içerisinde herhangi bir yerde olabilir. 

DIŞ GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?

Adet gecikmesi, karın alt bölgede ağrı, ara lekelenme kanaması, gebelik şüphesi nedeniyle yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin görülememesi.

TEDAVİSİ

Tanı koymak bazen birkaç haftayı bulabilir. Ancak tanı konulduğunda muhakkak tedavi edilmelidir. Takipsiz kalındığında bazen ölümcül olabilir.

Hastanın ve hastalığın durumuna göre ilk tercih hastanede yatırılıp ilaç tedavisi ile dış gebeliğin eritilmesidir. Günümüzde ilaç tedavisinin başarısı yüksektir. Ancak ilaç tedavisine zaman kalmayan acil durumlarda ya da ilaç tedavisine dirençli durumlarda ameliyat gerekir. İlaç ya da ameliyat tedavisi sonrası hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla kontrol muayenesi yaptırmanız gerekmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x